Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 27/01/10

Kagekone - og meget mere

  • Foto: Erik Refner Foto: Erik Refner
Kagekone kalder Marianne Stagetorn Kolos sig. Men hun kan også kalde sig akademiøkonom, mor til tre, faglært konditor, ejendomsinvestor og formand for Kvinder for indflydelse, der hjælper stærke kvinder i Afrika. Som datter af forsvarsadvokaten Merete Stagetorn er Marianne Stagetorn Kolos ud af en familie, der ikke er bleg for at kombinere is og kager med paragraffer og investeringer. AOK besøgte hende på La Glace, som hun balancerer mellem fornyelse og tradition.

Egentlig ville Marianne Stagetorn Kolos have været advokat som sin mor Merete Stagetorn, sin far, sin bror, sin faster, sin morfar, sine fætre og deres koner. Men sådan gik det ikke. I stedet for love, paragraffer og retssale, blev Mariannes liv fyldt med flødeskum, creme og kager i byens ældste konditori. Kun 22 år gammel købte hun konditoriet af sin mor.

Da familien købte ejendommen i Skoubogade, hvor Merete Stagetorn fik kontor tæt på Byretten, fik hun nemlig et konditori i tilgift, hvor Marianne Stagetorn Kolos gik til hånde fra hun var 11 år til 2 kroner i timen.

»Vi boede på en gård i Slangerup, og jeg syntes, at det var fantastisk at komme ind til København,« fortæller Marianne Stagetorn Kolos, som har boet i Indre By nærmere betegnet Gothersgade og Store Strandstræde, siden hun flyttede hjemmefra i 1990.

»En dag spurgte jeg min mor, om jeg engang kunne købe konditoriet. Ja – hvad med 1. juli, svarede hun. Jeg havde måske ikke tænkt, at det skulle gå så hurtigt, men sådan blev det.«
»Jeg ved ikke, om hun var i tvivl om, hvorvidt jeg kunne klare det i så ung en alder, men hvis hun var, gav hun aldrig udtryk for det. Hun blandede sig ikke. Hun havde sin advokatkarriere at passe og sagde, at hvis der var noget, jeg var i tvivl om, kunne jeg altid ringe,« fortæller Marianne Stagetorn Kolos.

Glad for mursten
Marianne Stagetorn er ikke bare kagekone. Hun er også uddannet konditor, for hun gik i lære på sit eget konditori, samtidig med at hun læste HD om aftenen. I forvejen havde hun en uddannelse som akademi-økonom i detailhandel, men dermed var hendes tid på skolebænken ikke slut. Lige som hendes mor kørte konditoriet mellem retsmøder og klienter, har Marianne Stagetorn Kolos udvidet sit virke fra flødeskum til fast ejendom.

»Da jeg en dag kom op i banken, for at få råd om, hvordan jeg skulle investere de 25-ører, jeg havde tjent, var bankrådgiveren en ung fyr, som sikkert ikke en gang var stået op på det tidspunkt, hvor jeg hver anden lørdag kom hjem fra konditoriet, og når han vågnede, så havde han sandsynligvis stadig tømmermænd. Og så var det jeg tænkte, at det må jeg vist hellere selv sætte mig lidt ind i og begyndte at læse til finansiel rådgiver,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

»Vi har en svaghed for fast ejendom i min familie,« fortæller Marianne Stagetorn kolos, og i 1999 købte hun ejendommen, som La Glace ligger i. Hun bor selv i en ejendom i Store Strandstræde sammen med sine forældre og sine brors familie i, hvad hun beskriver som »en villavej på højkant«.
Ikke langt derfra, på hjørnet ud mod Kongens Nytorv, hvor Ravhuset i dag ligger, lejede Marianne Stagetorn Kolos sig i 1990erne ind og åbnede en filial af La Glace. Ligesom nu var tiderne hårde, og efter to år, måtte hun lukke. I dag bliver hun næsten hver 14. dag kontaktet af en kageglad iværksætter, der gerne vil åbne en La Glace-filial. Vil man mæske sig i La Glaces franske makroner eller begrave kagegaflen i sportslagkagen, må man til Skoubogade.

Kvinder hjælper kvinder
La Glace har haft i løbet af vinteren haft besøg af prominte gæster som Annet Linnet og Helle Thorning-Smidt og den tidligere SAS-direktør Susanne Larsen, som har lagt vejen forbi for at fortælle om deres erfaringer og karriere, når La Glace har holdt salon for at tjene penge til at hjælpe stærke kvinder i Zimbabwe.

Da Københavns Kommune i 2008 fejrede 100-året for at kvinder fik valgret, blev La Glace opfordret til at stille en bod op på Rådhuspladsen. »Det kostede ikke noget – det gør sådan noget normalt - og derfor tænkte jeg, at så skulle jeg heller ikke tjene noget på det. La Glace var, i de første seks år efter det åbnede i 1870, drevet af en mand, men derefter tog en kvinde over. Tanken om, at hun i 32 år kunne få lov at arbejde og betale skat og moms, men ikke havde lov til at stemme, fik mig til at tænke på, at der måtte være nogle kvinder i verden, der har brug for noget mere demokrati, som de penge, jeg kunne tjene i boden, kunne komme til gode. Vi endte med at kunne sende en check på omkring 30.000 kroner,« fortæller Marianne Stagetorn Kolos.

»Jeg er ikke super feminist. Men hvis man virkelig skal have et land på fode, skal man hjælpe kvinderne. På den måde er jeg i dag havnet som formand for Mellemfolkeligt Samvirkes sammenslutning Kvinder for indflydelse, der hjælper stærke, zimbabwianske kvinder, som vi blandt andet tjener penge til ved at holde salon på La Glace,« forklarer Marianne Stagetorn Kolos, der for egen regning har været i Zimbabwe og via La Glace i morgen er en del af landsindsamlingen til fordel for både Haiti og Afrika.

Bevægelse og stilstand
Keep moving, but stay in your place. Det motto lever Marianne Stagetorn Kolos efter, og de ord har været fundamentet for La Glace’ succes. Hun er 42 år, og har i over 20 år drevet La Glace, og har i 18 år været gift med den mand, hun mødte, da han var 15.

Opskriften på konditoriets succes er lige dele tradition og lige dele fornyelse. En af de de traditioner La Glace holder i hævd, som travle byboere for længst har glemt, er Kyndelmisse, der er en mærkedag fra dengang de fleste danskere stadig levede på landet, for hvornår halvdelen af vinteren er gået. Kunne man den dag finde et godt æble i sit forråd, var det et tegn på, at man ville klare sig gennem vinteren med godt helbred, og skikken blev, at den dag forærede et æble.
»Gennem generationer er Kyndelmisse-traditionen blevet videregivet i La Glace, hvor vi til dagen laver Kyndelmisse-æbler i marcipan og æble-hyben marmelade. Jeg synes, det er en smuk tradition at ønske én, man holder af, god bedring og sundhed,« siger Marianne Stagetorn Kolos og fortsætter.

Ingen skimmed latté på La Glace
Dengang zinkdiskene og cafeerne holdt deres indtog i bybilledet, holdt Marianne Stagetorn Kolos fast i, at La Glace var et konditori, og her kom man for at spise kager og ikke for at spise brunch og sandwich og drikke øl og vin. Hvor enhver café i dag har et kaffekort så langt at det tager den første kop kaffe at nå at læse det, er her ingen caffé latte, ingen coffee to go, ingen chokolade med chili i.

»Vi kan én god og stærk kaffe, så du kan koncentrere dig om, hvilken af de mange kager, du skal vælge. Vi sælger kun kaffe og te i kander, for hvis du har travlt, er det bedre at gå et andet sted hen. På La Glace kan man unde sig selv tiden til at nyde en kande,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

La  Glace skal ikke være et museum, slår hun fast.
»Derfor har vi heller ikke forklarende tekster på alle de historiske billeder, vi har på væggen.«

Nye kager kommer til
Alle de klassiske La Glace-kager som Sportslagekagen og Margrethe-kagen, som har været på kagekortet siden Dronning Margrethe blev dronning, får jævnligt selskab af nye kager, som er skabt til en særlig begivenhed, som under klimakonferencen, hvor La Glace havde sin egen klimavenlige Cop15-kage. Også Copenhagen Outgames, de homoseksuelles svar på OL, fik sin egen kage, der blev så populær, at den endnu har sin plads på menukortet.

At skabe en ny klassiker i stil med Sarah Bernhard-kagen eller Sportlagkagen, kræver både konditorkunst og held. For mange år tilbage forsøgte konditorer gennem landsdækkende konkurrencer blandt landets bedste kagemagere at skabe den ultimative kage til ære for Liva Weel. At ingen af os hverken har spist eller hørt om den, vidner om, at det ikke lykkedes.

Ingen rabatter
En af La Glaces hemmeligheder bag successen er, at kagerne koster, hvad de koster. Her er ingen onsdagssnegl, ingen »ta’ 3 for 30«, ingen rabat. »Man skal tro på det, man laver. Og når man rigtig skal fejre noget, så bestiller man kage fra La Glace.«

Krisen kræver stadig kage
Krisen kradser ikke på La Glace. Det kan godt være vi ikke skal have ny bil og ikke skal til Paris eller på Kong Hans og spise, men man skal stadig have en kage. »Det er først i de seneste par år, jeg har taget ejerskab på den succes, konditoriet har haft i min tid. Når en forretning går i arv og den efterfølgende går skidt, siger man ofte, at det barnets skyld. Man siger sjældent, at barnet er talentfuld, hvis det går godt.«

Konditorværksted i 5 etager
Efter en rundtur på alle 5 etager i det smalle hus, hvor nogle af Danmark og Nordens bedste konditorer laver al den is, den kagecreme, de makroner og lagkager og den chokolade, der bliver serveret i konditoriet og også træner til konkurrencer, ender vi på Mariannes kontor, hvorfra hun styrer regnskab og bogholderi. En af kagedamerne – det hedder man nemlig, når man serverer på La Glace, hvis man ikke er så ung, at man er en kagepige – kommer ind med en smukt bundet buket blomster.

Opskriften på et langt ægteskab
»Det er fra min mand. Vi blev gift den 25. august, og hver måned sender han mig en buket på den 25. Det har han gjort i alle 18 år,« smiler Marianne Stagetorn Kolos. Hvis opskriften på La Glace’ succes er Keep moving, but stay ind your place, er blomster måske opskriften på et langt ægteskab?

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Kagekone - og meget mere - Restaurant og café | AOK

Good ԝay of telling, and nice piece of writing tⲟ obtain information on the topic of my presentation topic, which i am going to deliver in university.

my site ... [url=https://b2stats.com/]melted[/url]

 

cheap timberland boots uk

You are likely to discover content articles and websites and blogs left and right http://timberlandsale.rodeocattle.com which will advise Timberland Expert for hiking and law and construction enforcement firemen and officers. But, have you thought about the welcome sector? Can people that are dishwashers and Cooks and waiters wear Timberland Master as well? [url=http://cheaptimberlandboots.startfrenzy.com]http://cheaptimberlandboots.startfrenzy.com[/url]
Many of us have contemplated how fantastic it might be http://timberlandoutlet.moneynrun.com in order to see in the dark though it is usually if we are fumbling close to inside the darkness trying to find a light-weight after having a potential minimize. Most people assume that we have no night vision capabilities at all, but this is simply because it doesnt work in the same way that it does for most animals. [url=http://timberlandoutlet.moneynrun.com]cheap timberland boots uk sale[/url]
Can you really http://timberlanduk.rodeocattle.com come to be far better at observing things in the dark? In the very first warfare in Iraq a small grouping of Uk specialist pushes were sent powering opponent collections on reconnaissance. Rather than using cumbersome night sight sunglasses they counted only on their own natural evening sight that they have been using for many years. They claimed http://timberlanduk.infosevents.com rear after the mission that they were capable of seeing practically properly following about 1 hour of total darkness. [url=http://timberlanduk.infosevents.com]cheap timberland boots online[/url]
One of the better feature on this stuffed toy is its songs. The 15 keep track of elements can be merely constructed with each other, since they utilize the simple approach to snap and lock. Your child might have the freedom of putting these parts no matter which way she or he wants, hence advertising their creativeness. [url=http://timberlandsale.rodeocattle.com]http://timberlandsale.rodeocattle.com[/url]
Timberland slippers are very hot for sale inside our online shop,there are have a large number people will like putting on the sneakers.The timberland mens slippers are constructed from an exciting textural mix of [url=http://www.infosevents.com]timberland outlet[/url] easy leather-based and velvety, gentle nubuck, these Inexpensive Timberland Boots have eco-conscious credentials that you could be proud of. [url=http://timberlandshoes.moneynrun.com]y3bar timberland sale[/url]

=================================
http://timberlandsale.rodeocattle.com
http://www.signplusplus.com/httpwwwbijetampesfrimagesindex1php-entre-deu...
http://talaldfelmagad.eu/?p=619
http://cheaptimberlandboots.infosevents.com
http://valueman.pro/long-for-great-comfort-in-running-choose-nike-runnin...

 

y3bar timberland outlet

You can find one or two disadvantages in individual nighttime eyesight. The main one is that if you encounter a bright light unexpectedly you will almost immediately lose your ability to see at night. Simply because the reaction that takes spot can reverse a lot more quickly that it takes to generate in the first place. Because of this some people just use 1 eyes when watching a bright lighting therefore they always have http://timberlanduk.moneynrun.com a single night all set eyesight. [url=http://cheaptimberlandboots.startfrenzy.com]cheap timberland shoes[/url]
Goedkope Timberland Laarzen Staan in Weerwil Vehicle De Realiteit Dat In De Stijl Collectie De Mo [url=http://timberlandoutlet.y3bar.com]rodeocattle timberland boots[/url]
All Geotrax products are compatible with each other, so that you may combine them into a more complex system,. That's one good thing of having a Fisher-Price Geotrax system. This growth function will prove to add the fun of actively playing the Geotrax train system. [url=http://timberlanduk.y3bar.com]cheap timberland boots uk online[/url]
De meeste bedrijven gebruiken laars leer-structured vehicle verschillende functies om hun laarzen te creren. Echter, Timberland schoenen geproduceerd in suede met perish zuurstof van de onmiskenbare stijl verder te lenen aan zeer krachtige schoeisel. De laarzen worden geproduceerd voor een langere tijd dan gewone laarzen laatste en kan ook overleven elke vorm van conditie. voor de sterkste laarzen in een period te bestaan in een haalbaar conditie, Timberland laarzen profiteren truck het fijnste leer-structured groot en dat geldt ook als een eindresultaat een goede keuze. Ze worden geproduceerd achieved een gezichtsvermogen in de richting truck het comfort verder te ontwerpen en zijn krachtig en zacht in elk truck de juiste plaatsen. De laarzen maken het bijzonder pass away ze bieden optimaal comfort voor de drager en maak je m echt het gevoel alsof ze ingepakt in zachte boter. Komende in de richting truck de lay-out en het probleem truck de laarzen, is het duidelijk om te beslissen waarom ze zijn ongevenaard binnen hun vakgebied. De laarzen zijn zeer uitgebreid en bijna volledig foutloos. [url=http://timberlandsale.rodeocattle.com]cheap timberland shoes sale[/url]
Eco-friendly Directory Timberland is focused on sociable accountability approach to make operations and products, and we believe that shoppers must use the perspective in the issue to supervise the operation of your company. In the spring of 2007, Timberland create the Natural Index ranking method, and the process can determine our merchandise produced by the environmental impact. Our target is the best way to better visibility, make customers understand company generates carbon footprint. And in 2008, Natural crawl strategy expanded footwear to the whole group of exterior recreational flip flops products into the score array. Together with the 1978 a set of real handmade Shoes or boots, shoe industry of starting a discretion emerging trend, the entire world obtained employed to wear the gown. Timberland boots is not only towards the mountain ranges of delusions, the greater number of to the range in the job exterior discretion fashion design and style, top quality insisting on vintage "hand made" soul, from the by far the most primitive leather, molds, forming and proofing all of the aged shoemaker are yourself of glimmer from. [url=http://y3bar.com]Timberland uk[/url]

=================================
http://timberlanduk.startfrenzy.com
http://timberlandoutlet.infosevents.com
http://www.tunnelline.com/leagues/super-sunday-with-the-dramatic-battle-...
y3bar.com
http://timberlandoutlet.startfrenzy.com

 

cheap timberland boots uk sale

Een hele grote hoeveelheid individuen kiezen voor het krijgen truck de echte leveranciers en nooit hun namaakproducten, geen probleem hoe sterk de kosten. De Timberland web-site adverteert de boot varieties pass away ze hebben en elke boot is uitgerust met een ontwerp-nummer. elk paar Timberland schoenen te verkopen is nog maar web een bedrag gestempeld op hen. Timberland laarzen kan eventueel worden zeer prijzig, maar sommige zijn ook beschikbaar voor vrijwel elke aanzienlijk veel minder prijzig prijs. werkelijkheid worden verteld, Timberland boot inkomen zijn verantwoordelijk voor de laarzen steeds goedkoper. Mogelijk is er zou kunnen worden beschouwd als een verkoop in de laarzen of ze zijn op goedkopere tarieven. Niettemin, deze laarzen zijn de moeite waard krijgen en te houden. [url=http://cheaptimberlandboots.startfrenzy.com]cheap timberland shoes uk[/url]
Timberland boots may just a little costly for common wage earners. However, each Timberland boot has been elegantly and exquisitely designed for everyday wear providing you incredible comfort all day long. Every cent you invested will be worth in the long term. Timberland shoes and boots are extra-durable and strong enough in order to meet the demands of those people who want their shoes to withstand any problem. It is creativity and firmness in making sure good quality which includes made Timberland boot styles a favorite brand. Inexpensive Timberland footwear absolutely can meet people ranging from kids on the seniors. Timberland boots are reliable, durable and very comfortable to wear wherever you go, as a big selling brand. They go well with any outfit you end up picking, that can easily make a fashion declaration. [url=http://timberlandoutlet.y3bar.com]rodeocattle timberland boots[/url]
Regarding stability and movement order, Timberland prefers its components warily and properly. Getting confronted together with the strong rivalry, the organization has rooted its promoting strategy into the kids hearts. Because the young children grow at an unpredictable degree, parents are caught in a dilemma when buying shoes for kids. Disappointedly, a pair of shoes are just appropriate this week, but turns out to be smaller only a few weeks later. Owning to that kids are also energetic to resolve quiet, in fact they will degrade their shoes in a few days. Mothers and fathers really feel upset they are paying out shoes for their youngsters, what is more, they are not rich enough to produce their kids transform their shoes or boots now and then. As a result, the affordable shoes can be quite a covert trap. There are still parents who are ready to part with money on the expensive shoes, once the shoes are worn on the kids' feet, it is useless buying the dear one. Usually, children are shed in their entire world, irrespective of seeing that their shoes or boots turn out to be ugly and dirty. The point of flexion in the shoe. That is the most imperative attribute required for children' s feet. Furthermore, the natural reason for flexion may help their body body weight to maneuver frontward. A pair of real running shoes for the kids allows the flexural power well. By holding the heel strongly in one hand and pushing against the toe with the other, parents can try out this. [url=http://timberlanduk.y3bar.com]cheap timberland boots uk online[/url]
Find Timberland Boot styles Quickly [url=http://timberlandsale.moneynrun.com]cheap timberland boots uk sale[/url]
For such fairly wonderful rods to work there does have to be some sort of gentle www.moneynrun.com accessible, eg the heavens. http://timberlanduk.startfrenzy.com In this respect we are exactly like many nighttime searching animals because they cant operate in no light possibly. The way in which the common house cat for example can use the light available is quite different to us, however. By channelling it to the front of their retina after it hits the back of their eye, they are able to re-use light. This is why whenever you car lighting fixtures stand out on the feline through the night their view commence to radiance. [url=http://www.y3bar.com]y3bar timberland sale[/url]

=================================
http://edisonprivateschool.com/?p=5544
www.infosevents.com
http://www.jfm-websites.nl/find-high-cheap-nike-free-run-sale-shoes/
http://surco123es.tk/offimatica/microsoft-office-professional-plus-2013-...
http://timberlandshoes.infosevents.com

 

Fin udsendelse om La Glace på DR 1 TV d. 12.12.2012

Det var dejligt at se den fine udsendelse om dit konditori, som jeg har besøgt et par gange og det var altid en stor nydelse og en helt speciel atmosfære.
I begyndelsen mener jeg at du fortalte at La Glace åbnede i 1870. Men husker jeg rigtigt når jeg mener at du sagde, at Slaget på Rheden var 2 år efter ?
Det var i 1801 at det slag foregik.
Tak for en dejligt udsendelse og God Jul
mvh, Karsten Lolk Rasmussen