Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 13/02/12

Guide: Fem fastelavnsboller uden ballade

  • Foto: PR Foto: PR
Her er fem bud på boller til fastelavn og en gør-det-selv-løsning.

...

Førhen var fastelavn den sidste aften inden fasten og dermed sidste chance for at spise og feste igennem før 40 dage med fastekur og afholdenhed. Hvidt brød var dengang en luksus, som man kun spiste til højtider.

Til fastelavn købte man hvedeboller af omvandrende kagekoner. Det var først langt senere, at man begyndte at bage dem selv, og endnu senere at fastelavnsbollerne blev bagt af wienerbrødsdej og fyldt med syltetøj eller flødecreme, som vi kender dem i dag.

Her er fem bud på boller til fastelavn og en gør-det-selv-løsning.

Guiden er opdateret i februar 2012.

SuperBrugsen

Borgergade 28
1300 København K

Billige boller

10,50 koster SuperBrugsens billigste fastelavnsboller, som for de, der forbinder fastelavnsboller med voluminøse kager med creme og fløde, er lige simple nok til at fortjene betegnelsen fastelavnsboller. De fås med med syltetøj og glasur og som her med creme og chokoladeglasur. Hvis du køber to slipper du med 15 kroner. Normalt har SuperBrugsen i Borgergade, hvor AOK købte disse boller, også flødekage-versionen, men ikke den dag AOK var forbi.

Emmerys på Østerbrogade

Østerbrogade 139
2100 København Ø

Økologiske boller

Den øko-århusianske bagerkæde Emmerys har ti filialer i ht-området. Den lækreste ligger i Store Strandstræde i en gammel slagterbutik med lyse fliser på væggene og pladser i vinduet, hvor du kan drikke kaffe, mens du holder øje med, hvem der går forbi.

Til fastelavn laver Emmerys både en wienerdejsbolle med hjemmelavet hindbærsyltetøj og remonce og en gammeldags fastelavnsbolle med lidt creme indeni, som er kogt på mælk, æg og vanille og blandet med chokolade. Den dag AOK købte den gammeldags bolle ved Emmerys yderst på Østerbrogade, var den lidt tør. Begge boller er økologiske og koster 19 kroner per styk, og du kan få tre for 45 kroner. Læs AOKs omtale af Emmerys i Store Strandstræde

Andersens Bakery i Tivoli

Bernstorffsgade 5
1577 København V

Dansk/japanske boller

Foto: Else Bjørn
Trods det danske navn er Andersen en del af en japansk-ejet kæde, der tæller over 70 bagerbutikker i Japan og en snes Andersen Bakery-forretninger i Californien, som har slået sig op på Danish Pastry og dansk hygge.

Til fastelavn hører fastelavnsboller til dansk hygge, og bager du dem ikke selv, kan du hos Andersen til og med fastelavns mandag købe gammeldags fastelavnsboller med creme i og glasur på, der til forveksling ligner de hjemmebagte. De koster 11 kroner per styk eller 3 for 29 kroner.

Vil du have fastelavnsboller i flødekage-versionen, har Andersen både boller med fyld af flødeskum, med hindbær og flødeskum, og boller hvor fløden er blandet med creme, til 25 kroner stykket. Læs AOKs artikel om Andersen på Østerbrogade

Lagkagehuset i Torvegade

Torvegade 45
1410 København K

Gammeldags boller

Foto: Jan Jørgensen
Efter en stor kapitalindsprøjtning breder Lagkagehuset sig som hurtig voksende gærdej over København. Senest har Ole Kristoffersens bagerkæde åbnet en filial i lufthavnen og en mere er på vej ved Magasin i Lyngby.

Lagkagehuset bager fire typer fastelavnsboller, som du kan få i op til en uge efter fastelavns mandag. Den almindelige af wienerdej har hul i midten og fyld af creme, æble, hindbær eller makron. Den uden hul er fyldt med rosiner og remonce. De koster alle 15,50 kroner per styk.

Lagkagehusets gammeldags fastelavnsboller er bagt af en mellemting mellem wienerdej og bolledej og indeholder derfor mindre smør, men er tilsat lidt kardemomme, der giver en fin duft og smag. De har chokoladeglasur og ristede nødder på toppen, og er fyldt med marcipan og remonce til 15,50 kroner eller fire for 56 kroner.

Skal din fastelavnsboller være en flødekage, koster den 26,50 per styk. Lagkaghuset har både med flødeskum uden creme, men med chokolade på toppen, eller blandet med hindbær, jordbær, mokka eller chokolade, og den mest dekadente, hvor flødeskummet er blandet med creme. Læs AOKs omtale af Lagkagehuset

Conditorie La Glace

Skoubogade 3
1158 København K

Klassiske boller

Foto: Linda Henriksen
Tag den store tegnebog med, hvis fastelavnsbollerne være fra det hæderkronede konditori La Glace, som har ligget i Skoubogade siden 1870.

Bollerne med flødeskum og solbærsyltetøj og drysset med flormelis eller med flødecreme og jordbærsyltetøj pyntet med chokoladeglasuer koster 28 kroner per styk.

Wienerbollerne med vanille og rosiner koster 19 kroner og til samme pris kan du få wienerboller med fyld af æble, abrikos, hindbær eller sveske.

Som noget særligt sælger La Glace også fastelavnstønder i wienerbrød. De har fyld af chokoladestykker, marcipan og vanillecreme og pynt af marcipan, slik og sukkerglasur. De skal bestilles i god tid og koster 125 kroner for en lille tønde og 250 kroner for en stor. Læs AOKs omtale af La Glace

 

Traditionen bag

Foto: Ikke oplyst
Fastelavn var i 1500-tallet en munter affære med en masse lege for de unge og ugifte. Her kan du læse om lege, fastelavnsris, katten i tønden og meget mere om fastelavn. Se hvordan man holdt fastelavn i gamle dage
 

Send et tip

Har du set en ny restaurant eller cafe på di vej gennem byen? Send en mail til AOKs restaurantredaktør på else@aok.dk

 

Det mener brugerne..

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: AOK.dk
Byliv | 08/04/14

Hvem skal nomineres til Byens Bedste 2014?

Årets kategorier ligger klar, men hvem fortjener en nominering? Giv dit bud, og vind fede præmier.

AOK Tjenester