Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 27/01/10

Kagekone - og meget mere

  • Foto: Erik Refner Foto: Erik Refner
Kagekone kalder Marianne Stagetorn Kolos sig. Men hun kan også kalde sig akademiøkonom, mor til tre, faglært konditor, ejendomsinvestor og formand for Kvinder for indflydelse, der hjælper stærke kvinder i Afrika. Som datter af forsvarsadvokaten Merete Stagetorn er Marianne Stagetorn Kolos ud af en familie, der ikke er bleg for at kombinere is og kager med paragraffer og investeringer. AOK besøgte hende på La Glace, som hun balancerer mellem fornyelse og tradition.

Egentlig ville Marianne Stagetorn Kolos have været advokat som sin mor Merete Stagetorn, sin far, sin bror, sin faster, sin morfar, sine fætre og deres koner. Men sådan gik det ikke. I stedet for love, paragraffer og retssale, blev Mariannes liv fyldt med flødeskum, creme og kager i byens ældste konditori. Kun 22 år gammel købte hun konditoriet af sin mor.

Da familien købte ejendommen i Skoubogade, hvor Merete Stagetorn fik kontor tæt på Byretten, fik hun nemlig et konditori i tilgift, hvor Marianne Stagetorn Kolos gik til hånde fra hun var 11 år til 2 kroner i timen.

»Vi boede på en gård i Slangerup, og jeg syntes, at det var fantastisk at komme ind til København,« fortæller Marianne Stagetorn Kolos, som har boet i Indre By nærmere betegnet Gothersgade og Store Strandstræde, siden hun flyttede hjemmefra i 1990.

»En dag spurgte jeg min mor, om jeg engang kunne købe konditoriet. Ja – hvad med 1. juli, svarede hun. Jeg havde måske ikke tænkt, at det skulle gå så hurtigt, men sådan blev det.«
»Jeg ved ikke, om hun var i tvivl om, hvorvidt jeg kunne klare det i så ung en alder, men hvis hun var, gav hun aldrig udtryk for det. Hun blandede sig ikke. Hun havde sin advokatkarriere at passe og sagde, at hvis der var noget, jeg var i tvivl om, kunne jeg altid ringe,« fortæller Marianne Stagetorn Kolos.

Glad for mursten
Marianne Stagetorn er ikke bare kagekone. Hun er også uddannet konditor, for hun gik i lære på sit eget konditori, samtidig med at hun læste HD om aftenen. I forvejen havde hun en uddannelse som akademi-økonom i detailhandel, men dermed var hendes tid på skolebænken ikke slut. Lige som hendes mor kørte konditoriet mellem retsmøder og klienter, har Marianne Stagetorn Kolos udvidet sit virke fra flødeskum til fast ejendom.

»Da jeg en dag kom op i banken, for at få råd om, hvordan jeg skulle investere de 25-ører, jeg havde tjent, var bankrådgiveren en ung fyr, som sikkert ikke en gang var stået op på det tidspunkt, hvor jeg hver anden lørdag kom hjem fra konditoriet, og når han vågnede, så havde han sandsynligvis stadig tømmermænd. Og så var det jeg tænkte, at det må jeg vist hellere selv sætte mig lidt ind i og begyndte at læse til finansiel rådgiver,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

»Vi har en svaghed for fast ejendom i min familie,« fortæller Marianne Stagetorn kolos, og i 1999 købte hun ejendommen, som La Glace ligger i. Hun bor selv i en ejendom i Store Strandstræde sammen med sine forældre og sine brors familie i, hvad hun beskriver som »en villavej på højkant«.
Ikke langt derfra, på hjørnet ud mod Kongens Nytorv, hvor Ravhuset i dag ligger, lejede Marianne Stagetorn Kolos sig i 1990erne ind og åbnede en filial af La Glace. Ligesom nu var tiderne hårde, og efter to år, måtte hun lukke. I dag bliver hun næsten hver 14. dag kontaktet af en kageglad iværksætter, der gerne vil åbne en La Glace-filial. Vil man mæske sig i La Glaces franske makroner eller begrave kagegaflen i sportslagkagen, må man til Skoubogade.

Kvinder hjælper kvinder
La Glace har haft i løbet af vinteren haft besøg af prominte gæster som Annet Linnet og Helle Thorning-Smidt og den tidligere SAS-direktør Susanne Larsen, som har lagt vejen forbi for at fortælle om deres erfaringer og karriere, når La Glace har holdt salon for at tjene penge til at hjælpe stærke kvinder i Zimbabwe.

Da Københavns Kommune i 2008 fejrede 100-året for at kvinder fik valgret, blev La Glace opfordret til at stille en bod op på Rådhuspladsen. »Det kostede ikke noget – det gør sådan noget normalt - og derfor tænkte jeg, at så skulle jeg heller ikke tjene noget på det. La Glace var, i de første seks år efter det åbnede i 1870, drevet af en mand, men derefter tog en kvinde over. Tanken om, at hun i 32 år kunne få lov at arbejde og betale skat og moms, men ikke havde lov til at stemme, fik mig til at tænke på, at der måtte være nogle kvinder i verden, der har brug for noget mere demokrati, som de penge, jeg kunne tjene i boden, kunne komme til gode. Vi endte med at kunne sende en check på omkring 30.000 kroner,« fortæller Marianne Stagetorn Kolos.

»Jeg er ikke super feminist. Men hvis man virkelig skal have et land på fode, skal man hjælpe kvinderne. På den måde er jeg i dag havnet som formand for Mellemfolkeligt Samvirkes sammenslutning Kvinder for indflydelse, der hjælper stærke, zimbabwianske kvinder, som vi blandt andet tjener penge til ved at holde salon på La Glace,« forklarer Marianne Stagetorn Kolos, der for egen regning har været i Zimbabwe og via La Glace i morgen er en del af landsindsamlingen til fordel for både Haiti og Afrika.

Bevægelse og stilstand
Keep moving, but stay in your place. Det motto lever Marianne Stagetorn Kolos efter, og de ord har været fundamentet for La Glace’ succes. Hun er 42 år, og har i over 20 år drevet La Glace, og har i 18 år været gift med den mand, hun mødte, da han var 15.

Opskriften på konditoriets succes er lige dele tradition og lige dele fornyelse. En af de de traditioner La Glace holder i hævd, som travle byboere for længst har glemt, er Kyndelmisse, der er en mærkedag fra dengang de fleste danskere stadig levede på landet, for hvornår halvdelen af vinteren er gået. Kunne man den dag finde et godt æble i sit forråd, var det et tegn på, at man ville klare sig gennem vinteren med godt helbred, og skikken blev, at den dag forærede et æble.
»Gennem generationer er Kyndelmisse-traditionen blevet videregivet i La Glace, hvor vi til dagen laver Kyndelmisse-æbler i marcipan og æble-hyben marmelade. Jeg synes, det er en smuk tradition at ønske én, man holder af, god bedring og sundhed,« siger Marianne Stagetorn Kolos og fortsætter.

Ingen skimmed latté på La Glace
Dengang zinkdiskene og cafeerne holdt deres indtog i bybilledet, holdt Marianne Stagetorn Kolos fast i, at La Glace var et konditori, og her kom man for at spise kager og ikke for at spise brunch og sandwich og drikke øl og vin. Hvor enhver café i dag har et kaffekort så langt at det tager den første kop kaffe at nå at læse det, er her ingen caffé latte, ingen coffee to go, ingen chokolade med chili i.

»Vi kan én god og stærk kaffe, så du kan koncentrere dig om, hvilken af de mange kager, du skal vælge. Vi sælger kun kaffe og te i kander, for hvis du har travlt, er det bedre at gå et andet sted hen. På La Glace kan man unde sig selv tiden til at nyde en kande,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

La  Glace skal ikke være et museum, slår hun fast.
»Derfor har vi heller ikke forklarende tekster på alle de historiske billeder, vi har på væggen.«

Nye kager kommer til
Alle de klassiske La Glace-kager som Sportslagekagen og Margrethe-kagen, som har været på kagekortet siden Dronning Margrethe blev dronning, får jævnligt selskab af nye kager, som er skabt til en særlig begivenhed, som under klimakonferencen, hvor La Glace havde sin egen klimavenlige Cop15-kage. Også Copenhagen Outgames, de homoseksuelles svar på OL, fik sin egen kage, der blev så populær, at den endnu har sin plads på menukortet.

At skabe en ny klassiker i stil med Sarah Bernhard-kagen eller Sportlagkagen, kræver både konditorkunst og held. For mange år tilbage forsøgte konditorer gennem landsdækkende konkurrencer blandt landets bedste kagemagere at skabe den ultimative kage til ære for Liva Weel. At ingen af os hverken har spist eller hørt om den, vidner om, at det ikke lykkedes.

Ingen rabatter
En af La Glaces hemmeligheder bag successen er, at kagerne koster, hvad de koster. Her er ingen onsdagssnegl, ingen »ta’ 3 for 30«, ingen rabat. »Man skal tro på det, man laver. Og når man rigtig skal fejre noget, så bestiller man kage fra La Glace.«

Krisen kræver stadig kage
Krisen kradser ikke på La Glace. Det kan godt være vi ikke skal have ny bil og ikke skal til Paris eller på Kong Hans og spise, men man skal stadig have en kage. »Det er først i de seneste par år, jeg har taget ejerskab på den succes, konditoriet har haft i min tid. Når en forretning går i arv og den efterfølgende går skidt, siger man ofte, at det barnets skyld. Man siger sjældent, at barnet er talentfuld, hvis det går godt.«

Konditorværksted i 5 etager
Efter en rundtur på alle 5 etager i det smalle hus, hvor nogle af Danmark og Nordens bedste konditorer laver al den is, den kagecreme, de makroner og lagkager og den chokolade, der bliver serveret i konditoriet og også træner til konkurrencer, ender vi på Mariannes kontor, hvorfra hun styrer regnskab og bogholderi. En af kagedamerne – det hedder man nemlig, når man serverer på La Glace, hvis man ikke er så ung, at man er en kagepige – kommer ind med en smukt bundet buket blomster.

Opskriften på et langt ægteskab
»Det er fra min mand. Vi blev gift den 25. august, og hver måned sender han mig en buket på den 25. Det har han gjort i alle 18 år,« smiler Marianne Stagetorn Kolos. Hvis opskriften på La Glace’ succes er Keep moving, but stay ind your place, er blomster måske opskriften på et langt ægteskab?

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Fin udsendelse om La Glace på DR 1 TV d. 12.12.2012

Det var dejligt at se den fine udsendelse om dit konditori, som jeg har besøgt et par gange og det var altid en stor nydelse og en helt speciel atmosfære.
I begyndelsen mener jeg at du fortalte at La Glace åbnede i 1870. Men husker jeg rigtigt når jeg mener at du sagde, at Slaget på Rheden var 2 år efter ?
Det var i 1801 at det slag foregik.
Tak for en dejligt udsendelse og God Jul
mvh, Karsten Lolk Rasmussen

 

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: AOK.dk
Byliv | 08/04/14

Hvem skal nomineres til Byens Bedste 2014?

Årets kategorier ligger klar, men hvem fortjener en nominering? Giv dit bud, og vind fede præmier.

AOK Tjenester