Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 09/12/09

Sticks'n'Sushi får klimapris og dropper ålen

  • Arkivfoto fra Sticks'n'Sushi Foto: PR fotoArkivfoto fra Sticks'n'Sushi Foto: PR foto
Sticks'n'Sushi har i tre år arbejdet på at blive en virksomhed, der ikke belaster kloden og har for nylig modtaget Københavns Kommunes Klima+-pris. Næste skridt er at droppe ålen på menukortet.

"I forhold til jeres egen indsats, så ikke nok med at I reducerer CO2, I handler også på områder, hvor det måske gør lidt ondt. I køber Natur-Energis bedste produkt, selvom det koster ekstra, og I fravælger fisk, som andre restauranter måske ville kvie sig ved at opgive".

Sådan begrundede borgmester Klaus Bondam, at Sticks'n'Sushi modtog kommunens Klima+-pris 5. december, inden en glad Kim Rahbek forlod prisoverrækkelsen.

Koster 100.000 ekstra
"Det er jo rart at blive anerkendt for det, man laver. Vi har arbejdet med vores klima- og bæredygtighedsprojekt Sushistainable i tre år, og har en fuldtidsansat, der udelukkende beskæftiger sig med det, siger Kim Rahbek, der er direktør i Sticks’n’Sushi, som køber miljøvenlig el, selvom det koster ham 100.000 kroner ekstra om året.

”Når vi alligevel gør det, er det fordi, jeg tror på, at, at hvis en virksomhed skal leve i mange år, skal den have ordentlige værdier og en grundholdning. Vores ambition, er at efterlade verden i en bedre stand, end vi modtog den i. Og den opfylder man ikke ved at sige, men ved at gøre,” mener Kim Rahbek.

”At vi betaler mere for strømmen, betyder også, at vi er mere motiverede til at spare på den. De små, røde standby-knapper, som du har overalt på elektriske apparater, de brænder el af ad h til, så der er meget at hente, hvis man tænker sig om, siger Kim, der ikke mener, at vi skal gå ned i levestand for at spare på CO2, men blot skal tænke os om og gøre ting på smartere måder.

Slut med ål på Sticks'n'Sushi

Sticks’n’Sushis bæredygtighedsprincipper handler også om at undgå fiskearter, som er truet af udryddelse.

”Vi har fravalgt den store tun-art som hedder bluefinn tuna, og bruger i stedet den mindre art yellowtail, som kan have en list lysere farve, fordi det er en mindre fisk, der ikke går på så store dybder. Vi får den fra et område ved Senegals kyst, hvor der lever store bestande, siger Kim Rahbek og fortsætter: Når det nye optryk af vores menukort kommer, vil du ikke længere kunne finde ål på det. Det skyldes at ålen, har været fisket så meget, at der nu er så få tilbage, at den måske uddør, forklarer Kim Rahbek, der i stedet lancerer nye vegetarprodukter og retter med kammusling.

Sticks’n’Sushi har også reduceret sin CO2-udledning på forbruget af laks gevaldigt, efter de nu får den fra Nordnorge, hvor den bliver opdrættet og filetteret og frosset, så der ikke skal transporteres så meget til Danmark i lastbil, og hvor resten af fisken til dyrefoder og andre produkter.

Volumen giver forhandlingsfordel
”Vi startede på vores sushistainable-projekt for tre år siden, hvor vi begynde at sortere vores affald. For at det skulle give mening, måtte vi finde et renovationsfirmaer, som ikke bare blandede det hele sammen igen, når de hentede affaldet, så vi sagde til firmaerne: Hvis I skal handle med os, skal I gøre som vi siger, og hvis I gør det, vil I kunne få nyt produkt på hylden, I kan sælge til andre, fortæller Kim Rahbek, der erkender, at volumen giver visse fordele i forhandlinger.

På besøg fra Kina til Norge
Sticks’n’Sushi har været verden rundt for at besøge leverandører i både Kina, Norge og Thailand, og måtte konstatere, at det ikke var alle, der gjorde, som de sagde, de gjorde.

”Som virksomhed er man nødt til at sikre sig, at ens leverandører ikke skader lokalsamfundet, at rejerne ikke kommer fra magrove-skove, der ødelægges og at ting ikke er fremstillet af børn”, mener Kim Rahbek.


På hjemmefronten

Projektet har også påvirket Kim Rahbeks private liv:
”Jeg er blevet meget mere bevidst om de ressourcer, vi bruger i familien Danmark og i verden, og at vi bruger meget, som vi ikke behøvede at bruge. Da jeg var dreng, sagde min far altid: Husk at slukke lyset, den fine stue havde vi kun varme på i, når den blev brugt. I dag bimler elmålerne, og nu er det mine døtre, som kan finde på at sige: Kim, husk at slukke for vandet, mens du børster tænder, fortæller Kim Rahbek.

Se listen over Sticks'n'Sushi på AOK

og læse mere om Sushistainable på Sticks'n'Sushis eget website