Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 02/01/14

Lumskebugten

  • Foto: Kaspar Mørk Foto: Kaspar Mørk
  • Foto: PR Foto: PR
  12  
The "grand old man" og det lumske farvand

Erwin Lauterbach er en af dansk gastronomis "founding fathers" og var i hen ved 30 år synonym med gourmet-restauranten Saison. Oprindeligt beliggende på Hotel Østerport og sidenhen Skovshoved Hotel og Hellerup Strandvej forførtes her fornøjede foodies der, ligesom Lauterbach, mente, at grønt var godt - ikke blot for øjnene men også for smagsløgene og sjælen.

I 2011 blev lokalerne på Hellerup Parkhotel skiftet ud med Restaurant Lumskebugten på kanten af Esplanaden midt blandt havneliv, turistbusser og slipseindbundne fuldmægtige fra Mærsk.

Med Lauterbachs egne ord blev han ramt af "Wozniacki-effekten": Det var ikke fordi, han var blevet dårligere, men alle de andre var blevet bedre. Dem der virkelig kunne sælge grøntsager og urter hed nu Geranium og Noma, og finanskrisen havde fremelsket en helt ny og top tunet liga af bistroer, hvis prisbevidste gastronomi hev kundegrundlaget væk under Saison, der i dag lever videre som catering- og foredragsvirksomhed.

Erwin så dog udviklingen som en mulighed for at sadle om og tilbyde sin kogekunst til et helt nyt publikum i den gamle sømandsknejpe fra 1854, hvis navn stammer fra de drilske farvande ved Toldboden, der i gamle dage fik mangt en uerfaren sømand til at gå på grund.

Grøntsager og smørrebrød med baggårdskultur

Kærligheden til det grønne køkken er heller ikke falmet på Restaurant Lumskebugten - menukortet bugner stadig af sæsonens friske og sprøde vækster, der ikke blot spiller andenviolin, men også fås som hovednummer i en rent vegetarisk menu til 300 kr. for 3 serveringer, og 225 kr. for 2 retter til frokost.

Lauterbach begrunder sin kærlighed til grøntsagerne med, "at hvor kød og fisk smager af det samme, er grøntsagerne uendeligt mangfoldige og varierede". Han forelskede sig i dem allerede under sin læretid og lagde med sit kulinariske pionér-arbejde grundstenen for det nye nordiske køkken, der siden har gået sin sejrsgang verden over.

Men Erwin holder fast i det gedigne og rigelige - på Lumskebugten får man ikke små smagsprøver på urter og ukrudt, næh, her får man gedigne og velsmagende mundfulde for såvel grønt- som kødelskere. Aftenkortet byder således på 3, 4 eller 5 retter, der frit kan sammensættes ud fra kortet for henholdsvis 450, 525 og 600 kr.

Til frokost tilhører hovedrollen dog, foruden frokostretter i prislejet 115-175 kr., det store smørrebrødskort. Lauterbach har allieret sig med smørrebrøds-virtuosen Jytte Støvlebæk, som bl.a. har hjulpet Restaurant Schønnemann med at finde sine velsmurte rødder, og ifølge Erwin har hun også "baggårdskulturen" i orden. Den står på indbydende og inspirerende smørrebrød, der, trods "lumske twists", stadig er fast forankret i historien. Smørrebrød koster 80-145 kr.

I Lumskebugtens nænsomt renoverede stuer er man sikret lys og solskin året rundt - ude såvel som inde - og det er svært ikke at forelske sig i København og den gode mad, når man aflægger restauranten ved Løveporten et besøg. Som Lauterbach selv siger, går de op i at "samle på stamkunder". Det skal være så fornøjeligt, hyggeligt og ukompliceret at spise der, at man som gæst føler overskud og en stærk trang til at vende tilbage.

Book dit bord online

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.