Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 10/02/14

Oplevelse for livet: Gæster græder over madteater

  • Du kan nu opleve madteater til "Snedronningen". Foto: Liselotte SabroeDu kan nu opleve madteater til "Snedronningen". Foto: Liselotte Sabroe
Kan du ikke vælge, om det skal være teater eller restaurant i aften? Så gå i madteater og få en oplevelse for livet.

"Vi havde en gæst, der græd flere gange under forestillingen", fortæller teaterdirektør på Republique, Martin Tulinius. Det er dagen efter den store premiere på østerbroteatrets nyeste store opsætning, H.C. Andersens Snedronningen.

"At nogen græder er den største kompliment man kan få, " fortsætter han. "At nogen går så meget ind i det, bliver revet så meget med. Det var lige præcis det, vi gerne ville med den her forestilling."

Når man går ind og ser Snedronningen, er det også en flydende grænse - for hvad er man egentlig - gæst, publikum eller deltager?

"Vi prøver ikke at lave restaurant, og vi prøver heller ikke at lave teater. Vi prøver at lave madteater, og det går meget på tværs af det hele, og gæsterne er selv en stor del af forestillingen," fortæller Mette Martinussen. Hun er ligesom Dorte Holbek også en af bagmændene bag den ambitiøse forestilling.

Læs også: Donér en dürum til en hjemløs

Som gæst følger man fodsporene af H. C. Andersens hovedperson Gerda og møder undervejs de eventyrlige figurer på den truende og smertefulde udviklingsrejse mod Snedronningens palads. Og meget mere vil vi egentlig ikke skrive om handling eller mad, så vi ikke afslører for meget.

Der er fire grupper af 12 personer, som bliver sendt rundt på denne rejse til hver forestilling, og som om den logistik ikke var svær nok, så bliver der også serveret gourmetmad flere gange undervejs.

"Det er helt sikkert det sværeste, vi har lavet indtil videre," fortæller Mette Martinussen, som ellers har en lang og flot karriere som madkunstner bag sig.

"At få det til at passe rent logistisk kræver meget. Det er vitterligt ned på minuttet, vi skal ramme de rigtige tidspunkter, før det passer med maden. Gæsterne er så meget med i forestillingen, og lige meget hvor meget vi prøver at styre slagets gang, så kan det blive meget forskelligt fra aften til aften."

Martin Tulinius forklarer:

"Teater er øjeblikkets kunst, og får at få det til at være intimt for gæsterne kræver det virkelig meget - hvad gør man f.eks., hvis en gæst pludselig skal på toilettet?"

International interesse

Men det lader til at være lykkedes for holdet bag Snedronningen. Det viser de første reaktioner fra publikum i hvert fald.

"Det er ikke en decideret teateroplevelse, så der er heller ikke et oplagt sted at klappe. Men til premieren i går var der steder, hvor folk spontant klappede. Og efter forestillingen blev rigtig mange gæster hængende for at snakke forestillingen igennem. Det er næsten den største gave, man kan få, at folk vil dele deres oplevelse med dig," fortæller Martin Tulinius.

Læs også: Historisk københavner-hotel på fornem verdensrangliste

"Ja, jeg snakkede med folk der havde spist på Vølven (det seneste madteater holdet opførte, red.), og de syntes, det her overgik det, og de trængte simpelthen til at snakke aftenen igennem med os. De havde et behov for at vende den, og give noget igen, og det tolker vi som en succes," fortæller Mette Martinussen.

"Der var desuden journalister fra Norge, Sverige, Tyskland, England og USA, med Time Magazine som de største. Og de sagde altså, de aldrig havde oplevet noget lignende, de var euforiske. Nu må vi se, hvad de skriver, men vi har allerede interesse fra Montreal, Toronto, Boston og måske New York til måske at drage på turne med Snedronningen," slutter Martin Tulinius.

Hvad: Snedronningen
Hvor: Republique, Østerfælled Torv 37, København Ø
Hvornår: 6. februar - 8. marts 2014
Hvor meget: Billetter fra 1.300 kroner
Hvordan: Køb billet her

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register