Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 27/06/14

Newyorkerne gider ikke Claus Meyer

  • Foto: Christian Liliendahl Foto: Christian Liliendahl
Det nordiske køkken har taget verden med storm, men indbyggerne i "The Big Apple" er ikke imponerede.

I går kunne vi fortælle, at landets vel nok mest foretagsomme restauratør snart drager til New York for at grave gastronomisk guld. Claus Meyer, som bl.a. står bag kæmpesucceser som NOMA, Studio og Meyers Deli skal nemlig åbne en 1200 m2 stor restaurant og food court/food hall i Vanderbilt Hall i Grand Central Terminal, som er østkyst-metropolens svar på Hovedbanegården.

Læs mere: Her er Thomas Rodes nye job

Efter nyheden har ramt de amerikanske medier, har helt almindelige byboere grebet tastaturet for at give deres mening til kende. Og det er langt fra positive reaktioner, der dominerer debatten. På den toneangivende avis The New York Times' hjemmeside er forargelsen over udsigten til nordisk gastronomi i den gamle, smukke ventesal til at tage og føle på:

"Sikke en åndssvag ting at gøre med et af de smukkeste rum i New York City. Helt ærligt, sikke en åndssvag, åndssvag idé." skriver brugeren Notafan. 

En kvinde med brugernavnet Francebrun fortsætter:

"Det nordiske køkken? Jeg kiggede lige på en dansk hjemmeside med informationer omkring det nordiske køkken og så en opskrift på moskusokse-tatar. Hvis du er fan af rodfrugter, rogn og perlebyg, så vil du føle dig som i himlen. Personligt er jeg enig med dem, som mener, at man burde have lavet noget med mere relevans for New York og byens vidtstrakte mad-historie."

Læs mere: Se billederne: Nyt "brunch"-koncept på Holmen

Det er altså især det manglende hensyn til byens og landets egen kulinariske arv, som får brugerne op i røde felt. (At USAs gastronomiske bagkatalog selv er et produkt af immigranters mangfoldige og med-importerede smagspræferencer synes glemt i konteksten.) I hvert fald har man ikke meget til overs for kogekunst fra det nordiske terroir:

"Det er et mærkeligt og, synes jeg, skuffende valg at lave Vanderbilt Hall om til et område uden nogen forbindelse til New York City. Ret ynkeligt, faktisk." - Madeleine

"Fed idé, forfærdelig eksekvering. Nordisk? Jeg giver det to år, max." - Robert

En enkelt bruger ved navn Rock kan dog godt se det positive for et helt specifikt samfundssegment:

"En nordisk restaurant i Grand Central Terminal - fantastisk nyhed for pendlende vikinger."

Avislæseren Jessica skiller sig dog ud med et passioneret forsvar af det nordiske køkkens meritter, og får samtidig skældt godt og grundigt ud på sine medborgeres bitterhed og manglende evne til at prøve noget nyt:

"Åh, come on. Hvorfor så meget klageri, og det med det "nordiske"? Helt ærligt. Spar mig for det. Nordisk betyder noget lokalt dyrket, friskt og naturligt. Og hvad er der så lige galt med det nordiske, når det kommer til stykket? Vær åbne for noget anderledes, noget nyt, forfriskende, en forandring. Sikke nogle bitre, typiske newyorker-reaktioner. Jeg har boet her 15 år og elsket det bitre aspekt, men nu virker det bare søgt - I kan hverken lide eller prøve noget som ikke passer til jeres intellekt. For Guds skyld, bare PRØV det."

Læs mere: Nu griller Brdr. Price på terrassen

Måske har de perlebyg-forskrækkede amerikanere i virkeligheden ikke så meget at frygte, for Claus Meyer har nemlig selv udtalt til The New York Times, at selv om han regner med, at newyorkerne vil forvente "en eller anden slags nordisk smag", så er planen ikke at fylde området udelukkende med importerede produkter fra nordlige himmelstrøg.

"Det nordiske køkken handler i høj grad om at fange en lokal smag, så jeg er nødt til at finde en måde hvorpå jeg kan implementere min filosofi på New Yorks restaurantscene."

Det er planen at det spritnye madområde i Grand Central Terminal skal stå helt færdigt indenfor de næste to år.