Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 08/04/08

Historien om Den Gule Enke

  • Foto: PR Foto: PR
Mandag 14. april uddelte champagnefirmaet Veuve Clicquot årets businesskvinde-pris inspireret af den berømte champagneenke. Læs hendes historie her.

14. april uddelte den danske afdeling af champagnefirmaet Veuve Clicquot en pris til årets businesskvinde - i år direktør Birgit Aagaard-Svendsen fra rederiet J. Lauritzen. Prisen er stiftet til minde om champagnefirmaets berømte enke Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin og til inspiration for nutidens kvinder, men La Grande Dames bedrifter er interessant læsning for både kvinder og mænd med veneration for passion og champagne og historien bag de liflige bobler, så læs kun lystigt videre.

Ægtemanden døde af feber
Veuve betyder enke på fransk. At den champagne flest danskere i dag kender navnet på er Veuve Clicquot med tilnavnet Den Gule Enke, skyldes en ung, fransk kvinde ved navn Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin. Madame Clicquot, som hun blev kaldt, mistede sin mand efter kun syv års ægteskab, da han døde af en uforklarlig feber og efterlod hende med en datter på tre år og firmaet Clicquot Champagne, som han havde investeret rub og stub af familiens formue i.

Enke og enlig mor som 27-årig
Året var 1805, Madame Clicquot var 27 år, og hun vidste intet om champagne, vinproduktion eller om at drive en forretning. På trods af at det for 200 år siden var ekstremt kontroversielt, at en kvinde beskæftigede sig med andet end børn og broderi, besluttede den godt begavede og viljestærke Madame Clicquot sig for selv at sætte sig i spidsen for sin mands virksomhed og føre den videre. Det skulle vise sig at være en klog beslutning. Efter hårde tider, hvor Madame Clicquot måtte sælge sine smykker og låne penge for at holde virksomheden kørende, lykkedes det hende at ramme en guldåre ved at få hul igennem til Zarens hof i Rusland og udvikle andre nye markeder, hvor hun kunne forøge salget af sin mands Clicquot Champagne, som hun i mellemtiden havde døbt om til Veuve Clicquot.

Revolutionerede champagnefremstilling
Selvom Madame Clicquot døde i 1866, bærer hun stadig en stor del af æren for at champagne er den fantastiske, sprudlende, krystalklare drik vi kender i dag. Det var hende, som udviklede den proces i champagnefremstillingen, der hedder remuage, som alle champagneproducenter siden tog til sig, og som den dag i dag stadig bruges hos små eller meget traditonelle champagneproducenter, hvor champagnen stadig bliver lavet af hænder og ikke maskiner.

Savede huller i køkkenbordet
Allerede året efter sin mands død, begyndte Madame Clicquot at arbejde på at løse det problem, at champagne for 200 år siden ofte var en noget uklar og mindre boblende affære, end vi kender i dag, fordi man dengang var nødt til at hælde vinen om for at fjerne bundfaldet, hvilket sjældent lykkedes helt. Den driftige Madame fik savet huller i en køkkenbordplade. I hullerne placerede hun champagneflaskerne med bunden opad, og derefter rystede og drejede hun dem systematisk hver anden eller tredje dag, indtil alt bundfaldet havde samlet sig i flaskens hals. Metoden betyder, at når halsen så dryppes så i en iskold væske, så indholdet fryser til is, kan den lille prop af bundfald kan fjernes, uden at champagnen fosser ud. Det forhindrer, at vinen mister sine skønne bobler eller kommer i kontakt med ilt, gør vinen dårlig og mindre holdbar.

En god leder ansætter gode folk
Ingen leder klarer sig uden gode folk, og Madame Clicquot havde et skarp øje for at hyre de rigtige folk, der iblandt sin kældermester, der hjalp hende med at forfine remuage-systemet og en dygtig og frem for alt ærlig forretningsmand, som arbejdede for hende i 50 år. Han hed Edouard Werlé og blev hendes ven og forretningspartner. Da hun døde som 89-årig i 1866, efterlod hun firmaet til ham.

Andre entreprenante enker
Faktisk er Den Gule Enke ikke den eneste kvinde, som har haft uvurderlig betydning for et champagnehus’ vækst og fremtid. Også Madame Lily Bollinger, Louise Pommery, Camille Olry-Roederer og Laurent Perrier-enkerne har sat deres tydelige præg på de champagnehuse, som den dag i dag bærer deres efternavn.

Veuve Clicquot Business Woman Award 2008
Udvælgelseskriterierne i 2008 er:
- Selvstændigt resultatansvar
- En leder, der har ført et firma til øget vækst eller opbygget en succesvirksomhed
- Internationalt perspektiv
- Synlighed i erhvervs- og samfundsdebatten
- Bosiddende i Danmark

I 2008 er temaet for prisen Corporate Social Responsibility, hvilket betyder, at der ved udvælgelsen ligeledes er blevet lagt vægt på, at vinderen har præget samfundet eller miljøet igennem sit professionelle virke.


Dette årstusindes tidligere prismodtagere

  • 2000 Helle Kruse Nielsen
  • 2001 Monique Moullé-Zetterström
  • 2002 Inge Correll
  • 2003 Stine Bosse
  • 2004 Naja Munthe og Karen Simonsen
  • 2006 Mette Bock
  • 2008 Birgit Aagaard -Svendsen


Komiteen bag prisen

Bag udvælgelsen af kandidater og vinderen af Veuve Clicquot Business Woman Award står otte personer fra dansk erhvervsliv.

  • Elsebeth Budolfsen (formand)
  • Anne Birgitte Lundholt
  • Ulla Plesner
  • Mette Bock
  • Anders J. Knutsen
  • Henning Dyremose
  • Ulrik Bülow
  • Lars Mikkelgaard Jensen


Champagne for begyndere

AOKs champagneguide for begyndere giver dig tips til at vælge den rigtige champagne og fortæller dig, hvordan du får det bedste ud af den flaske, du skal drikke. Vi giver giver dig også et par historier i ærmet, som du kan underholde borddamen med.


Køb Veuve Clicquot her
Vevuve Clicquots standard-cuveer, som er de billigeste champagner uden årgang, fås i mange store supermarkeder, men vil du smage La Grande Dames årgangschampagner, skal du ofte lede lidt længere. I København finder du for eksempel Veuve Clicquots champagner i non vintage og vintage og i både brut, demi-sec og sec hos Esprit du Vin i Snaregade.

Skriv en kommentar
Kender du andre champagnepushere med et godt udvalg af Veuve Clicquot, kan du suppler med flere oplysninger om Madame Clicquot eller kender du gode kvinder, der producerer fantastisk champagne, så opret dig som bruger på AOK og log dig ind og skriv en kommentar nederst på denne side.