Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 08/11/12

Hvem er Morten? Og hvor skal man spise hans and?

  • Heidis Kro i Harridslev leverer mad ud ad huset. Foto: Annelene PetersenHeidis Kro i Harridslev leverer mad ud ad huset. Foto: Annelene Petersen
I år falder mortensaften på en lørdag, og hvis man ikke selv orker at stå og slås med en and i køkkenet hele dagen, så kan man jo heldigvis traktere sig selv med en aften ude.

Ifølge Dansk Historisk Fællesråd stammer skikken med mortensaften tilbage fra Tyskland i 1500-tallet. Det er historien om den fromme bispekandidat, der gemte sig i en gåserede, da ha pludselig fandt ud af, han overhovedet ikke ville have jobbet alligevel. Desværre skræppede gæssenes så meget op, at de afslørede ham, og så han blev valgt. Som hævn slagtede han gæssene. Siden er der nok klippet en hæl og hakket en tå i den historie, men faktum er, at man skal have and d. 10. november. Her er 5 gode ænder i byen.

Lumskebugten

Erwin Lauterbach er faldet godt til på Lumskebugten, og selvom han mest er kendt for at kunne trylle med grøntsager, skal man ikke holde igen, hvis han kaster sig over kødet. Mortens aften på Lumskebugten starter med en kartoffelsuppe med friske gotlandske trøfler inden anden rammer bordet. Den kommer i to serveringer - begge selvfølgelig på varme tallerkener. Først bydes på andebryst stegt med gran, og Belle de Boskop æbler og jordskokker i kompot, god sauce og kartoffel inden turen kommer til grillet andelår, kråse og hjerte i let bitter salat med valnødder. Der sluttes af med oste og citron-honning sandwich med kold sabayonnesauce og hele herligheden kan smages for 500 kroner.

Nimb Brasserie og Vinotek

I Tivoli har Nimb Brasserie og Vinotek sørget for det hele og tilbyder stegt andebryst med pommes puré, grønkål og trøffel til 225. Anden serveres mellem kl. 17.00 og 22.00. I Brasseriet har man rig mulighed for at opleve ægte bistrostemning i den relativt nyombyggede restaurant, som nu har plads til 250 gæster, og dog alligevel formår at skabe en ret intim stemning.

Signatur

Rasmus Kjær åbnede tidligere i år sit nye spisehus, hvor børn, unge og gamle alle er velkomne. I tre etager på Kongens Nytorv er der godt fart over feltet og ligeledes på Mortens aften. Hr. Kjær starter med rimmet laks med variation af kål, vagtel æg, syrnet fløde og urter inden hovedpersonen ankommer. Det er selvfølgelig stegt andebryst med brændte æbler, jordskokker, brunet smør og hasselnødder. Mod slutningen kommer der hjemmelavet æbleskiver med hvid chokoladeis, inden det hele slutter med krystalliseret hvid chokolade og brombærsyltetøj. Hele molevitten fås til 395 kroner.

Meyers Deli

Man fristes næsten til at kalde det Meyersaften, men det er altså stadigvæk Morten, der er superstjerne lørdag. Meyers starter med deres koldrøgede laks med rødbeder i flere tilberedninger og sursød peberrodsfløde. Anden kommer stegt med ristede kartofler, rødkål kogt med kirsebæreddike, karamelliseret skysauce og salat af efterårsgrønsager fra vores egne marker. Til dessert er der gammeldags æblekage med sukker og smøristede ølandshvededebrødskrummer, flødeskum og rønnebærsirup. Man kan vælge mellem både en, to og tre retter, og hvis man tager alle tre kommer man af med 295 kroner. Det er også muligt at hente maden og nyde den derhjemme.

Torvehallerne

Gorm’s i hal 1 topper i aftenens anledning en af deres sprøde pizze af med røget and. Fougaz i hal 2 fejrer Mortens Aften med den oprindelige gåsesteg og tilbereder økologiske gæs fra Sejerø med bl.a. chili, æbler, grønkål, fennikel og frisk oregano. Og de giver den gås på menuen både torsdag, fredag og lørdag. Hallernes Smørrebrød i hal 1 hylder Sankt Martin med et smørrebrød med røget andebryst. Evigt populære Ma Poule serverer som altid deres sandwich med andeconfit til 55 kr. Hos restauranten Un Mercato er der Mortens Aften-stemning med confiteret andelår og rødkål på menuen. Du får to retter med panna cotta til dessert for 175 kr.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester