Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 11/04/17

Gyldne damer og pæn panering: Nu kan du få genial kromad i hjertet af København

  • Foto: Rasmus Kramer Schou Foto:
  • Foto: Rasmus Kramer Schou Foto: Rasmus Kramer Schou
  • Foto: Ikke oplyst Foto:
  • Foto: Ikke oplyst Foto:
Guldkroen åbner med et stort dansk brag, hvor man kan komme ind og blive mættet på klassisk mad med masser af sovs og kartofler og hjemlig stemning. Onsdag 12. april bliver en festdag for fans af klassisk dansk mad.

Idéen til Guldkroen kommer fra en billedkogebog, som kokkene og ejerne Umut Sakarya og Frank Svärd fandt i en genbrugsbutik, hvor det gik op for dem, at man i København manglede et sted, hvor man kan få klassisk dansk mad, som på billederne i kogebogen fra 1960.

På billederne i bogen var der en overflod af mad, og det hele var anrettet taglagt og symmetrisk, som var det hotteste for 50 år siden. Og den bog bliver facitlisten for, hvordan maden skal smage, og hvordan maden kommer til at se ud på Guldkroen.

Foto: Ikke oplyst

»Vi har masser af gyldne overflader på maden, altså masser af smør og panering. Og vi kommer kun til at servere gyldne damer, så navnet gav egentlig sig selv,« fortæller Umut Sakarya.

Man skal føle sig hjemme

Guldkroen er indrettet præcis som en traditionel dansk kro, hvor man kan slå sig ned og føle sig hjemme. Møblerne stammer oprindeligt fra en gammel kro, og væggene er dekoreret med smukt blomstret tapet fra 60’erne.

Se også: Billedserie: Så hyggeligt er der hos Grisen

Kortet bliver overskueligt, men med retter, man ved, vil tage kegler. Der er blandt andet rejecocktail, tarteletter ad libitum, wienerschnitzel, engelsk bøf, krebinetter og kroens eget hjemmelavede regnbueis til dessert.

Man kan også på vælge Guldkroens 3-retters menu til 200 kr. og skylle det hele ned med fri bar i to timer for 200 kr. - den skifter for øvrigt hver måned.

Ligesom man selvfølgelig kan toppe sin rejecocktail op med 10 gram Rossini baerii caviar for 100 kr.

»Vi vil gerne finde det danske landkøkken frem igen. Mange der laver det bruger hel- eller halvfabrikata, når de laver den her slags mad. Altså forskrællede kartofler eller ting fra dåse. Det nægter vi,« siger Umut Sakarya.

Se også: Guide: De 5 med moderne smørrebrød

 

Foto: Ikke oplyst

»Og så bliver Guldkroen også en rigtig kro, hvor man drikker øl og spiller terninger og kortspil efter maden. Som udgangspunkt har vi mottoet, at ’Der er jo ingen grund til at drikke noget uden alkohol i, så vi serverer gyldne damer som eneste øl, flyversjus som eneste sjus og irish coffee som eneste kaffe,« fortæller Umut Sakarya.

Masser af vin på kortet

Vinkortet er - ganske som forventet - helt over the top. Krug Grand Cuvée Champagne kan fås til 1600 kr. eller i Magnum til 3000 kr.

»Vi gider ikke det der fattige vin, så den får gas herinde, for folk vil gerne have noget godt i glasset. Til gengæld er vores priser usandsynlig lave. Vi tager indkøbspris plus moms og lægger 400 kr. oveni hver flaske. Så vi tjener det samme på vores billigste som på vores dyreste vin,« fortæller Umut og hiver en flaske Chassange-Montrachet 1. Cru Clos de La Chapelle fra Bourgogne op til 900 kr. I rødvinsafdelingen kan man blandt andet hygge sig med Peter Sissecks PSI til 650 kr. eller måske en Pingus til 6500 kr.

Se også: Ny restaurant giver dig hele menukortet ad libitum

Derudover er der hældevin på karafler og generelt er prisen faktisk sat, så alle har råd til en tur på Guldkroen for at forspise sig i klassisk dansk kro-mad. Man kan f.eks. drikke øl, vand og vin ad libitum i to timer for 200 kr.

»Når man går derfra, er det meningen, at man er mæt og stiv. Så meget, at personalet gerne skal bestille en taxa,« slutter den nye kroejer.

Der er åbent fra onsdag til søndag, hvor de kører to seatings. Den tidlige starter kl 17.30 til kl. 19.30. Den sene starter kl 20.00, og slutter når de lukker.

Der er åbent for bordreservationer alle dage fra kl. 11:00 til 13:00

Hvad: Guldkroen
Hvor: Fredensgade 11, 2200 København N
Hvornår: Åbner onsdag d. 12. april
Hvordan: Book bord på 31 32 34 14