Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 11/01/11

God oase på Østerbro

  • Foto: Jeppe Bøje Nielsen, Scanpix Foto: Jeppe Bøje Nielsen, Scanpix
Der står foie gras, trøffelfritter og dekonstruerede snickersbar på menuen hos stilsikre restaurant No 1 i Århusgade på Østerbro.

Gastronomiske oaser finder man efterhånden også et godt stykke udenfor voldene. Jægersborggade på Nørrebro er måske det mest lysende eksempel, men på Østerbro skiller også Århusgade sig ud i forhold til sine mere stille nabogader – med f.eks. Davids Bistro, romhulen Kitjn Cocktailbar og en aflægger af vaskecaféen Laundromat.

Det hele startede, da kokken Morten Bech Køster flyttede ind i Århusgade nummer 1. Fra dén adresse, og under dét navn (minus bolleået), har den michelinuddannede Køster i et tiår serveret klassisk fransk mad af høj kvalitet.

Udgangspunktet er stadig det franske køkken, men i de senere år er Køster (der for nylig også åbnede den børnevenlige Bistrot Bobo i Østbanegade) angiveligt begyndt at twiste traditionerne lidt og sætte et personligt og mere moderne præg på sin mad.

Rammerne er behagelige: en tidligere butik er malet i hvide farver, der er hvide duge og dæmpet høvisk tale ved bordene – et sted, man både kan være romantisk eller fire venner om en hyggelig aften i byen. Det klassiske Østerbrosnit er tilført et par moderne malerier, men uden at moderniteten trænger sig på.

Det samme kan siges om maden. Ud over a la cartekortet og en hhv. tre- eller femretters tastingmenu til 345 eller 445 kr. fås også dagens ret til 145 kr. Den tirsdag vi var forbi, var det braiseret lammeskank m. bønnecassoulet, og den solide bondemad passede meget godt til temperaturen udenfor. Min ledsager valgte trerettersmenuen.

Der serveres snacks – sojaristede mandler og karrypopcorn – til velkomst, et signal om, at niveauet her er over tidens dominerende bistrotrend. Vi valgte at lade snacken få følgeskab af et glas husets champagne (Deutz) til 85 kr. Efter godt brød – hele tre slags – kom forretterne. Til mig et af husets slagnumre, en såkaldt MacKøster.

Stegt foie gras på grillet focacciabrød, serveret med balsamicosyltede figner for at give syre og lidt skagenskinke for at give salt. En moderne klassiker i sig selv, der om fredagen fås som dagens ret i en udvidet udgave med kød og trøffelfritter! Ikke noget at sige til, at det er blevet restaurantens signaturret. Min medspiser fik menuens forret, rimet torsk med syltet savojkål, østersvinaigrette og fileter af rød grape samt en peberrodsmayonaise. En superfin kombination, hvor mange teksturer og smage kom i spil uden at overdøve torsken – dog kunne jeg godt have ønsket mig lidt mere peberrod i mayoen.

Til yderligere 345 kr. følges trerettersmenuen af en vinmenu, men vor særdeles kompetente tjener var så venlig at hjælpe med at finde vine, der kunne passe til både menu og min a la carte.

På forhånd havde jeg ud fra det overvejende franske (og hvad de røde angår især af Bordeaux) dominerede kort tænkt på et glas østrigsk riesling – og det var netop Fred Loimers sprøde mineralske vin med lige præcis nok sødme til også at kunne tackle foiegrasburgeren, hun fyldte vore glas med (85 kr.).

Til hovedretterne - lam og and – var der behov for robuste rødvine. Det fik vi fra en meget saftig Cote du Rhone 06, der med alderen havde fået rundet tanninkanterne af uden dog at miste hverken sødmefuld frugt eller spændstig syre – en Terre des Galets fra Domaine Richaud. Til 525 kr. absolut ikke billig, men nu havde vi jo sparet lidt på hvidvinen ved at gå i glas. Et perfekt valg til begge hovedretter.

Menuen var (en anelse for tørt) andebryst med honning, serveret med jordskokkekompot, rosenkålblade og foiegrassauce samt tranebær og valnødder. Som barn var rosenkål absolut på hadelisten, men hér reddede den faktisk retten med sin bitterhed, der løftede fedmen fra anden og ikke mindst den intense foie gras-sauce.

Min braiserede lammeskank serveret på benet kunne også have været en anelse mere saftigt, men var absolut velsmagende. Det samme gjaldt garnituren: sauteret spidskål, bønnecassoulet, lidt syltede tomater i persille og øverst en vildtvoksende skov af ærteblomst, som der avles på ude i grovkøkkenet.

Udover ærteblomsterne kan man diskutere, hvor meget hovedretterne afviger fra den slagne franske vej, men så blev der til gengæld taget revanche ved desserterne. Menuens var en dekonstrueret ris a la mande. En mandelbund med parfaitis lavet på ris og mandel, toppet af mandelsplitter og tørrede kirsebær. Det hele blev ved bordet overhældt af en lun kirsebærsauce.

En fræk og meget velfungerende ret, der trak på de samme smage som den klassiske julerisalamande, men i en både mindre vammel og langt mere interessant kombination og dosering.

Min dessert var endnu en moderne Køster Classic – Snickers anno 2006 – navngivet efter debutåret. Igen en særdeles vellykket dekonstruktion, denne gang af en snickersbar. En salt chokoladeis lå på en bund af hakkede peanuts, med store klatter hhv. karamel og chokoladeganache samt en sprød tuile (kiksen) med flødeskum, det hele bundet sammen af nogle striber tyk varm chokolade. En fremragende dessert, der fuldstændig har afluret Marsfabrikkerne deres hemmelighed i smagskombien, men bare er uendeligt meget mere afbalanceret og elegant.

At Køsters køkken har udviklet sig, viser sig tydeligst i forretter og desserter. I hovedretterne falder Køster & Co. tilbage til det sikre håndværk, der virker helt uden den personlighed og det temperament, som på flotteste vis antydes i retterne før og efter.

Ærgerligt, for havde hovedretterne løftet sig på samme måde som især desserterne, så havde vi været oppe at snuse til de fem stjerner. Men for dem, der er blevet træt af de mange bistroer og gerne vil spise på en rigtig restaurant med voksen betjening og god og velsmagende mad af høj kvalitet, så er No. 1 Aarhusgade stadig et fund til prisen.

Hvad: No. 1 Aarhusgade
Hvor: Århusgade 1, 2100 København Ø, tlf. 35 26 42 01
Hvor meget: Billigste hovedret 145 kr., vin fra 250 kr., trerettersmenu 345 kr.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det spiste vi:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tastingmenu 345 kr.:
Rimet torsk m. syltet savojkål, grape og østersvinaigrette
Andebryst m. honning, jordskokkompot, rosenkålblade og foie gras sauce
Mandelbund m. ris-og mandelparfaitis
MacKøster stegt foie gras på focacciabrød 145 kr.
Braiseret lammeskank m. bønnecassoulet 145 kr.
Snickers No 1 85 kr.
Samlet pris for to ekskl. drikkevarer: 625 kroner
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Se hvilke restauranter der modtog de bedste og dårligste karakterer af AOKs anmelderkorps i 2010: Fra pornoret til pivsalt uspiselig rå skinke

 

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Dejligt

Tak for dejlig kanin, en forret blev til en hovedret med franske nye kartofter, stor nydelse og så rabarber,rabarber,rabarber den skal bare prøves. Tak for super betjening som var med til at give os en samlet god aften i byen.incl. Processen på Republique

 

Tak for en god anmeldelse!

Tak for en god anmeldelse. Foie gras-saucen og Domaine Richaud lyder dejligt -- kan se, at det er Normavin, der er dansk forhandler. Det match vil jeg forsøge at eftergøre i hjemmekøkkenet ved lejlighed.

Alt godt,
Kasper Bergholt

 

Besøges altid når jeg er i DK

Har været udlandsdansker i mange år, og kommer altid forbi Århus no 1. når jeg er hjemme. For mig som er vant til at spise ris 3 gange om dagen er maden et absolut hit, og jeg syntes bestemt man får meget for pengene.....!

 

Billigt ?

Er vin fra 250 kroner og billigste hovedret 145 kroner
et fund til prisen . Næppe
Journalister har jo et forretningskort

 

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: AOK.dk
Byliv | 08/04/14

Hvem skal nomineres til Byens Bedste 2014?

Årets kategorier ligger klar, men hvem fortjener en nominering? Giv dit bud, og vind fede præmier.

AOK Tjenester