Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 16/03/11

Sløjeste michelinudspil i mange år

  • Foto: Ikke oplyst
Michelinguidens udspil for København er det mest defensive, vi har set i mange år.

Ikke alene er verdensranglistens nr. et, Noma blevet "snydt" for sin tredje stjerne. Den forventede stjerne til Geranium er ikke blevet til mere end en rising star – populært sagt svarende til en halv stjerne. Bortset fra at MR og Bo Bech, som begge lukkede i det forgangne år, indlysende nok har fået taget deres stjerner er billedet status quo.

Ikke engang Formel B’s stjerne har man pillet ved, på trods af restauranten har meddelt den franske guide, at man siden januar har lagt om fra gourmet til bistro og inspektørerne med sikkerhed ikke har haft mulighed for ved selvsyn at tjekke kvaliteten ud.

Læs også: Michelin 2011 - sådan faldt stjernerne

Mest springer det dog i øjnene, at Noma er ikke fundet værdig til den tredje stjerne svarende til "værd en rejse" i guiden, eftersom netop hele den internationale gastronomiske elite fra Tokyo, over San Paolo til San Francisco valfarter til restauranten på Christianshavn og alle er begejstrede for det, de ser og smager. Det sætter unægtelig tanker i gang, at Michelin inspektørernes smagsløg åbenbart fungerer så meget anderledes alle andre internationale gastronomers.

WebTv: Det er en ommer

Man kommer uundgåeligt til at mistænke at Noma bliver forfordelt fordi restauranten befinder sig i det barbariske Skandinavien, som har aldrig været tildelt tre stjerner, at fordi man bevidst har meldt sig ud af det fransk-internationale orden ved at droppe internationale luksusvarer, som foie gras og kaviar og har valgt at indrette sig i en mere spartansk stil, hvor man bl.a. ikke har duge på bordene.

Læs også: "En rising er at pisse på os"

At man ikke efter to besøg hos Geranium ikke mener at have set nok til at udstede en stjerne, forstærker kun billedet af en overmåde forsigtighed og manglende beslutningsevne.

Selv om det kun er gætterier, kan man ikke lade være med at tænke på, at guidens øjeblikkelige handlingslammelse måske kan skyldes, at Main Cities of Europe netop skiftede redaktør dette efterår et par måneder før deadline, da den mangeårige leder af Londonkontoret Derek Bulmer gik på pension og blev erstattet af Rebecca Burr.

Læs også: Seks nye Michelin-for-folket-restauranter

Hvor der således bliver trådt vande så det plasker på stjernefronten, er guiden imidlertid gået helt amok hvad angår bib gourmand-kategorien, hvor hele seks nye er kommet til. At Relæ, Mêlèe og Enomania har fået en Bib er helt fortjent og et stykke hen af vejen også forventet. Til gengæld virker det lovlig rundrundet, at også Orangeriet, Søren K. og ikke mindst Skovshoved Hotel har fået en af disse populære anmærkninger. Jeg besøgte for nylig selv Skovshoved og finder end ikke at den er blandt de 100 bedste restauranter i København – med god vilje placerede jeg den lige netop i femte division. Og at Oubæk så til gengæld har mistet sin Bib Gourmand er helt uforståeligt - faktisk er den restauranten, som jeg også for nylig har besøgt, blandt de allerbedste i netop den kategori i København.

WebTv: Det er en ommer

Så alt i alt er der ikke så meget andet at sige, end at det her er en ommer. Vi glemmer 2011, og så ser vi hvad Rebecca Burr har til os i 2012, når hun har siddet et helt år i chefstolen og msåke fået lidt mere hår på brystet.

Læs også: "Jeg havde håbet, vi mistede stjernen"