Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 14/03/14

Madanmeldelse: Promenaden

  • Den gamle teatercafe Promenaden er forvandlet til spisested med Niels Meldgaard som køkkenchef. Foto: Betina GarciaDen gamle teatercafe Promenaden er forvandlet til spisested med Niels Meldgaard som køkkenchef. Foto: Betina Garcia
Den gamle fusionsmester Niels Meldgaard har pustet nyt liv i Frederiksberg Allés caféklassiker Promenaden med et robust brasseriekøkken.

Solen skinner, der er tocifrede plusgrader og Michelin-stjernerne springer ud. Tillykke til Københavns tre nye, men der er gastronomisk forår i luften i mere end én forstand.

For ude på Frederiksberg har en gammel traver fået friske farver på kinderne og gode folk i køkkenet – i god tid inden de frederiksbergske regler tillader servering ude på Alléen fra 1. april.

Der er tale om Promenaden lige midt på den brede boulevard, der er bygget efter samme parisiske forbillede, som også den ærværdige gamle teatercafé bekender sig til.

De senere år med et nedslidt image, hvis største claim to fame var plaketten over den plads, hvor forfatteren Salman Rushdie i 1996 udstillede både Poul Nyrup og den danske regering i en grad, så engelske The Times skrev »Kujon-Danmark« i en overskrift. Nyrup aflyste nemlig et møde med den fatwatruede forfatter til De Sataniske Vers af sikkerhedsgrunde, hvorpå Rushdie samme aften blev fotograferet på Promenaden, mens han fejrede J-dag iført nissehue, snebajer og et par glade Tuborgpiger.

Se også: Her er alle Københavns Michelin-restauranter 2014

Plaketten er desværre forsvundet under den nyligt overståede renovering; til gengæld er nogle smukke gamle vægmalerier, der minder om de nære bånd med nabolagets mange teatre, dukket frem, og Promenaden fremstår i dag mere indbydende end længe.

I køkkenet er der blevet plads til et par kokke og et Molteni-komfur under ledelse af veteranen Niels Meldgaard, manden der i sin tid indførte fusionskøkkenet herhjemme. De seneste fire år har Meldgaard boet på Rivieraen, men nu er han tilbage, hvor det hele startede – han er selv født lige rundt om hjørnet og fik sin første øl på Promenaden.

Også gastronomisk er Meldgaard tilbage ved start – her er intet spor af fusion, men et rustikt brasseriekøkken efter fransk model. Udover aftenens husmandsret (denne aften frikadeller med spidskålsstuvning) og en række a la carte-retter serveres også to menuer, den toretters Havfrisk og en større treretters.

Vi valgte hver sin menu og fik lov at skyde en ekstra a la carte ret ind i min medspisers, så vi endte med tre retter hver til en samlet pris på 750 kr. Også på menukortet var der gået herligt forår i den: begge fik vi stenbiderrogn. Medspiseren fik en ordentlig skudefuld rogn serveret med en brioche.

Enkelt og letforståeligt, men desværre gjorde den kolde stenbiderrogn og en fedtfattig kvarklignende kugle smørelse, at den mest dominerende smag var den sødlige brioche. Så var min stenbiderrogn langt mere velafbalanceret: her var rognen drysset med maltjord og i selskab med flere slags salat (jule, frisée og feld) samt aflange filetter af røget pighaj.

Læs også: Danmark giver Sverige og Norge gourmet-baghjul

Vinen til var endnu en forårsbebuder, en dejligt frugtig østrigsk grüner veltliner (Laurenz V), der desværre også blev serveret for kold. Så var der mere held og bedre madmatch med den Vouvray (Dom. Aubuisières), der var sat til de dampede muslinger, som blev serveret med en grøn urtecreme og så vidt jeg kunne smage også havde noget æbleagtigt i den velsmagende kogelage.

Min medspiser fik på opfordring af tjeneren Kalle (endnu en gammel kending fra bl.a. Krogs og Lauterbach) portugisisk vinho verde (Soalheiro) på alvarinhodruen, der stod glimrende til hans pighvar. En ordentlig motherfucker med god sprød stegeskorpe lagt på en bund af grov jordskokkemos og toppet af sauterede porrer skåret i juliennestave, samt omgivet af en cremet sauce lavet på sorte oliven med grønt drys af dild, kørvel og persille. En ret lige ud af den klassiske køkkenskole med et lille middelhavstwist og en sand bistrobasker.

Til mig tournedos rossini i en version, der varierede noget fra den klassiske: her lå mørbraden på en flødestuvet spinat og var i stedet for foie gras toppet af to kæmpestore kalvebrisler. Garnituren var små aspargeskartofler og en god rødvinssauce, der fungerede fint med glaskortets røde bordeaux; en biodynamisk Chateau Falfas 08 fra Girondeflodens nordlige bred.

Men retten fungerede langt fra optimalt: de to kæmpe kalvebrisler var ikke ordentligt krydret og fremstod fade i smagen, og så var tournedosen ikke medium rare som udbedt, men særdeles medium og med en meget heftig stegeskorpe, der tangerede det brændte.

Læs også: Her er årets Bib Gourmand i København 2014

En ærgerlig misser, som Meldgaard da også straks undskyldte, men skaden var sket. Og det kunne creme brûleén ikke ændre på, heller ikke selvom den blev serveret med to kræmmerhuse med hhv. chokolade- og kokosis. Så vi ender på tre stjerner, men glæder os over at foråret lader til at være kommet til Frederiksberg, og at der er kommet nyt gastronomisk liv i Promenaden.

Og vi er tilsyneladende ikke de eneste, der har savnet et godt spisested på Alléen – aftenen igennem var der kindkys her, der og alle vegne fra en stadig strøm af film- og teaterfolk, der sammen med udeserveringen nok skal sikre Promenaden lidt stjernestøv.

Hvad: Promenaden
Hvor: Frederiksberg Allé 58, 1820 Frederiksberg, tlf. 33 21 61 17
Hvor meget: billigste vin 275 kr., hovedretter fra 145 kr.

Javascript is required to view this map.
Kort