Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 06/10/17

Mere bæredygtighed: Sushikæde vil give dig en bedre fiskesmag i munden

  • Foto: ATTA KENARE Foto: ATTA KENARE
Den stigende begejstring for sushi er med til at presse verdens fiskebestande. Nu indgår den danske sushikæde Letz Sushi og Verdensnaturfonden (WWF) et samarbejde om at skabe en mere bæredygtig branche.

Fisk pumpet fulde af antibiotika. Brune tunbøffer, der bliver fyldt med sprøjtemidler for at gøre dem lyserøde igen. Snyd med certifikater.

Problemerne i fiskeribranchen er mange, og det har betydning for det produkt, danske sushirestauranter i sidste ende serverer for deres gæster.

Derfor har Verdensnaturfonden og Danmarks største sushikæde, Letz Sushi, lanceret et samarbejde. Fremover skal en uafhængig instans sikre, at den sushi, der bliver serveret på Letz Sushis 17 restauranter i Danmark, er bæredygtig.

Læs også: Sushi-gigant rykker ind i Nordhavn

»Vi vil gerne skabe en positiv forandring i verden. Vi vil skubbe til vores leverandører og gøre vores gæster opmærksomme på, hvordan de får et bedre produkt. Vi vil have efterprøvede certifikater, og vi vil gerne kunne sige, at alt vores fisk er antibiotikafri,« siger Anders Barsøe, direktør i Letz Sushi.

Han har været i Letz Sushi siden august sidste år, og han har oplevet store udfordringer ved at forsøge at øge bæredygtigheden.

»Det viste sig, at der sker nogle suspekte ting på markedet. Det er svært at finde den rigtige vej til bæredygtighed, for der er rigtig mange produkter på markedet, som foregiver at være noget, de ikke er. De er ikke altid så bæredygtige, som prædikatet siger. Derfor ville vi finde samarbejdspartner, der kunne støtte os,« siger Anders Barsøe.

Uafhængige revisorer skal fremover tjekke, om Letz Sushis certificerede produkter lever op til kravene. Målet er, at kæden inden september 2020 udelukkende vil bruge bæredygtige og miljøvenlige fisk og skaldyr.

Christoph Mathiesen, senior advisor i Verdensnaturfonden, håber, at samarbejdet med Letz Sushi kan lægge pres på resten af branchen og på leverandørerne, og at forbrugerne vil være mere opmærksomme på, om det, de indtager, er bæredygtigt.

Læs også: Det japanske Taarn i Tivoli bliver til populær sushi-restaurant

»Forandringen er nødt til at komme fra vores del af verden. Det er i Tyskland, Skandinavien, England og Holland, at vi skal lave træk, der fremmer bæredygtigheden. Vi kan ikke sige til vietnameserne, at de skal være bæredygtige, når de prøver på at overleve fra dag til dag, og der er en kineser, der er villig til at betale for ucertificeret fisk,« siger Christoph Mathiesen.

»Der er kæmpe problemer med overfiskeri, og vi tænker, at det på et eller tidspunkt må gå galt, når vi ser rapporterne,« siger Christoph Mathiesen.

Både Anders Barsøe og Christoph Mathiesen peger på landbaseret fiskeri som en god løsning til at forhindre antibiotikabrug og overfiskeri.

»I Danmark er der ikke plads til flere havbrug. Vi er tvunget til at finde løsninger på land, og når man er tvunget til noget, kan man blive rigtig god til det og vise vejen frem for resten af verden,« siger Christoph Mathiesen.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

AOK Tjenester