Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 18/03/16

Madanmeldelse: Hatoba

  • Madanmeldelse Hatoba. Foto: Ólafur Steinar Gestsson

    Madanmeldelse Hatoba.

    Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Hatoba i Store Kongensgade supplerer god sushi med et udvalg af spændende europæisk inspirerede kombinationer.

Hatoba i Store Kongensgade (som er en aflægger af Hatoba på Islands Brygge) er ikke nogen helt almindelig sushirestaurant. Husets japanske kok, Hiroo Machida, har arbejdet på den franske michelinrestaurant Tateru Yoshino i Tokyo, og det smitter af på kortet i Store Kongensgade.

I afdelingen kaldet små anretninger finder man retter, som kombinerer det japanske med inspiration fra Europa.

Læs også: De 8 gode med sushi

Ved ankomsten noterede jeg mig, at akustikken er god og lyset behageligt og hyggeligt dæmpet – ikke nødvendigvis hverdagskost på sushibarer. Klientellet var meget ungt, men skulle det vise sig, ude af døren igen før kl. 22, sikkert for at feste et andet sted.

De har vin på Hatoba, men kortet må siges at være relativt begrænset, så vi valgte at køre en flaske champagne, som jo passer fint til sushi, en pæn og særdeles fornuftig prissat blanc de blanc fra Pierre Moncuit i Mesnil til 500 kr.

Nærmest genial servering

Vi lagde forsigtigt ud med fire delikate nigiri. Risene var fine, ikke for grødede, med en anelse bid, men heller ikke for hårde: Første nigiri var toppet med tun rullet i et spicy granulat og vendt på en glohed pande. En anden med bunsenbrænder-grillet laks med en dejlig let grillet-brændt smag. Så en mere neutral yellowtail, den hvide fisk, som også kaldes kingfish og endelig ål klassisk glaseret ind i den herlige sødlige unagi sauce.

Læs også: Guide: De 5 steder med running sushi

Så røg vi over i de »franske retter« fra afdelingen for små anretninger: Først en udmærket carpaccio-agtig servering af tynde skiver godt fedtmarmoreret oksefilet drysset med reven parmesan, persille og en smule yuzu-skal (japansk mandarin) for at give retten et japansk touch.

Også aftenens store overraskelse, en sjælden men fremragende servering af rå sild, som var marineret et døgns tid i salt og derefter befriet for benene og flammegrillet, dvs. svitset med en bunsenbrænder af den slags, man normalt bruger til créme brûlée.

Resultatet var en utrolig blød og sexet sild, på ingen måde trannet eller skarp i smagen med et lille snert af røg. Overrumplende garneret a la Middelhavet med persilleolie, bagte cherry tomater og smuldret fetaost og til sidste smukt pyntet med stedmorblomster.

Det lyder måske som en vanvittig kombination, men syren og sødmen fra tomaterne og saltet fra fetaen spillede perfekt sammen med den fede fisk. I al sin enkelhed en nærmest genial servering.

Sushi aften ud over det sædvanlige

Til gengæld var den efterfølgende ret aftenens mindst vellykkede: Der var tale om en fusion af fransk confiteret andelår serveret med dampet aubergine, kinaradise og tomat i en japansk dashi bouillon toppet med hårdt ristede rosenkålblade og en klat skarp japansk sennep.

I min mund fandt det fede lår, de sarte grøntsager og den umamiagtige, let røgede dashi aldrig sammen.

Og så var der forårsruller med fyld af kylling. På utraditionel vis rene kødruller, så vidt jeg kunne se, uden nogen form for grøntsager, men absolut lækre med en let spicy mayonnaise til at dyppe i.

Så fulgte rå rispapirsruller i vietnamesisk stil med indhold af masser af salat, urter, avocado og ikke mindst herligt sprød softshell-krabbe.

Allerbedst var dog nok den såkaldte vikingerulle, en kaburimaki (toppet inside-out rulle) med knasende sprød tempura-reje, ål og agurk toppet med avocado og unagi sauce. Et herligt miks af cremede og sprøde konsistenser – den kommer jeg gerne igen og spiser.

Med de kunstfærdigt arrangerede desserter var vi ovre i det franske univers igen. Jeg var glad for min lækkert æggede yuzucreme serveret med bl.a. en slags salat af pomelo og sprøde marengsflager. Min ledsagers ris au lait med ingefær og syltet pære fandt jeg mere ordinær, men flot pyntet var den da med skum og karamelflager.

Alt i alt en sushi aften ud over det sædvanlige. Selve sushien var absolut til bestået karakter og ikke mindst den råmarinerede sild var et spændende nyt bekendtskab. Bortset fra den mindre heldige andeservering er der sådan set ikke noget at klage over.

Hvad: Hatoba
Hvor: Store Kongensgade 60, tlf. 33253030.
Hvor meget: 5-retters menu: 349 kr., Nigiri menu 209 kr.