Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 17/04/14

Nyt billigt madmarked serverer street food

  • Der er endnu mennesketomt i Copenhagen Street Foods haller – men det bliver der snart lavet om på. Foto: PR Foto: Ikke oplystDer er endnu mennesketomt i Copenhagen Street Foods haller – men det bliver der snart lavet om på. Foto: PR
Ø-mad. København får endnu et kæmpe madmarked midt i byen. Denne gang tæt på vandet, i øjenhøjde med gæsterne og fyldt med containere, trailere og foodtrucks.

Papirøen har i mange år været lidt af et mysterium. Den ligger lige overfor Nyhavn og Skuespilhuset, er nabo til både Noma og Operaen og har en udsigt, der kan få selv den mest sindige ejendomsmægler op i det røde felt - og alligevel har de gamle industribygninger været pakket væk fra offentligheden bag gitre.

Øen har fået sit øgenavn, fordi det var her, Pressens Fællesindkøb i mange år opbevarede sit lager af avispapir. De seneste måneder er der dog virkelig kommet fart over feltet, og Papirøen summer netop nu af aktivitet.

Experimentarium er allerede flyttet herud og bliver de næste to år, mens deres Hellerup-lokaler bliver shinet op. De internationale modeskabere er også landet på øen, og næste store indryk bliver på madfronten.

Torsdag 17. april slår Copenhagen Street Food ligeså stille dørene op med masser af food trucks. Og hvad er så det, spørger du?

Kort forklaret kan man beskrive det som en »poor man’s Torvehallerne«.

For selv om de ultrapopulære madhaller ved Nørreport er en ubetinget publikumssucces, har nogle få kritiske røster kaldt Københavns madmekka for elitært, snobbet og for dyrt. Det bliver der rådet bod på med Copenhagen Street Food. Her kommer menuen til at stå på smags- og sanseoplevelser med både mad, koncerter, kultur og musik i en stor skøn, kreativ pærevælling, hvor alle kan føle sig velkommen.

Når Copenhagen Street Food siger, de vil være i øjenhøjde med almindelige mennesker, så er det ikke en tom new-speak-floskel – de mener det faktisk. Derfor har de også nedsat fem forskellige udvalg, der skal sørge for, at Copenhagen Street Food hele tiden bevæger sig i den rigtige retning og sikrer, at stedet lever.

Der er selvfølgelig et madudvalg, som står for kerneområderne, men også lidt mere kunstneriske udvalg har fået plads, som for eksempel udsmykningsudvalg, et kulturudvalg og et musikudvalg, som skal sørger for, at området både bliver inspirerende, kreativt og kulturelt. Alle kan søge om at få en stand på det nye madmarked, men madudvalget lægger stor vægt på at vælge boder, der har mange økologiske råvarer, lokale produkter i sæson og retter med en høj andel af grøntsager, ligesom konceptet skal leve op til de tre æ’er: »ægte, ærlig og æstetisk«.

Copenhagen Street Foods mål er at få 40 forskellige trailere og food trucks i alle afskygninger ind i de store haller, kendt som hal 7 og 8. Herfra kan de udvalgte gadekokke og andre iværksættere sælge lige, hvad de lyster. Ambitionen er international, og her er både plads til burrito trucks, pastaslæder, hotdogvogne, svingende thaiwoks og alt gademad derimellem til folk på farten.

For at sikre, at Copenhagen Street Food bliver holdt på et niveau for enhver, skal alle food trucks servere mindst et måltid til 50 kr. eller derunder, og der er selvfølgelig ganske gratis entré for alle gæster. En standardplads på 9 kvadratmeter koster for øvrigt 2.500 kr. om måneden, hvis man går med stande-drømme.

Det er de gode folk, som også ejer Restaurant Julian på Nationalmuseet og Toldboden, som er de overordnede kræfter bag Københavns nye madmarked, og noget kunne tyde på, de har fundet gastronomisk guld, når man ser på københavnernes trang til ny mad.

Sidste år kom det frem, at planerne til et 300 kvadratmeter stort, flydende fiskemarked på en transparent flåde ud for Havnegade tæt på Knippelsbro er faldet i vandet. Her skulle man kunne købe frisk fisk, skaldyr, tang og vin fra hele verden, men en klage til Natur- og Miljøklagenævnet har sat det nye fiskemarked i bero på ubestemt tid, og åbner dermed døren på vid gab for Copenhagen Street Food.

Eneste streg i regningen for det nye madmarked er de famøse cykelbroer, som ikke helt vil makke ret. Inderhavnsbroen, også kaldet »Den kyssende bro«, der skal forbinde Nyhavn med Christianshavn, står stadigvæk ufærdig hen som et gravmonument over entreprenørkoncernen E. Pihl & Søns konkurs i august sidste år. Nyeste foreløbige plan er, at den skal stå færdig ved årsskiftet 2014/2015. Men når de tekniske problemer bliver løst, og den en dag bliver færdig, betyder det så til gengæld også, at Copenhagen Street Food og Papirøen nærmest får udlagt en rød løber til de kommende gæster. Der er nemlig lige pludselig ikke mange meter fra Kongens Nytorv til det nye madmekka, når man slipper for at skulle en tur over Knippelsbro.

Selvom man allerede kan opleve Copenhagen Street Food fra torsdag 17. april kl. 10, er den officielle åbningsweekend med gang i gaden og masser af mad planlagt til fredag 2. maj og de følgende dage.