Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 16/04/18

Jah Izakaya

Jah Izakaya

Gasværksvej 21
1656 København V

Åbningstider

mandag Lukket
tirsdag 17.30–00
onsdag 17.30–00
torsdag 17.30–00
fredag 17.30–01
lørdag 17.30–01
søndag 17.30–00

Kontakt

38 41 27 21
 

Køkkentype

Japansk

 

 

 

  • Nyt japansk spisested og bar, Jah Izakaya. Foto: PR Foto: Ikke oplyst

    Nyt japansk spisested og bar, Jah Izakaya. Foto: PR

Autentisk 'japaner-pub' på Vesterbro.

Jonas Hartz blev træt af at høre sig selv brokke sig over, at man ikke kunne få autentisk japansk mad i København.

»Jeg har rejst meget i Japan med min bedste ven, Satu, der har japanske forældre, og hver gang jeg kom hjem, var jeg irriteret over, at man ikke kunne få autentisk japansk mad, der smager RIGTIGT i København. Man kan få virkelig meget andet mad på højt niveau i København, både i mellemklassen og selvfølgelig dyrere, men ikke et skud japansk, når man trængte til det. Til sidst tænkte jeg, at det bedste at gøre, når man brokkede sig så meget, var at åbne et sted selv.«

Læs også: Ny Vesterbro-restaurant åbner med trendy japansk spise

Og da Saturo, som hedder Inoue til efternavn og egentlig er tøjdesigner, fortalte, at hans svigerfar ville sælge den koreanske barbeque på Gasværksvej, som svigermor havde drevet fra 1988 og frem til sin død, var der ikke langt til at overtage restauranten og lave den izakaya, som de begge to savnede i København.

Nu ligger Jah Izakaya der.

»En izakaya er en afslappet bar, hvor japanske forretningsmænd siger til deres koner, at de går hen og spiser, når de ikke gider hjem og have skældud, men de drikker mest, og så spiser de lidt til. Japan er meget andet end geishaer og zen og sushi. Det er også folk, der drikker sig fulde, ryger indenfor og fester. En izakaya er afslappet og helt nede på jorden. Det tætteste, vi kommer på den slags bar i Europa, er vel en irsk pub, men forskellen er, at maden er virkelig god på en izakaya. Det er gode råvarer og lavet fra bunden. Det ville vi gerne genskabe, så japanere ville føle sig hjemme her. Der kom mange koreanere og japanere på restauranten, da den var barbeque, og vi håber, de stadig vil komme. Vi håber, det bliver et lokalt sted, hvor folk kommer forbi efter arbejde,« siger Jonas Hartz.

Maden på stedet bliver lavet af den japanske kok Shinya Ito, der har arbejdet på en trestjernet Michelinrestaurant i Tokyo, men som også har været køkkenchef på den japanske ambassade i København.

Under det ophold forelskede hans kone sig i byen, og derfor kunne parret lokkes tilbage til Danmark.

Der er også ansat en japansk souschef fra Osaka, hvor Izakaya-kulturen har sit udspring, og menuen bliver klassiske små izakaya-retter, som man traditionelt bestiller mange af og deler ved bordet, f.eks sashimi, gyoza og steaks.

Læs også: Mikkellers nye japaner ligner et ægte ramen-hit

»Vores køkkenchef laver traditionel izakayamad, men han kan også det, man kalder »back menu«, særlige ting, man laver til stamkunder, vilde ting som at hive rygraden ud på en levende fisk. Vi har holdt nogle prøvedage, hvor japanerne fattede det, mens danskerne lige skal lære, hvad japansk mad er. Man lægger vægt på umami, ikke på syre og salt, som vi elsker i Danmark. Men det skal være autentisk japansk, fordi det ikke bare handler om at servere mad, men også er et kulturelt projekt. For mig er mad en af de nemmeste måder at forstå en anden kultur på. Og samtidig kommer man til at kommunikere, når man sidder over en skål ris. I den her verden har vi brug for at lære hinanden at kende, og det kan det her være en måde at gøre på.«

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.