Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 20/05/14

Hotel Saxkjøbing

  • Foto: Rasmus Kramer Schou Foto: Rasmus Kramer Schou
  • Foto: PR Foto: PR
  • Den seng som stod hjemme hos Claus Meyers mormor. Foto: Rasmus Kramer SchouDen seng som stod hjemme hos Claus Meyers mormor. Foto: Rasmus Kramer Schou
  • Foto: Rasmus Kramer Schou Foto: Rasmus Kramer Schou
  • Køkkenchef René Trane serverer tatar. Foto: Rasmus Kramer Schou

    Køkkenchef René Trane serverer tatar.

    Foto: Rasmus Kramer Schou
  • Foto: PR Foto: PR

Hotel Saxkjøbing er en kulinarisk perle godt gemt af vejen på Lolland, men så sandelig en køretur værd.

Her er bonderomantik og unikke smagsoplevelser en smuttur fra København.

Hvis man lægger Københavns summen bag sig, kører lidt over en time sydpå mod Lolland og svinger ind på torvet i Sakskøbing, ligger der det hyggeligste lille gule hotel.

Hotel Saxkjøbing hedder det, og det har ligget her i en menneskealder.

Faktisk siden 1835 og tidens tand har taget sin bid, men på en så charmerende måde, at Kulturarvestyrelsen har besluttet at frede bygningen i klasse A.

Meyers hotel
Ejeren hedder Claus Meyer. Han er en af nationens fremmeste fortalere for god mad, og det kan måske overraske, at han skulle involvere sig i et hotel på Lolland, men da han var dreng, kom han selv her på hotellet, og han kunne simpelthen ikke bære, hvis arven skulle glemmes.

Så han valgte at overtage det og har genrejst det til en perfekt mini-gourmet-get-away for hovedstadens romantikere og foodies og her er 24 dobbeltværelser, så man kan overnatte.

Hans mormors seng står i værelset, som hedder Lilleø. Andre værelser er udsmykket af Claus’ venner, som f.eks. John Kørner og Knud Romer.

Stalden er slyngelstue
Hotellet har hyggelig gårdhave med sol hele dagen, stor gildesal, pejsestue og vinstue, hvor man udover vin og øl, også kan erhverve sig Meyers efterhånden store portefølje af eddiker, most og brændevin blandt meget andet.

Man kan også virkelig fornemme det historiske vingesus. I gamle dage kom man til hotellet med hest, og derfor var der selvfølgelig også en stald, hvori man kunne parkere den firbenede.

Stalden er i dag omdannet til ægte slyngelstue med mørkt træ, dart og billiard på et gulv, der måske ikke består en vaterpas-test, men vinder på charmen.

Det Meyer’ske køkken
I køkkenet styrer køkkenchef René Trane slagets gang. Han har tidligere været forbi Wassim Hallals Frederikshøj og Herman i Tivoli, men nu vendt tilbage til rødderne. Sådan helt tilbage.

René Trane er nemlig opvokset bare 10 kilometer fra Hotel Saxkjøbing – i Maribo, og han har en smittende glæde og stolthed over at være ægte lollik – altså fra Lolland. Her på hjemmebanen boltrer han sig i lokale råvarer.

”Lolland-Falster er det eneste sted i Danmark, som kan være 100 procent selvforsynende med råvarer. Vi har alt fra kød til grøntsager og sukker produceret lige her i baghaven,” fortæller han.

De lokale producenter er for øvrigt også nogle af landets bedste. Her er ost fra Knuthenlund, kirsebærvin fra Frederiksdal, Tokkerupgård står for alt kål og grøntsager, Dalbakkegaard har kyllinger, ænder og frilandsgrønt ligesom Lollefrugt fører alt i frugt og Kirehøjen leverer limousinekvæg.

”Jamen, her kan man gå ud og pege på den gris, man vil have og så får du den. Tidligere i dag var vi ude og hive nye asparges op, som vi serverer i aften, det er en kokke-drøm at arbejde på Lolland,” forklarer han.

Netop René Tranes passion om sin ø er for længst blevet opdaget, og han er derfor blevet brugt flere gange i Go’ morgen Danmark for at repræsentere det lollandske køkken.

På Hotel Saxkjøbing er madstilen Claus Meyer’sk – det kan man efterhånden godt kalde den – altså et rustikt miks af nordisk gourmet-light almanak. Og så bliver der for øvrigt delt i hele Meyer koncernen, så retter fra Torsten Vildgaards Studio kan også pludselig gæsteoptræde på Hotel Saxkjøbing.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.