Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 13/07/15

Ny frivillig café bliver bestormet af venlighed

  • Foto: PR Foto: PR
En container i Enghaveparken bliver i øjeblikket fyldt til bristepunktet med venlighed.

Venligboerne startede i Hjørring som en Facebook-gruppe, der satte sig for simpelthen at være venlige for at bryde den cirkel af »mig-først«, som man kan støde ind i.

For med venlighed når man som bekendt længst. Og handling tæller mere end ord.

Små dagligdags venlige gerninger skal gøre verden til et bedre sted, en lille skridt af gangen. Siden udviklede konceptet sig til at være venlige overfor de flygtninge, der kommer til Danmark.

Fra Hjørring til København

Det koncept vakte virkelig genklang landet over og spredte sig som en spontan social steppebrand med flere lokalafdelinger poppende op som oaser af venlighed.

Den københavnske 'lokalafdeling' på Facebook fik hurtigt over 5.500 medlemmer.

Her bliver arrangeret udflugter, sammenkomster, rundvisninger, samlet bamser ind, drukket kaffe eller hvad som helst andet, man nu har lyst til. Alt bliver kommunikeret på dansk, engelsk og arabisk, så der er mulighed for at flest kan være med.

De skriver på deres facebook-side, at:

»Venligboerne en gruppe af frivillige, som betragter hver eneste flygtning som en kilde til inspiration og forbrødring. Vi ønsker at bygge broer mellem mennesker og bruger venlighed som redskab hertil.«

Venlig café er på vej

Lige nu er der et projekt i gang, som bliver meget håndgribeligt. De er nemlig ved at åbne en café, som kommer til at ligge i en container lige indenfor porten i Enghaveparken i København. Den skal drives af frivillige danskere og flygtninge i fællesskab og skal fungere frem til den 20. september.

Men først skal den jo lige fikses, så den bliver flot, så fra tirsdag d. 14. juli fra kl. 13.00 begynder de at sætte den i stand, male og møblere - og derfor har de spurgt ud i gruppen, efter folk der har lyst til at hjælpe.

Det er gået meget godt. De er blevet bestormet med venlige mennesker, der tilbyder alt fra hjælp til: »..jeg kommer lige ned med et bord og noget maling.«

Venligboerne København har planlagt, at der derefter skal arbejdes resten af ugen kl. 10:00-16:00 - eller hvor længe der nu skal til for at blive færdige.

Et levende samlingspunkt

Og med et hurtigt blik på folks velvillighed til at hjælpe tyder noget på, at den nye café kommer usandsynligt godt i gang. Der er f.eks. også doneret 15.000 kr. til den nye café.

»Og før vi får set os om, har vi et nyt, levende samlingspunkt for Venligboer-aktiviteter, Vesterbroere, flygtninge - og ganske almindelig hygge,« skriver de og fortsætter:

»Hvad vi skal servere, hvem der skal servere det og hvilke spændende, sjove og hyggelige aktiviteter der skal foregå i caféen, vil den kommende tid vise. Indtil videre arbejder vi på at planlægge forfatterbesøg, historiefortælling, musikarrangementer, byvandringer, rådgivningscafé og 100 andre ting. Og der bliver indkøbt legetøj, spil og bøger.«

Venlighed virker!

Man kan finde gruppen her.