Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 17/10/14

Madanmeldelse: Gorilla

  • Gorilla er stort åbent lokale med plads til 200. Uhøjtidelig stemning med åben bar, hvor de mange små snacks anrettes - gammelt slagterlokale med hvide fliser på væggene. Foto: Jens Nørgaard Larsen

    Gorilla er stort åbent lokale med plads til 200. Uhøjtidelig stemning med åben bar, hvor de mange små snacks anrettes - gammelt slagterlokale med hvide fliser på væggene.

    Foto: Jens Nørgaard Larsen
Yummy Yummy – I got love in my tummy: Kødbyens menneskeabe er Oubæk & Cos seneste bud på prisoverkommelig velsmag.

»Det er ok at levne,« sagde Denny Vangsted med et grin gemt bag sit hipsterfuldskæg, da Gorilla-køkkenchefen kom med de sidste desserter. Velvidende, at han med sin 15 serveringers snackmenu havde spændt bugen (altså vores) til det yderste.

Vores tjener kunne da også bagefter berette, at der allerede er flere i Gorillas kun 14 dage gamle levetid, som har måttet give fortabt undervejs i den store menu. Så er man advaret! Men uanset om man vælger 15 eller 10-styks menuen eller piller ud blandt a la carte-kortets i alt 40 snackserveringer, går man ikke sulten fra mødet med menneskeaben, der er Retour- og Plutomakkerparret Rasmus Oubæk og Jesper Marcussens seneste restaurant, indrettet i Kødbyens tidligere Karriere Bar.

Læs også: Oubæk slår til igen: Åbner i Kødbyen

Menukortet minder lidt om Pluto, men er mere bredt orienteret rundt om Middelhavet med bl.a. falafel, pastaretter og såmænd også nogle asiatiske islæt. Og så er priserne lidt lavere, både hvad angår de tungere snacks og selve menuen.

Køkkenchefen hedder Denny Vangsted og har en fortid på bl.a. Nimb, mens hans fornemmelse for yummy er helt i tråd med Oubæks. Det viste sig allerede i vores første bølge af retter: Østers serveret i egen skal med agurkerondeller og parret med noget, jeg ikke har prøvet før, brunet smør og hakkede hasselnødder! Men wauuvv for en start – det fede og nøddede i smør og hassel gik perfekt til den salte østers og agurken gav det sprøde. Ni på yummy-barometeret og vi fortsatte ad samme vej, for her kom en frisk forårsrulle med fyld af risnudler, reje og chilimayo sammen med ceviche på sandart. Den sidste lidt anonym i råmarineringen, men det glemte man hurtigt, da fem uger krogmodnet oksehøjreb blev serveret som carpaccio med citron og en aldeles fremragende olivenolie.

Se de flotte billeder: Kødbyens forvandling fra slagtehal til hipster-hangout

Fra det med fortrinsvis naturvine bestykkede vinkort havde vi indledt med en lille  »morgenstivert« - sådan kan navnet på den fremragende chenin blanc-petillant La Petite Gaule du Matin (Frantz Saumon fra Loire, 70 kr. glasset) ifølge sommelier Levinsen vist godt oversættes. Hvorefter vi gik om bord i en af de helt store naturnavne, Frederic Cossard, hvis hvide kommunebourgogne (Bigotes) sælges til 120 kr. glasset.

Et smukt match til vores perfekt stegte slethvar, serveret med lardospækket kartoffelpuré og råstegte kartofler. Klassisk i udtrykket, hvilket man ikke kan sige om den efterfølgende hummerhotdog, hvor fyldet af hummerklo og syltet tomat fungerede smagsmæssigt perfekt, mens det omgivende grillede hotdogbrød af brioche blev ved den sjove idé.

Læs også: Guide: Her er de 6 nye spisesteder, du skal prøve

Så var det tid til pasta fra den store nyinstallerede pastamaskine nede i kødbykælderen, der indledtes med en Oubæk-klassiker, som jeg smagte første gang på Retour: ravioli med fyld af snegle i smør med friterede salvieblade samt kantarel- og trompetsvampe. Skarpt forfulgt af gnudi, der er en slags gnocchi-kugler, hvor kartoffelmel er erstattet af frisk ricottaost (og her pecorino), der koges og sættes på køl rullet i durummel en nat eller to, før den rulles i parmesan og processen gentages.

På Gorilla serveres den med en let ostesauce med smør og en ordentlig omgang høvlet efterårstrøffel. Resultatet er forførende, men også en tonstung umamibombe i maven – og vi var kun halvvejs gennem 15 snacksmenuen!

Gudskelov for rødvinen, en fremragende fyrig, frisk (2012) og frugtig barbera fra barolo-kultproducenten Giovanni Canonica (350 kr.). Så kom på anfordring fra selskabets teenager falafel, på Gorilla lavet med edamamebønner fremfor kikærter og mere behersket krydret med spidskommen end sædvanligt, inden en grøn salat med ansjoser, vesterhavsost og pancetta, der indledte den afgørende storm på mæthedscentret: skiver af til perfektion stegte nyretapper i en fremragende kvalitet, stadig med rødt indre og en hårdt grillet skorpe, og til sidst en burger med stegt oksebryst med sennep og surt.

Overblik: Se alle anmeldelser fra 2014

På dette tidspunkt var der al mulig grund til at vifte med det hvide flag, men vi manglede stadig tre desserter. En berliner med smag af nektarin og top af hindbærchantillyflødeskum, en lemon curd med brændt marengs, crumble af digestive og vanilleis og endelig et bæger med banansoftice drysset med chokopulver, der smagte som barndommens skumbananer.

Måske var det derfor jeg havde den gamle sang »Yummy Yummy, I got love in my tummy«  summende i hovedet, da vi nærmest kravlede ud i den regnvåde Kødby. For selv om Chef Vangsted klart har tonet Gorilla væk fra Plutos franko/spanskofile stil, og lettet en anelse på mængden af mættede fedtstoffer generelt, så er der på ingen måde skruet ned for yummy-effektpedalen.

Det er måske ikke revolutionerende ny gastronomi, men der er rigtig meget velsmag for pengene og vinkort og -betjening er på højt niveau. Vi ligger mellem fire og fem, men de indbydende priser gør udslaget for den gode Gorilla.

Hvad: Gorilla
Hvor: Flæsketorvet 57-67, 1711 København V, tlf. 33 33 83 30
Hvor meget: vin fra 275,-  snacks fra 45, 10 stk. snackmenu 350,-

Javascript is required to view this map.
Kort

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester