Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 08/12/10

Kød i kælderen

  • Foto: Morten Germund Foto: Morten Germund
Alt er hjemmelavet fra grunden i den nye frokostrestaurant Pilekælderen, og det smager man.

Selv om vi i Berlingskes kantine for tiden har klart den bedste kok i de snart femten år undertegnede har haft sin gang i Pilestræde, så kan man jo godt få lyst til at søge fremmede græsgange indimellem.

Således besluttede jeg og MS-redaktøren – også kaldet Flyveren - os forleden for at tjekke Pilekælderen henne om hjørnet ud. Hvor før Den Grønne Kælder havde til huse i Pilestræde, åbnede Linda og Allan Dahl nemlig for et par måneder siden en ny frokostrestaurant.

Grøn kan man dårligt kalde menuen, som er helliget dansk smørrebrød af klassisk tilsnit. Smørrebrødssedlen er noget nemmere at overskue end på hovedparten af byens frokosthuler – jeg noterede mig fraværet af ellers obligatoriske numre som (flæske)steg og okse/kalve-bryst. Men alt er til gengæld hjemmelavet, selv brødet, og jeg vil til enhver tid foretrække en lille håndsyet seddel frem for en lang liste baseret på ingredienser fra plastspande fra Inco og omegn.

På drikkesiden er der derimod stadig masser af plads til forbedring: Fra fad fås Carlsberg, Classic og Pilekælderens Ale, som er identisk med Jacobsen Brown Ale. Vi havde brug for et lyst, men dog karakterfuldt bryg til fisken og måtte således på jagt i det begrænsede flaskeudvalg, hvor vi fandt Erdinger Weissbier (59 kr.). Snapseudvalget er ligeledes snævert, idet kortet er sammensat af De Danske Spritfabrikker (i dag Pernod-Ricard, red.).

Jeg er ikke den store sildespiser, så Flyveren tog sig af husets specialitet, hjemmemarineret i hyldebærsnaps. Der var tale om en virkelig høj, flot og mør filet i en krydret lage, der kunne lede tankerne i retning af Christiansø – glimrende. Og her stiftede vi også bekendtskab med det hjemmebagte rugbrød, relativt lyst med en for mig måske lovlig koncentration af frø – græskar- og sojakerner – men samtidig med en dejlig sprød skorpe og herligt saftig krumme.

Jeg fik en anden af kælderens specialiteter, den hjemmegravadede laks, serveret med dildcreme i stedet for den obligatoriske pivsøde rævesauce – et udmærket initiativ. Der var fire generøse skiver, som smagte blødt og dejligt, da først jeg havde fået fjernet det brune, trannede kød, som jeg ikke bryder mig om.

Læs også:
Se hvem der har fået flest stjerner i 2010
AOKs omtale af Pilekælderen
Læsernes mening om stedet

I anden ombæring testede jeg husets fisk – flere kokke og smørrebrødsjomfruer end man skulle tro har svært ved at vende en frisk rødspættefilet på panden. Her var der dog absolut ingen slinger i valsen – kokken havde endda været så snedig at folde de to fileter sammen på midten, således at de dels var lettere håndterbare på tallerken, dels holdt langt bedre på saften. Også remouladeeksamen bestod køkkenet uden at ryste på hånden, hjemmerørte sager med grov struktur.

På den anden side af bordet havde Flyveren gang i en ordentlig portion hønsesalat, ifølge kortet rørt med champignon og asparges – sidstnævnte kunne jeg ikke lige finde i den bid, jeg fik tiltusket mig, men på den anden side savner jeg heller ikke asparges udenfor sæsonen. Salaten var fint garneret med to store skiver glimrende sprød bacon, purløg og rødløg og smagte bestemt godt – selv om jeg dog nok personligt ville have valgt at lette den en anelse gennem at tilsætte lidt æble, bladselleri eller bagt rodfrugt.

Da Flyveren mener at have tildraget sig en uforklarlig osteallergi på sine ældre dage, blev Gamle Ole mit bord. En pletfri servering med sky, ringe af rødløg og rom på siden. Jeg springer gerne rommen over, men smører til gengæld brødet med et tykt lag fedt, som passer fint sammen med smagen af lagret ost og sky – en hellig treenighed af fedme og fordærv. Hele mit indre skreg på et svingende glas brown ale med en linieakvavit på siden, men jeg styrede mig, thi arbejdsdagen var endnu langt fra slut.     

Flyveren fik så til gengæld plejet sin fetish for roastbeef, som han altid lige skal have et stykke af på siden, selv når dagens ret i kantinen er marokkansk tagine. Og han blev ikke skuffet, for her var tale om ikke så lidt af et udstyrsstykke: Fire store håndskårne skiver af kalvefilet fra det gode slagteri Himmerland Kød (se MagasinSøndag fra 25. juli, red.) ) fint rosarød helt ud til stegeskorpen, supermør og saftig.

Generøst garneret med bløde, hjemmestegte løg, friskhøvlet peberrod og den føromtalte remoulade. Flyveren mumlede lidt i skægget om, at han godt kunne have brugt lidt surt, men det skyldes nok mest, at han kommer fra Jylland, hvor uforbeholden begejstring ikke er velset. Jeg synes i hvert fald, at de store mængder af peberrod var nok til at skære igennem.  

En kop udmærket kaffe (27 kr.) rundede måltidet af, før vi seriøst forspiste steg op i kulden på fortovet (jeg vil foreslå fremtidige gæster at holde ved to stykker). Bortset fra at drikkeudvalget, som sagt, kunne være bedre, er det svært for alvor at finde noget at være utilfreds over i Pilekælderen, som derfor bliver et af de ganske få smørrebrødssteder, der sniger sig op på fire stjerner her på siden.

Det spiste vi:
Hyldebær-akvavit sild 59 kr.
Gravad laks med dildcreme 79 kr.
Rødspættefilet med remoulade 79 kr.
Hønsesalat 82 kr.
Roastbeef med remoulade 83 kr.
Gammel ost 72 kr.   

Hvad: Pilekælderen
Hvor: Pilestræde 48, Kbh. K. tlf 3333 0026
Hvor meget: Smørrebrød fra 59 kr. Øl 33 kr.

Læs også:
Se hvem der har fået flest stjerner i 2010
AOKs omtale af Pilekælderen
Læsernes mening om stedet

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester