Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 14/11/16

Kæmpestort italiensk mad-mekka åbner i Illum

  • Foto: PR Foto: PR
Eataly har taget hele verden med storm. Og d. 17. november bliver de også Illums nyeste våben i kampen om Københavns kulinariske gastro-nørder. Læs her om de 2.000 kvm slaraffenland for fans af Italien.

Underetagen i Illum har i mange år været helliget Irma, når godtfolk har skulle købe ekstra lækre varer ind til weekenden. Men i forbindelse med den helt store renovering, som varehuset har gennemgået de seneste år, er der kommet helt nye boller på suppen. Og det er italienske boller denne her gang.

Vi skal nemlig til at være på fornavn med konceptet Eataly.

Læs også: Her er Illums nye roof-top food-court

Det hele startede for ti år siden, og har efterhånden overmandet det meste af verden. Fra Sao Paolo i sydamerikanske Brasilien til koreanske Seoul har de nu afdelinger i 30 lande  - og der er seriøse samtaler i gang med afrikanske lande, som udover Australien er de eneste beboede kontinenter, der endnu ikke har en Eataly.

Første gang Jeanette Aaen, Illums administrerende direktør, mødte Eataly, var i New York.

'Jeg tænkte med det samme: 'det her MÅ vi have til Danmark på en eller anden måde'. Jeg var fuldkommen blæst bagover, for i mit hoved er Eataly verdens bedste koncept.'

Billedserie: Her er Illums nye rooftop

Men eftersom Jeanette Aaen dengang, da hun stod helt kulinarisk forelsket i New York, var hun Babysam direktør, så hun har måtte vente lidt, før hun fik sit ønske opfyldt.

'Men nu kan jeg endelig slå dørene op for den drøm, jeg har haft så længe,' forklarer hun efter en rundtur i de splinternye lokaler, som i fremtiden skal lokke københavnere ned  i underetagen.

Eatalys gennemtestede koncept
Og hvordan har de så tænkt sig at trække folk til? Jo, det er faktisk en flerstrenget guitar, de spiller på, og sådan har det været siden grundlægger og ejer Oscar Farinetti åbnede den første butik.

Man kan nemlig både spise på restauranter, shoppe i butikker samt ikke mindst lære noget nyt. Der er f.eks. hængt 200 forskellige info-skilte op i Illums Eataly, hvor man både kan blive klogere på de italienske regioner, vine, pastatyper samt næsten alt andet fra støvlelandet.

Se de nostalgiske billeder: Sådan så Illum ud i de go'e gamle dage

”Vi glæder os til at åbne Eataly i Danmark; en af Europas gastronomiske frontløbere. Det er første gang, vi introducere vores koncept spis, shop og lær i Danmark. I overensstemmelse med Eataly’s filosofi vil gæsterne kunne spise traditionelle italienske retter, shoppe fra et rigt udvalg af italienske specialiteter og lære i vores skole, som tilbyder undervisning og aktiviteter for alle aldre og lommer. Vi kan slet ikke vente med at bringe vores koncept tættere på danskerne, som vi ved allerede er forelsket i italiensk mad,” fortæller Luca Baffigo, CEO hos Eataly.

Foto: PR

Verdenspremiere
Den danske Eataly er den første af sin slags i Nordeuropa, og den er samtidig også en premiere på verdensplan, idet den er den første som er fuldkommen selvbetjent.

Når man kommer ned af rulletrappen mødes man af en desk, hvor man kan bestille sin kaffe eller mad. Der er tre forskellige restauranter tilknyttet, en med pasta, en med pizza og et rottiserie.

Når man har bestilt, får man udleveret en af de kendte små dimser, der blinker og vibrerer, når maden er klar, og man kan nyde den inde i midten af den store food-court.

Se billederne: Sådan så Carlsberg ud i gamle dage

Men inden maden, kan man måske lige nå at handle lidt italiensk. For her er virkelig noget at gå i gang med.

Blandt andet råder vinafdelingen over 850 forskellige italienske vine, ligesom pølse- og osteafdelingen har over 300 specialiteter at kaste sig ud i. Skal du lave pasta, kan du vælge imellem 50 forskellige og over 100 slags olivenolie.

Helt overordnet bliver underetagen i Illum altså omdannet til en italiensk gastro-ambassade, dog har der sneget sig visse danske produkter ind i grøntsags - og mælkeafdelingen, hvor der nok nærmere er en 50/50 fordeling.

I forlængelse af vinafdelingen er her selvfølgelig også vinbar, som altid vil have gratis smagsprøver tilgængelige, ligesom de hver onsdag, til deres Wine Wednesdays, knapper ekstra gode flasker op, som kan smages mod et mindre beløb.

Foto: PR

Eataly i verden
Hele konceptet Eataly er gennemgående strømlinet og ligner hinanden fra land til land, dog modificeret efter de regionale smagsvaner. Blandt andet har den 500 kvm store Dubai-afdeling intet alkoholsalg, mens Eataly i Rom strækker sig over 11.000 kvm og tre etager og selvklart har alt, hvad et italiensk hjerte kan begære.

Den danske Eataly er altså 2.000 kvm, og her er også fundet plads til en chokolade-afdeling samt et gelateria, hvorfra der sælges is. Maden i de tre restauranter er gennemgående lavet af de råvarer, der også sælges hernede, og det er så smart indrettet, at bag pastarestauranten køber man alt til pasta, og så fremdeles. Her er også tænkt på dem, som er presset på tiden, og de kan vælge imellem mange  ready-to-go måltider, salater samt supper.

Se billederne: Sådan så Langelinie ud i gamle dage

Slutteligt ligger der i det ene hjørne La Scuola di Eataly, og bag det navn gemmer sig en kokkeskole, hvor alle med kulinarisk interesse kan tage madlavningstimer, møde udvalgte producenter eller blive klogere på italiensk madkultur.

Ud over Holms Bager er hele underetagen overtaget af Eataly, dog åbner Michelinkokken bag Relæ, Manfreds og Bæst, Christian Puglisi, et sted ved navn Rudo. Her kan man få alt fra morgenmad til cocktails hele dagen, men åbningsdatoen er ikke helt fastsat endnu. Det er Eatalys dog, og dem kan man besøge fra torsdag d. 17. november.