Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 04/04/12

Merværdi, så det klodser

  • Foto: Martin Sylvest Andersen Foto: Martin Sylvest Andersen
Den tidligere Café Politigården er omdannet til toscansk spisestue med hjertevarmende god service og stort vinkendskab.

Gildo er tilbage! Så ved alle fans af den blå drueklase, hvem vi taler om. Napolitanske (Ermeno)gildo Russo var manden, der tilbage i 1990erne lærte os at drikke brunello. Først som tjener i restaurant San Giorgio, siden med foden under eget bord i Il Grappolo Blu, hvor Gildo lod flaskernes Ferrari følge af det største og mest velsmagende opbud af antipasti, København endnu havde set.

I 2005 havde Gildo dog fået nok, solgte sin andel i Il Grappolo Blu og trak sig tilbage til et luksus-relais i bakkerne i Toscana, mens han stille og roligt forberedte sig på en tidlig pension (man er vel italiener). Men nu er han altså tilbage i kuldens, efterlønsreformens og de høje skatteprocenters København. Nærmere bestemt med Ristorante Cortona, der lyser op i en gastronomisk ellers udkantsagtig del af byen, nemlig området omkring Politigården, hvor Cortona har taget bolig på hjørnet af Rysensteensgade og Anker Heegaards Gade. Årsag: At sønnen Luca, der efter at have uddannet sig på hotel- og restaurantskole i Italien og sammen med Papa at have startet et trattoria i byen Cortona, nu har fået lyst til at gense den by, hvor han boede, indtil han var 15 år gammel. Og hvilken italiensk Papa kan sige nej til sin søn?

Læs også: På vej: Steaks 12 timer om dagen 7 dage om ugen

Så nu er både Luca og Gildo (sidstnævnte dog kun her i starten) tilbage og har omdannet den tidligere stegtflæskogfadøl-Café Politigården til en toscansk spisestue ala det bedre borgerskab, komplet med varmt-rosa vægge, krystallysekroner og tallerkener i brunt slangeskindsmønster. Samt den samme hjertevarmende gode service, som farmand engang praktiserede, og som sønnike helt klart har arvet. Fire retter koster 395 kr. Det anbringer Cortona i den øverste ende af feltet, og det forpligter. For standarden af italienske restauranter har løftet sig afgørende i de år, familien Russo har været væk.

Anslaget viste nu lovende takter: en tredelt appetizer bestående af minipizza med ricotta, en paneret kugle mozzarella og endelig en friteret dejtrekant med fyld af jomfruhummer. Sidstnævnte blev ganske vist præsenteret som blæksprutte, men det skal nu ikke skille os ad. Hjemmebagt hvidt brød med en god olivenolie fra den toscanske bjergby, som låner sit navn til restauranten, smagte så godt, at det var svært at lade ligge, men nu kom heldigvis første bølge af antipasti. Bagt laks i en basilikumcreme, syltet ål i selskab med syltede strimler af rød og gul peberfrugt (hvis sødme bandt anretningen smukt sammen) og endelig en scampi i fuldfigur serveret med en blanding af selleri, tomat, løg og eddike. Eneste mislyd i denne symfoni, som menukortet kalder det, kom fra den overkogte jomfruhummer.

Også vinmæssigt har tingene ændret sig, siden familien Russo sidst beværtede københavnerne. Mange vil i dag nok kvie sig ved at ofre de 900 kr., som en flaske brunello minimum koster på Cortona. Men det har man taget højde for og satser sideløbende på vine fra lokale producenter omkring Russofamiliens andet hjem i byen Cortona, hvor sangiovese efter over hundrede års besættelse under Napoleonskrigene er suppleret med franske druer som merlot, syrah og cabernet franc.

Læs også: Billig aftensmad i Kartoffelrækkerne

Det var sidstnævnte, en ikke for voldsom sag fra Cortona-producenten Leuta, der nu kom i glasset som det andet af vinmenuens fem glas til 550 kr. Jeg beholdt dog lidt endnu den fremragende hvidvin fra producenten Pravis (l’Ora), lavet på tørrede nosiola-druer, der med både fad og fedme men også syre og mineralitet (samt noter af hasselnød) gik superbt til næste ret, der i al sin enkelhed måske var aftenens bedste. To mini-vagtelspejlæg på sauteret babyspinat, generøst drysset med de sidste rester af den sorte Norcia-trøffel. Wauw! Som altid tager trøffel sig bedst ud i enkelt selskab, og dette var ingen undtagelse. Det var næsten synd for de andre elementer i denne anden (varme) bølge af antipasti: en grillet aubergine med fyld af tomat, oregano og parmesan, samt to lækre stykker kaninryg med blade af rosenkål.

Nu kom der cortanesisk syrah fra Fattoria Il Castagno i glasset, for nu skulle vi have pasta. Måske ikke det mest oplagte match. Især ikke, fordi første primo-smagsprøve var en åben raviolo med fyld af tuntatar og citronskal, mens den gik langt bedre til den lukkede raviolo med kartoffel- og ostefyld, serveret med squash, bacon og stjerneanis.

Ved hovedretterne skiltes mine og medspiserens veje. Hun fik braiseret perlehønebryst udstyret med en kæmpe rosmarinkvist og serveret med bl.a. stegte kartofler og de riskornslignende puntalette-pasta, mens jeg fik et smukt stykke havtaske i en sauce nage på hønsefond, med stegt kartoffelkage og kål on the side. Til fisken serverede Gildo en apulisk chardonnay (Lama di Corvo), og det var godt. Ostesiden bød på to gedeoste, en piemontesisk tomme og endelig en krasbørstig sarder, der krævede både mustardo og noget af den vinsirup, der også blev stillet på bordet.

Læs også: De 5 gode, billige restauranter

Desserten bestod af citronkage med creme og sukatcitron og is lavet på amaretto-likør og blev ledsaget af et glas vin santo årgang 02. Men dermed var det ikke slut. Til kaffen fremtryllede Gildo også lige et sæt petit fours, bl.a. ananaskirsebær dyppet i chokolade. Og det er meget sigende for niveauet på Ristorante Cortona, hvor den med både tredelt appetizer, petit fours, stofduge, stort vinkendskab og udsøgt betjening får liiiige det nøk mere end på så mange andre italienske restauranter. Og til 395 kr. for fire retter er det faktisk merværdi, så det klodser.

Velkommen tilbage til familien Russo, der får fire fuldfede stjerner med på vejen.

Hvad: Ristorante Cortona
Hvor: Rysensteensgade 16, 1564 København V, tlf. 33 11 47 20

Hvor meget: Vin fra 295 kr., firerettersmenu 395 kr.

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester