Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 31/08/11

Osteria del Grappolo Blu: Skarpt og autentiskt syditaliensk osteria

  • Foto: Martin Sylvest Andersen Foto: Ikke oplystFoto: Martin Sylvest Andersen
»Hvad er egentlig forskellen på et trattoria og et osteria?« spurgte min gæst forleden aften, da vi besøgte Ristorante Il Grappolo Blu’s nye hverdagsbistro, som ligger i lokalet ved siden af.

...

Et godt spørgsmål faktisk, for i dag er der i realiteten ingen forskel, eftersom begge kategorier indikerer et italiensk spisested, der er mindre formelt end en ristorante.

Men oprindelig var osteria navnet forbundet til vinudskænkning, man kunne få en kop af husets vin (sikkert dyrket ude i baghaven) og måske en bid brød til. En italiensk udgave af en brewpub eller en bodega med andre ord, og faktisk dengang opfattet som kategorien under trattoria’et, hvor man kunne forvente sig et mere substantielt måltid.

I dag er forholdet efterhånden vendt om: Trattoria lyder lidt af pizza, ternede duge og turistbusser, mens osteria i højere grad taler til italofile fritidsgastronomer, som godt ved, at michelinguiden ikke altid rammer sjælen i det italienske køkken.

Slow Food udgiver f.eks. en glimrende, årlig guide til Osterie d’Italia. Her på adressen betyder det, at L’Osteria del Grappolo Blu, i modsætning til den fast menu-baserede moderrestaurant inde ved siden af, serverer a la carte, lige som vinkortet og den store glassamling er begrænset noget.

Bordene står tættere her, men hvad angår selve maden, så er den – måske uden at være helt så elaboreret og sirligt anrettet – præget af de samme gode råvarer og sans for det autentiske italienske.

Kortet tæller fire forskellige forretter: Vi afstod fra husets blandede pølse- og ostetallerken, som siger knap så meget om køkkenets evner til at koge selv. Den superklassiske vitello tonnato gik vi også uden om.

Jeg havde set mig lun på en gang arancini, som i bund og grund er hurtig gademad fra paneringens højborg, Sicilien: Kugler af risotto rullet i rasp og friteret gyldne – heraf navnet, der betyder små appelsiner – med et klassisk fyld af let smeltet ost, ærter og skinke.

Arancini kan være en lettere tør forestilling, men her havde den ualmindeligt velsmagende risotto bevaret sin saftighed (måske fordi der var rørt tomat ind i risen?), samtidig med at paneringen var knasende sprød.

Faktisk de bedste arancini jeg endnu har smagt – inklusive dem fra Antica Focacceria San Francesco i Palermo, hvis indehavere, brødrene Conticello, blev verdensberømte for et par år siden, da de offentligt erklærede, at de ikke ville betale beskyttelsespenge til mafiaen.

På den anden side af bordet var min ledsager i gang med en servering med næsten nordiske toner:

Gode reelle skiver af velrøget tun lagt i lag med meget sirligt udstukne æblerondeller, peberrodscreme og feldsalat. Bestemt udmærket. I glasset en læskende riesling 2009 fra San Paolo i Trentino Alto Adigde (65 kr.)

I anden runde havde jeg valgt en gang pasta fra Gragnano i Basilicata – for mig en ny variant bestående af små ringe, nærmest som hvis man forestiller sig canneloni skåret i skiver. Serveret med forskellige muslinger: kniv-, blå- og kam- i en herligt intenst smagende sugo af muslingebouillon og persille.

Min gæst havde valgt en gang strozzapreti, aflange tørrede pastadimser, som var garneret med rejer i hel figur og zucchini. To meget skarpe pastaserveringer med masser af smag af hav, sommer og Syditalien. Til hovedretterne kørte vi et par glas Mompertone, som er en blanding af syrah og barbera fra Prunotto i Piemonte (85 kr.).

Desværre var vinen alt for alt for varm, mit medbragte termometer viste 24 grader – hvilket var det samme som rumtemperaturen. Heldigvis er der råd for den slags, den snarrådige tjener var hurtig til at etablere en spand med is og vand og i løbet af forbavsende kort tid havde vinen nået en mere forfriskende temperatur.

Med min hovedret, udbenet paneret vagtel, blev jeg igen bragt tilbage til det svedige Syditalien. Endnu en vellykket visit skulle det vise sig, for den lille fugl var både sprød og saftig. Det tynde leje af finsnittet meget bitter rå radicchio var dog ikke nok til at tilfredsstille mit grøntbehov, så vi havde bestilt to sides henholdsvis blandet grøn salat og grillede grøntsager.

Man ser alt for ofte på italienske restauranter, at tilbehøret er en ligegyldig rutineforestilling, men her var grøntsagerne perfekt tilberedt og appetitligt præsenteret. Desværre holdt min ledsagers entrecote ikke samme niveau som vagtlen. Bøffen var lidt for tynd i den ene side, hvor den følgende blevet gennemstegt, og i det hele taget gjorde dyret mere modstand end ønskeligt er.

Eftersom vi begge var mere end mætte og med tre retter hver under vesten følte, at vi havde gjort vores pligt, tillod vi os at springe desserterne over. Således punktum for en aften, hvis attraktion ikke mindst lå i den enkle, men meget skarpe og autentiske fortolkning af det syditalienske køkken, som man desværre langt sjældnere møder herhjemme end køkkenerne fra Nord- og Mellemitalien.

Vi befinder os et sted mellem tre og fire stjerner, men da en nærmere fintælling viser, at fire af retterne lander på fire stjerner og to havner på tre stjerner (bøffen og den røgede tun), ender vi denne gang med at runde opad.

Hvad: L’Osteria del Grappolo Blu
Hvor
: Vester Farimagsgade 37, Kbh. V. Tlf. 33 12 57 20
Hvor meget
: Priser fra: Hovedret (u. tilbehør) 130 kr. Vin 195 kr.

-----------------------------------------------------------------------
Det spiste vi
-----------------------------------------------------------------------
Røget tun med peberrod og æble 95 kr.
Arancini 90 kr.
Pasta di Gragnano med skaldyr 125 kr.
Strozzapreti med rejer og zucchini 135 kr.
Paneret vagtel 130 kr.
Grillet entrecote 175 kr.
Blandet grøn salat 45 kr.
Grillede grøntsager 48 kr.
-----------------------------------------------------------------------

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester