Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 28/12/16

Overblik: De fedeste restauranter der åbnede i København i 2016

  • Henrik Ydes restaurant Kiin Kiin Bao Bao.  Foto: Rasmus Kramer Schou

    Henrik Ydes restaurant Kiin Kiin Bao Bao.

     

    Foto: Rasmus Kramer Schou
København bobler over med nye restauranter, og heldigvis for det.

Vi har her på AOK i år skrevet om mere end 60 forskellige restaurantåbninger i 2016. Her er et overblik over nogle af dem, der trak de største overskrifter.

2016 blev året, hvor København endelig fik sine tre Michelinstjerner, og selvfølgelig var det Rasmus Kofoed, der brød lydmuren med Geranium.

Hvis vi nu tager et hurtigt blik ud over årets nye åbninger, hvilke små perler kunne så måske komme i spil til den røde madguide på sigt?

En del, helt fortjent, opmærksomhed har samlet sig om Spontan, som åbnede i forbindelse med To Øls kæmpeåbning af både bryggeri, bar, butik og altså restaurant. Det lykkedes dem at hive Christian Gadient over fra d'Angleteres Michelin-restaurant Marchal som køkkenchef, og hele deres setup i hjertet af Nørrebro har virkelig fået folk til at dreje hovedet.

Læs også: 20 ting vi glæder os til i 2017

Ellers stod året i dén grad i Henrik Ydes tegn. Tre restaurantåbninger nåede han da lige på tre uger, og han hev samtidig en seks-stjernet anmeldelse med sig i Berlingske, da madanmelderen var forbi VeVe - noget så sjældent som en vegetarisk gourmetrestaurant. Derudover skal Kiin Kiin Bao Bao på Vesterbrogade nævnes som et af de steder, der nok kommer til at trække fulde huse i lang tid med deres skarpe, billige og sindssygt velsmagende asiatiske hapsere.

Noma fik langt om længe den lillebror, vi allesammen har gået og håbet på med 108, og den har lagt helt suverænt fra land et nordisk stenkast fra moderrestauranten - der jo som bekendt selv lukker ned og åbner et endnu vildere koncept længere ude på Refshaleøen.

Mellemprislejet rykkede igen for vildt, og det skød op med restauranter, der tilbyder virkelig god mad til relativt små penge. Det virker også som om, at befolkningen er blevet vant til lige at smutte en tur ud og få noget at spise, også på en ellers kedelig tirsdag.

Det store restaurant-konglomerat som også står bag blandt andet Geist, Victor, LouLou og PS Bar & Grill satte sig tung på hele Galleri K i Indre By, da de både åbnede The Market med alt godt fra Asien samt El Nacional der serverer highlights fra Syd- og Mellemamerika.

Læs også: Guide: 72 restauranter i tre prisklasser

Lidt i samme konceptuelle gade fik vi også Cantina på Borgergade, som er en moderne italiensk crowd-pleaser og hele Kadeau-holdet havde igen igen igen et travlt år, da de åbnede Eldorado, vandt årets bistro med den, for blot at transformere den til Nabo, der virker til at blive en succes som bornholmsk spisehus.

På smørrebrødsfronten åbnede Palægade med et brag, og den gennemførte restaurant ligger der formentlig også, når vores børnebørn engang har lyst til klassisk dansk mad. Grøftens tidligere ejer overtog det tidligere Grønbech-Michelin-hjørne og åbnede Esplanaden 48, hvor folk valfartede til, inden de overhovedet havde åbent.

Det blev et relativt stille år, ja, ja, alt er jo relativt, for de helt store spillere - Madklubben og Cofoco serie-åbnede ikke på stribe, men koncentrerede sig om relanceringer eller afstikkere. Madklubben overtog Dennis Knudsens tre-ugers knaldperle og åbnede den kæmpestore Steak Royal på Regnbuepladsen. Cofoco byggede et kæmpe indendørs drivhus i Sankt Peders Stræde og kaldte det Väkst.

Flere nye burgere

Den store københavnske brugerkrig tordnede igen i år derudaf - behovet for bøf i bolle er åbenbart umætteligt, og vi fik i 2016 et par nye spillere på banen.

Gasolin Grill i tankstationen ved Borgergade kom lidt ud af ingenting, men blev hurtigt talk-of-the-town, og flere mener, København her har fået en ny burgerbar, der stryger direkte ind på top tre overall. YoBurger konsoliderede deres popularitet og åbnede en toer på Gothersgade, ligesom altid populære Cock's & Cows åbnede en stor afdeling på opadgående Ravnsborggade. 2016 blev også året, hvor Rasmus Oubæk og Co. kastede sig ind i burgerkrigen med deres åbning af Jagger på Istedgade, og de har en aflægger klar på Amagerbrogade i starten af det nye år, så det er også gået ret godt. Danseren og musicalstjernen Silas Holst ville også lege med og åbnede ikke bare én, men to Green Burger, og her fik vi for alvor et nybrud eftersom de serverer en kød-løs plantebaseret burger.

Apropos fast-food-men-hjemmelavet-med-gode-råvarer genren skal Chicks by Chicks også nævnes, som med deres økologiske rôtisserie på Vesterbro Torv har ladt kanonen til en seriøs udvidelse af konceptet til flere steder i byen.

Cocktails både før eller efter maden er også slået an herhjemme, og vi blev beriget med tre store åbninger i 2016. Le Bambole åbnede ovenpå Hviids Vinstue, mens folkene bag Ruby åbnede den store Brønnum ved siden af Det Kongelige Teaters Gamle Scene med historisk vingesus, imponerende gårdhave og seriøse dråber i glasset. Helium nede ad Bredgade satte tyk streg under, at den københavnske cocktailniveau er ved at nå verdenstoppen med deres højt-til-loftet fornemmelse i den eksklusive cocktail-hule.

2017 kan bare komme an. Velbekomme.

AOK Tjenester