Omtale
Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 29/04/15

Noma

  • Foto: PR Foto: PR
Noma version 2.0 har indtaget Refshaleøen.

Siden 2010 har den nyskabende, skandinaviske gourmetrestaurant ved havnen været kåret som verdens bedste fire gange på trods af, at den kun har to ud af tre stjerner i michelin-guiden. Regn med toptunet gastronomi i små portioner - og at du er i kamp med resten af verden om et bord.

På Refshalevej, fem minutter i en taxa fra Kongens Nytorv, ligger den nordiske gourmetrestaurant Noma, som i april 2010 blev kåret som verdens bedste restaurant af World's 50 Best.

Noma fik sin første michelinstjerne i 2005 og nummer to i 2007, men en placering på World's 50 Best-listen er mere prestigefyldt, fordi den er verdensomspændende, hvor Michelin især har fokus på læsere i Europa.

Køkkenchefen hedder René Redzepi og er udover en international verdensstjerne en kok med erfaring fra Kong Hans' Kælder og tre-stjernede Michelin-restauranter som ElBulli i Spanien.

Foto: PR-foto, Jason Loucas

Maden
Køkkenet vedkender sig sit nordiske, madkulturelle arvegods, hvor maden bliver røget, saltet og syltet, og hvor kornsorter, urter og bær, eddike og honning blander sig i retterne. Ikke på vikingevis, men derimod i selskab med jomfruhummer, østers og andre eksklusive spiser tilberedt efter tidens gastronomiske tendenser. Nogle af råvarerne er fundet i Grønland, på Færøerne og i Island, og især i Nomas første år kunne du møde både tang, moskusokse og dybhavskrabber på tallerkenerne.

Sådan får du bord

Lad det være sagt med det samme: Hele verden vil spise på Noma. Når en ny måned begynder og bookingsystemet åbner, får Noma 100.000 forespørgsler på bordreservationer og alle pladser er udsolgt på 20 minutter, så glem alt om fredag og lørdag aften. Den hurtigste og sikreste måde, hvis du er fleksibel og kan komme med kort varsel både frokost og aften og kan variere antallet af gæster, er at blive skrevet på Nomas venteliste, hvor du bliver ringet op, når restauranten får et afbud.

Læs også: Nu bliver det lettere at få bord på Noma

Noma startede sit liv på Strandgade, men åbnede i febraur 2018 for det, der i folkemunde er kendt som Noma 2.0. i det, der før var en ramponeret, forladt og graffiti-overmalet industribygning med skate-ramper, men som nu er blevet ombygget til et gourmet-palads på fæstningsanlægget med direkte udsigt til Christiania.

Torsdag 15. februar rykkede de officielt et par hundrede meter ned ad vejen og over i det, der før var en ramponeret, forladt og graffiti-overmalet industribygning med skate-ramper, men som nu er blevet ombygget til et gourmet-palads på fæstningsanlægget med direkte udsigt til Christiania.Her kan du se, hvordan det nye Noma og nogle af de nye retter ser ud.Læs mere om det nye Noma her. Foto: PR-foto, Jason Loucas

Det nye Noma 2.0 skulle egentligt have stået klar i slutningen af 2017.

Men som mange store byggeprojekter har der været uforudsete hændelser, som har forsinket processen.

I Nomas tilfælde var det, da håndværkerne fandt en gammel stenmur på grunden, hvor de skulle bygge.

Læs også: Guide: De 9 når du ikke kan få bord på Noma

Det lyder i sig selv ikke særlig farligt, men Noma kontaktede arkæologer for at sikre sig, at de ikke var ved at ødelægge en uerstattelig kulturarv, og de undersøgelser satte altså byggeriet godt og grundigt i stå. Lige indtil arkæologerne fandt frem til, at stenmuren var ret ligegyldig i et større historisk perspektiv.

Så de gik igen i fuld sving derude på Refshaleøen, og nu her torsdag 15. februar slår de dørene op med et brag så stort, at det kan høres jorden rundt.

En stor hovedbygning er omkranset af 11 'hytter' med forskellige funktioner - bageri, anretterkøkken, grillhytten, drivhuse ect.

Læs også: Skiftedag: Noma henter dansk top-kok på Michelin-restaurant

Plads til 40 gæster
Det nye Noma 2.0 har plads til 40 spisende gæster om dagen, både til frokost og aften. Til gengæld er de gået fra at have åbent fem dage om ugen og ned til fire dage - onsdag til lørdag - rationalet er at give deres medarbejdere - som arbejder hårdt nok i forvejen - en bedre work-life-balance.

Nomas nye koncept er at dele året op i tre sæsoner. Menuen vil ændre sig drastisk fra gang til gang, og hvert skift kræver, at restauranten faktisk lukker ned to uger op til 'den nye sæson'. Der lægges ud med en fisk og skaldyr-sæson, og herefter kan man glæde sig til en sæson med fokus på planteriget, og tilsidst en vildt- og skovsæson.

Foto: PR-foto, Jason Loucas

Igennem en tre-årig proces har hjernerne bag Noma planlagt denne flytning og indset, at de har bygget deres menu op på en irrationel facon.

Her i Danmark mærker man nemlig virkelig årstiderne - og den følelse skal mere ind i maden, end den er nu.

Det vil sige, at der vil være et meget klarere skel i sæsonerne i menukortet.

Tre - for at være præcis.

Læs også: Guide: De 9 når du ikke kan få bord på Noma

I de kolde januar, februar, marts og april er der ikke meget at hente i naturen, så de dykker i havet disse måneder for at hente fisk, tang, rogn og skaldyr i samspil med de råvarer, der har overlevet vinteren. Både bestik og service vil afspejle denne sæson.

Når varmen begynder at få fat, transformerer Noma sig så til et køkken, der serverer de spæde skud.

Små, men mange retter med rå og tilberedte råvarer. Maj, juni, juli og august bliver menuen helt vegetarisk, hvor det meste skal komme fra deres egen produktion. Oprindeligt var det tanken at have flydende marker i volden, men den er fredet, så nu er der i stedet planlagt haver på toppen af den 80 meter lange hovedbygning, Søminedepotet.

Læs også: Verdenskendt dessertkok åbner nyt bageri på Nørrebro

Når bladene falder af træerne, skifter Noma ham igen.

Svampe, bær og nødder bliver hovedpersonerne sammen med vildt i september, oktober, november og december.

Og det er altså Nomas tre nye sæsoner, med en underskov af mindre sæsoner i hver.

Samtidig er kuvertprisen for en middag hos Noma steget fra 2.000 kr. til 2.250 kr. eksklusiv drikkevarer.

Et andet nyt tiltag er, at 10 procent af Nomas 40 stole, hvilket betyder fire pladser, er reserveret en speciel venteliste til studerende, som kan fremvise gyldigt studie-ID. De kan købe hele oplevelsen til 1.000 kr. inklusiv vin eller juicemenu.

Læs også Søren Franks anmeldelse fra 2012

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.