Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 25/08/17

Københavnsk bartender vinder sølv i verdens største cocktailkonkurrence

  • Mate Tamas Csatlos i aktion. Foto: PR

    Mate Tamas Csatlos i aktion.

    Foto: PR
I mandags startede det officielle program for finaledagene i verdens største cocktailkonkurrence, World Class, der i år finder sted i Mexico City. Vi fangede journalist Christian Laustrup Møller over telefonen, hvor han havde første parket til konkurrencen.

Hvorfor er du i Mexico?
»Jeg er herovre for at dække verdens største cocktailkonkurrence, World Class, der i år bliver afholdt for niende år i træk – denne gang i Mexico City. Konkurrencen har bartendere fra 55 forskellige lande. Udover at finde verdens bedste bartender er målet at kaste lys over kvalitetsspiritus og samtidig være med til at forme fremtidens cocktailscene. Og så er jeg selvfølgelig især herovre for at se, hvordan det går Mate Tamas Csatlos fra Restaurant Umamis cocktailbar Kabuku«.

Hvordan er konkurrencen i år i forhold til sidste år?
»Det er den tredje World Class-finale, jeg er med til, og den er en del anderledes i år sammenlignet med de seneste par år. Det er altid et imponerende arrangement over fire dage, og i år bliver det holdt på St. Regis Hotel i Mexico City. World Class har lejet hele hotellet, bygget pop up-barer for presse og branchefolk på tre etager, og så går man ellers fra konkurrencescene til konkurrencescene og følger de forskellige udfordringer, som bartenderne skal igennem. Sådan har det også være de andre gange, jeg har været med. Men i år er temaet ”bæredygtighed”, og det skaber en lidt anden stemning i en branche, der på mange måder altid er blevet forbundet med luksus og en smule ekstravagance«.

Hvordan kommer det mere konkret til udtryk?
»Blandt andet ved at bartenderne første dag skulle igennem udfordringen Mex-eco, hvor opgaven var at sammensætte en opfindsom, velsmagende men også bæredygtig cocktail. Det var ikke mange plastiksugerør, man så i den udfordring, og den svenske deltager Josefine Sondlo fra cocktailbaren Penny and Bill i Stockholm havde for eksempel sammensat en cocktail, der udelukkende bestod rester fra hotellets morgenmadsbuffet så som yoghurt, grapejuice osv. Det var ret flippet, men en virkelig sjov og opfindsom idé, der skabte en fantastisk velsmagende cocktail«.

»Danmarks deltager i World Class, Mate Tamas Csatlos, lavede en cocktail af rester fra køkkenet på Umani og lokale ingredienser, der ikke skulle fragtes så langt. Bartenderne er også blevet briefet på, at de i år skal lave langt mere simple cocktails, end man normalt oplever ved de her konkurrencer, hvor de forskellige cocktails hurtigt bliver en slags haute couture-produkt, som man kender det fra modens verden. I år er det et krav, at alle cocktails kan laves af almindelige mennesker. Det er på mange måder en befriende modreaktion på de seneste par år, synes jeg«.

Hvad kan du fortælle om Mate?
»Mate er oprindelig fra Ungarn. Han startede som bartender på Ibiza, da han var i starten tyverne, men tog bagefter til London, hvor cocktailscenen er virkelig god, og niveauet er højt. Her fik han job på The Dorchester, som er et af byens bedste hoteller. Det har lagt fundamentet for den bartender, han er. I dag arbejder han på Kabuku, som er Umamis cocktailbar. Han er teknisk utrolig dygtig og meget optaget af at få tankerne omkring det nordiske køkken ind i sine cocktails.Så han arbejder med fermentering, danske råvarer osv. Han er omvendt ikke den store show man, men det har han på alle måder kompenseret for de seneste par dage med fantastiske cocktails og en skarp teknik«.

Hvordan er hans første dage gået?
»Set med mine øjne over al forventning. Lige nu er han blandt de sidste fire deltagere, der skal konkurrere om titlen som verdens bedste bartender. Det er den bedste præstation, en dansk bartender nogensinde har præsteret i World Class-konkurrencen.Omvendt kommer det heller ikke helt bag på mig. Alle de spændende ting vi har oplevet – og oplever – på den nordiske restaurantscene, har i høj grad smittet af på cocktailscenen. Og det har skabt et virkelig højt niveau i både Danmark, Norge, Sverige og faktisk også Finland, der for første gang også er med i konkurrencen i år«.

Hvordan tackler han hele denne kæmpe konkurrence?
»Han har været ualmindelig rolig og fattet gennem alle de udfordringer, han indtil videre har været igennem. Og måske netop derfor er det også gået så godt. Jeg talte med ham lige inden konkurrencens første dag, og der vidste han ikke rigtigt, hvad han skulle forvente, fordi kravene var så meget anderledes i år end sidste år, hvor han også deltog.Men nu har han overlevet to elimineringsrunder. Først fra 55 bartendere til 10 bartendere og i går aftes 10 bartendere til fire bartendere. Han er kun blevet bedre og bedre gennem konkurrencen«.

Hvad betyder det her resultat for ham?
»Virkelig meget. Det ville selvfølgelig være kæmpe stort, hvis han ender op med at vinde i morgen (vinderen findes fredag formiddag, dansk tid. Mate blev en flot 2'er.) Men World Class er på mange måder en helt institution, de deltagende bartendere bliver en del af, hvis de gør det godt i konkurrencen.Han kan se frem til et år, hvor han vil få mulighed for at rejse rundt i verden, undervise andre bartendere og dømme internationale konkurrencer uanset, hvad hans placering bliver i morgen. Og så er der også talrige eksempler på finalister, der bruger den eksponering, som World Class giver dem til at starte deres egen cocktailbar«.

Hvad så nu?
»Helt konkret mangler han at skulle igennem den sidste udfordring, som afgør, om han bliver verdensmester. Han er oppe imod Kaitlyn Stewart fra Canada, Kevin Patnode fra Tyrkiet og Andrea Gualdi fra Australien. De skal arbejde ud fra de fire elementer jord, vand, ild og vind. Og de kommer til at have 15 minutter til at sammensætte fire velsmagende og afbalancerede cocktails, der hver tager udgangspunkt i ét af elementerne«.

Afgørelsen i World Class 2017 sker fredag formiddag dansk tid.

UPDATE kl. 09.40 Kaitlyn Stewart fra Canada løber med sejren. Mate Tamas Csatlos slutter som nr. 2.

Her er de seks udfordringer fra World Class 2017, som bartenderne skulle igennem:

Mex-eco, hvor de skulle lave en velsmagende og bæredygtig cocktail.
Signature, hvor de skulle sammensætte en cocktail, der fortalte en personlig historie om den bar, de arbejder på.
Heat of the moment, hvor de ud fra lokale, mexicanske ingredienser og deres kulinariske forståelse skulle sammensætte en cocktail med et mexicansk twist.
Cocktails at home, hvor de skulle fremstille og formidle en simpel cocktail i et opbygget tv-køkken, som man kender det fra madens verden.
La Lucha De Los 10, hvor de 10 bedste bartendere skulle lave seks klassiske cocktails på seks minutter i en kæmpe boksearena foran hundredevis af publikummer.
The final challenge, hvor de sidste fire bartendere har 15 minutter til at sammensætte fire velsmagende og afbalancerede cocktails, der tager udgangspunkt i elementerne: jord, vand, ild og vind.