Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 15/02/08

Østers som afrodisiakum

  • Mikkel Egelund fotograferet ved åbningen af Pastis i Gothersgade i 2006. Foto: Else BjørnMikkel Egelund fotograferet ved åbningen af Pastis i Gothersgade i 2006. Foto: Else Bjørn
Det er svært at bevise, om østers virker som afrodisiakum, men det godt pansrede, bløde havdyr er som skabt til at vække og ægge vores sanser.

Det er svært at bevise, om østers virker som afrodisiakum. Som sexologen Sten Hegeler siger, foregår god sex først og fremmest mellem ørerne, og det godt pansrede men bløde havdyr er som skabt til at vække og ægge vores sanser. Derimod er det ganske vist, at rå østers har et højt indhold af zink, som er et vigtigt stof for mænds frugtbarhed. Så ønsker man sig børn, og har man endnu ikke formøblet hele friværdien på fertilitetsbehandlinger, er en aften med østers og champagne måske mere stimulerende for forplantningen – og helt sikkert mere nydelsesbetonet - end kosttilskud, ægløsningstest og kalendersex.

Mikkel Egelund, som er køkkenchef og medejer af det frankofile spisested Pastis, husker, da han spiste sin første østers:
- Den første østers er som det første kys. En våd, lidt mærkelig og ikke særligt rar oplevelse. Som man alligevel ikke kunne lade være med at gentage lidt efter, siger han og fortsætter:
- Østers er en pompøs spise, som spreder en dekadent stemning, når det store fad kommer bragende, svingende, dryppende ned gennem restauranten og lander midt på bordet mellem gæsterne. At spise østers sammen er som at dele en slikskål. Der er altid lidt kamp om, hvem der skal have den sidste – ligesom i Lady & Vagabonden, siger Mikkel Egelund.

- Om østers øger potensen, er svært at sige. Men når man spiser østers, kan man mærke det i hele kroppen. Det kildrer helt ned i tæerne. Det er et kick. Det er det sundt. Og man bliver ikke tung i kroppen af at spise østers. Hvis du spørger mig, kommer man ikke lykken nærmere, end når man sidder i Frankrig klokken ni om aftenen med et stort fad østers foran sig. Har du nogen siden set en sur mand spise østers, spørger Mikkel Egelund?

Næ, egentligt ikke.

Som Hemingway skrev i bogen A Moveable Feast (på dansk Der er Ingen Ende på Paris), som hans udkom i 1964:
"As I ate the oysters with their strong taste of the sea and their faint metallic taste that the cold white wine washed away, leaving only the sea taste and the succulent texture, and as I drank their cold liquid from each shell and washed it down with the crisp taste of the wine, I lost the empty feeling and began to be happy and to make plans."

Den franske poet Léon-Paul Fargue (1876-1947) skrev:
"J'adore les huîtres, on a l'impression d'embrasser la mer sur la bouche" Det betyder noget i retning af "Jeg elsker østers, de er som at kysse havet på munden".