Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 17/01/14

Madanmeldelse: Rasoi

  • Foto: Søren Bidstrup Foto: Søren Bidstrup
Rasois indiske køkken med friskristede krydderier og komplekse smage er hele turen til det forblæste VM Bjerg i Ørestaden værd.

VM Bjerget i Ørestadens nordlige del er et tvangsstop for sagesløse arkitekturstuderende og -turister. Den spektakulære boligbebyggelse er nemlig tegnet af Bjarke Ingels-tegnestuen BIG, og vandt i 2008 prisen som verdens bedste boligbyggeri.

Men det belønnede byggeri er ikke længere den eneste grund til at tage metroen ud til BIGs betonbjerg. For nede i bjergets stueetage ligger den indiske restaurant Rasoi. Utraditionelt indrettet med nøgne vægge, hippe lamper og ellers ikke meget andet, og med et menukort, der både dækker de kendte nordindiske retter, men ganske usædvanligt for indiske restauranter herhjemme også retter fra Sydindien, hvor man lægger større vægt på vegetarretter, kogt ris og chili – sidstnævnte gerne efter devisen: jo stærkere, jo bedre.

Læs også: Guide: 36 restauranter i tre prisklasser

Priserne er absolut overkommelige: vi to hærdebrede mænd kunne sagtens være blevet mætte for tilsammen 450 kr. (men valgte i sandhedens tjeneste et par retter mere). Det gav råd til at investere i en vin til hele 550 kr. fra det lille kvalitetsvinkort, der med masser af hvide med syre og sødme faktisk virker som om, det er tilpasset indisk mad – og dét er, skulle jeg hilse sige, et særsyn. Vi valgte en pinot gris fra Alsace, fra områdets efter min mening ubestridte bedste producent (og madmatcher), Zind-Humbrecht (Rorenberg, 2007). En detail koster den cirka det halve, og i en restaurantbranche, hvor det er normalt at gange med både fire og fem, så er den vin i sig selv en omvej værd.

Vi lagde ud med tre forretter til deling: først de kikærtemelpanerede løgringeonionbhaji, så de dybstegte samosa–dejpakker med vegetarisk fyld og endelig et tandoori-kyllingelår. Jeg har før på indiske restauranter herhjemme fået flade og genopvarmede samosa – disse var tydeligvis frisklavede og sprøde uden at være mættet i olie og med velkrydret fyld, hvor de enkelte dele stadig havde struktur og egen smagsidentitet. Tandoori-låret havde siddet på en god kylling med smag, var saftigt, og virkede, ganske som de helt varme og frisklavede løgringe, vendt i nyristede krydderier. Og så var den knasende sprøde salat af bl.a. spæde spinat- og rødkålsblade, som alle tre lå på, skarpt dresset, mens en medfølgende mager mynteyoghurt fungerede som en forfriskende og kølende lassie.

Rasoi laver selv sine chutneys, så vi bestilte også en omgang pappadum (kikærte-knækbrød) med fire chutneys. Førnævnte myntedip (teknisk set vel ikke en chutney), tamarind, pickledaubergine og honningkogt­rød mango, hvor de to sidstnævnte stadig havde herligt bid og i mangoens tilfælde en usædvanlig velgørende sødme, der spillede maksimalt med chilien. Vi delte også en kingprawncoriander, hvor rigeligt med store saftspændte kongerejer blev serveret i en curry, hvor smagen af både hvidløg, spidskommen og frisk koriander var usædvanligt godt integreret. Og så kom et af aftenens højdepunkter: den vegetariske daal, hvor linser havde fået smagen kogt godt ud i en dyb og fyldig madrassauce, samtidig med at linserne havde bevaret deres struktur. Saucen havde masser af smag fra både fennikelfrø, curryleaves, hvidløg og ingefær og pikant styrke fra store friske røde chilier. Måske ikke helt sydindiske varmegrader, men nok til at lade sveden springe.

Læs også: Ny bar serverer 70'er-funk og kvalitetscocktails

Forunderligt nok havde pinot grisen fra Zind-Humbrecht ingen problemer med at følge med. Heller ikke til vores sidste runde, hvor vi skulle prøve nogle af de sydindiske retter. Til mig en lam koftakerala, hvor kødboller af lammefars og røde kidneybønner var tilberedt i cremet sauce af kokosmælk med smag af nyristede spidskommenfrø og koriander, men desværre ikke så meget af den sorte peber, der ellers angiveligt stammer fra netop den sydindiske Kerala-delstat. Nabodelstaten mod øst, Tamil Nadu, havde lagt navn til medspiserens kylling, men heller ikke den havde nævneværdig kant af chili. Til gengæld var de velsmagende og saftige kyllingestykker i tomatsauce ledsaget af små blomkålsbuketter, der struttede af friskhed og præcision i tilberedningen. Det sidste bekræftede endnu engang, hvad vi allerede havde erfaret flere gange under middagen på Rasoi – hér laves maden med gode, friske råvarer og nyristede krydderier. Det er en udsøgt fornøjelse, og det er tydeligt, at den pakistanske køkkenchef har fuldstændig styr på både sine hjemmelavede curries, chutneys og ikke mindst en meget præcis hånd med både tilberedning og krydring.

Selv om han tydeligvis ikke er på hjemmebane, hvad angår den sydindiske chili. Folk med læderhals, hang til drengerøvsagtige machismoudfordringer eller bare forventninger om sydindiskescovillegrader må selv bede om at få skruet op for blusset. Bør det tælle ned på karakterskalaen? I hvert fald ikke nok til at fravriste Rasoi de fire velfortjente stjerner for sine smukt balancerede krydderblandinger, der giver plads til mere komplekse og dybe nuancer end den ensporede chilimotorvej. Rasoi er bestemt en metrotur værd.

De laver også takeaway, så hvis Muhammed ikke gider komme til VM Bjerget, såeh...

Hvad: Rasoi
Hvor: Ørestads Boulevard 55B, 2300 København S, tlf. 69 14 94 45
Hvor meget: billigste vin 150 kr., hovedretter fra 75 kr.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

God mad - elendig service

Rigtig god og veltillavet mad, som absolut fortjener fem stjerner.

Desværre var servicen meget ringe. Pigerne ville gerne; men ingen har lært dem at servere og begrebet kundebetjening. De to unge forsøgte at gøre deres bedste; men men men.

Vi bestilte et par apperitifs, og de kom straks de var lavet. Den vin vi bestilte kom bare ikke. Dvs. den dukkede op, da maden var serveret.

Efter hovedretten var serveret, dvs. bare sat på bordkanten, så vi selv kunne gøre plads til den på midten, hørte vi ikke mere til dem, før de kom med regningen.

Vi blev aldrig spurgt, om vi ønskede dessert eller kaffe (noget vi havde levnet plads til).

Som sagt god mad; men totalt utrænet personale

 

god take-away

super on-line bestillingssystem. Alt gik lige efter bogen og til tiden. Virkelig dejlig mad. Delikat og autentisk smag. Tilpas krydret. God oplevelse!
(Har kun prøvet deres take-away indtil videre)

 

AOK Tjenester