Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 07/12/10

Festival inviterer på en tur i ølhimlen

Tidspunkt

TAP1

Ny Carlsbergvej 91
1760 København V

Kontakt

31 49 49 48
 

 

  • Foto: Linda Henriksen, Scanpix Foto: Linda Henriksen, Scanpix
På årets ølfestival i Carlsbergs gamle tappehal kan du over tre dage smage 1000 øl og møde over 10.000 øl-nørder, der holder af godt selskab - og øl.

13.000 gæster gik gennem tælleapparaterne, da foreningen Ølentusiasternes i 2010 holdt sin 10. ølfestival i København. Efter gennem 10 år at have vokset sig stor i Valby-Hallen bliver den nu granvoksne festival på andet år holdt i det lukkede Carlsberg-bryggeris TAP1-hal, hvor der gennem tiderne er blevet hældt millioner af øl på flaske.

OBS: Se også Ølentusiast Anne Mette Meyer Pedersens 5 favorit-ølbarer

Vejen til godt øl er lang
”Efter 10 års ølfestival har mange danskere opdaget, at øl ikke kun er noget, man slukker tørsten i eller bæller på en bænk, men også kan være en nydelse med lige så mange smagsnuancer og muligheder for at matche mad som vin. Men der er stadig langt igen, fordi vi i så mange år kun har været vant til at drikke pilsner-øl. Tænk på hvor længe der gik fra at danskerne for 50 år siden kunne købe rødvinen med tyren på, og til at det blev almindeligt at vi drak vin og købte mange slags vin” siger Anne Mette Meyer Pedersen fra Danske Ølentusiaster.

Ølglad skuespiller åbner festivalen
Skuespiller Bjarne Henriksen, der især er kendt for sin hovedrolle i film Kunsten at Græde i Kor, åbner festivalen torsdag kl. 16.30.
”Bjarne Henriksen har udviklet sig til lidt af en ølentusiast, efter han første gang var inviteret i Go’morgen Danmark sammen med Danske Ølentusiasters landsformand og Bo Jacobsen (fra Restaurationen, Paustian og R Bar, red.) for at anmelde påskebryg. Første gang var han lidt forsagt og sagde mest ”den smager også godt”, men da han igen kom i studiet for at anmelde julebryg og påskeøl, kunne han kommentere mange nuancer i smagen”, fortæller Anne Mette Meyer Pedersen fra Danske Ølentusiaster.

Læs også: Ølentusiastens 5 favorit-ølbarer

Smag 10 cl for 10 kr.
Hver smagsprøve på Ølfestivalen koster en polet, som købes til 10 kroner per styk ved indgangen. En smagsprøve er på 10 cl, eller 5 cl, hvis det er meget sjældent øl. Med entrebilletten følger et smageglas og en festivalguide, hvor du kan få overblik over festivalens 60 stande, hvor over 70 bryggerier og mikro-bryggerier er til stede.

Smag sjældne øl
”Udvalget af øl er festivalens største tilløbsstykke, fordi du her har muligheden for at smage over 50 øl, som ellers er umulige eller meget vanskelige at få fat i som for eksempel øl fra Bøgedal, der kun produceres i et meget begrænset mængde, eller special-produktioner fra Mikkeller,” siger Anne Mette Meyers Pedersen fra foreningen Danske Ølentusiaster.

Mød Mikkeller
Øllet fra det verdensberømte, danske mikrobryggeri Mikkeller, som Mikkel Borg Bjergsø står bag, brygger noget af det mest eksperimenterende øl, du kan smage på festivalen. Mikkeller er et såkaldt nomadebryggeri, der ikke selv ejer et bryggeri, men lejer sig ind på etablerede bryggerier, når de brygger en øl. Mikkeller har haft en stand på festivalen hvert år siden 2006.

Øllets svar på Noma
”Vi er her lidt for vores egen skyld, fordi det er sjovt at vise, hvad vi kan. Vi samler alle de folk, som er en del af Mikkeller herude, og vi frigiver en masse specialbryg på festivalen, som man ellers ikke kan smage. Vi inviterer også udenlandske bryggere på besøg. I år har vi besøg af bryggerne fra det amerikanske bryggeri 3Floyds, der er øllets svar på Noma, som de sidste tre år er blevet kåret som verdens bedste bryggeri”, fortæller Mikkel Borg Bjergsø.

Mange udenlandske ølfreaks
Af de 13.000 gæster festivalen havde sidste år, er 200-300 ølfreaks fra udlandet, som især er at finde i det hjørne, hvor folk fra det internationale ølanmeldelses-website ratebeer.com mødes og skriver deres noter rene eller poster anmeldelser på nettet.

Pigerne kan også li' humle
Mikkel Borg Bjergsø fra Mikkeller glæder sig mest til at møde festivalens Hr. og Fru Jensen.
”De danske ølnørder kender vi i forvejen fra vores ølbar (Mikkeller Bar i Viktoriagade, red.), men det er rigtig sjovt at møde folk, som ikke før har smagt vores øl og høre, hvad de synes. I dag kommer der flere kvinder på ølfestivalen, end der gjorde for 5 år siden. Det har vi også oplevet på vores bar. Da vi åbnede, var det mest de nørderne, der kom, men i dag har vi også mange kvindelige gæster, der godt kan lide vores huspilsner, selvom den indeholder betydelig mere humle end de fleste andre pilsnere. Humle behøver ikke at være lig med bittert øl, men kan også smage af frugt og hyldeblomst, hvis man brygger det rigtigt”, forklarer Mikkel Borg Bergsø.

"Øl-nørder er meget sociale"
Brygger Tore Jørgensen fra Herslev Bryghus ved Roskilde har haft en stand på festivalen i syv år. Ligesom Mikkeller synes han, at det er dejligt at få lov at præsentere sit øl, men for Tore Jørgensen er festivalens højdepunkt mødet med andre bryggere og ølnørder.
”Det er sjovt at få feed back fra andre, der er lidenskabeligt interesseret i øl, og de fleste øl-nørder er meget sociale. Jeg har før haft kvindelige gæster med på festivalen, som ikke har været de store øldrikkere, men som har hygget sig meget, fordi der er en positiv og hyggelig stemning. Selvom man får en del øl, er folk ikke er af den bøvede lad-det-nu-gå-lidt-kvikt-så-vi-kan-komme-frem-i-køen-og-få-nogle-øl-type”, siger Tore Jørgensen fra Herslev Bryghus, som sælger sine økologiske øl i Irma og pt er i gang med at lægge sit bryggeri og sit landbrug om, så han om et par år kan lave alt sit øl af økologisk, hjemmedyrket korn og maltbyg.

Drukstemmer og foredrag om chili i øl
Ud over ølsmagning byder programmet også på nørdede foredrag med titler som Chiliens aromapotentiale i øl og Malt er alt, fredag aften kan du høre Gevninges Småborgerlige Variable Mandekor af Sprøde Drukstemmer give et nummer eller to, og lørdag lægger den kendte ølskribent Timm Webb vejen forbi.

Kom torsdag og køb billet hjemmefra
Ølentusiasten Anne Mette Meyer Pedersens bedste råd til årets ølfestivaldeltagere lyder:
”Kom torsdag, hvor der er færre gæster og mere plads, og køb billetten på forhånd via BilletNet og få adgang til festivalen en time før de øvrige gæster. ”Som noget nyt forsøger festivalen sig med musik på åbningsaftenen, hvor Kjeld Lauritsens Hammond Trio spiller fra klokken 20 til 22, ligesom der i forhold til i 2010 vil være flere borde og stole, hvor man kan sidde og hygge sig.


Hvad: Ølfestival 2011
Hvor: Tap 1, Carlsberg
Hvornår: Tor 26. maj 16-23, fre og lør 27. og 28 maj: 13-23. Har du købt billetten på nettet, kan du komme ind en time før de nævnte åbningstider.
Hvor meget: 100 kr. (200 inkl. 10 smagepoletter) plus gebyr på Billetnet (evt. via www.ale.dk)
Hvordan: Læs mere om festivalen på www.ale.dk

Transport
Festivalen fraråder, at man tager bilen til ølfestival, men det er muligt mod afgift at parkere på P-plads ved Ny Carlsbergvej 1 overfor Tap1. Tag S-tog til Enghave Station hvorfra der er ca 10 minutters gang. Vær opmærksom på at der er ændringer i køreplanen for S-togene torsdag. Busserne 1A, 3A og 10 kører til Enghave Plads, hvorfra der er 10 minutters gang til Tap1.

Røg
Festivalen er røgfri. Udenfor findes askekummer.

Aldersgrænse
Ingen adgang under 18 år – heller ikke ifølge med voksne.

Alkoholpolitik
Synligt berusede gæster, bliver ikke lukket ind eller bedt om at forlade festivalen, hvis de er til gene for gæster eller udstillere på festivalen.

Fast føde
Du kan købe dagens ret, pølser og sandwich i cafeen leveret af cateringfirmaet V.I.P.

Garderobe
Du kan opbevare overtøj m.m. i bevogtet garderobe. Pris: 1 polet.

Rabat
Er du medlem af foreningen Danske Ølentusiaster, får du to smagepoletter oven i hatten.


Ølfestivalens program

Torsdag

16.30 VIP-loungen: Malt er alt ved Per Kølster

17.15 Fysikshow

17.15 VIP-loungen: Ølrejsen ved Carsten Berthelsen.

18 Årets Etiket

18.45 Fysikshow

20-22.00 Kjeld Lauritsen Hammond Trio.


Fredag

14-14.30 Præsentation af feltet i årets Tour de Bière

14.30 Fysikshow

15.30 Uddeling af Årets Ølpris

16.30 VIP-loungen: Malt er alt ved Per Kølster

17.15 Fysikshow

17.55 VIP-loungen: Ølrejsen ved Carsten Berthelsen.

18 VIP-loungen: Chiliens aromapotentiale i øl ved Per

Kølster & Anders Kissmeyer

20.15 Fysikshow

21 Gevninges Småborgerlige Variable Mandekor af Sprøde Drukstemmer.


Lørdag

14 VIP-loungen Ølrejsen ved Carsten Berthelsen

14.30 Fysikshow

14.45 VIP-loungen: Imperial Stout ved Tim O'Rourke

15.30 VIP-loungen: Chiliens aromapotentiale i øl ved Per

Kølster & Anders Kissmeyer

16.30 VIP-loungen: Imperial Stout ved Tim O'Rourke

17.15 VIP-loungen: Writing about the world of beer ved Timm Webb.

17.15 Fysikshow

20.15 Fysikshow


Guidede Ture på Carlsberg

Carlsberg tilbyder i år guidede rundvisninger på Carlsbergs område. Billetter a´ 100 kroner købes på stand 34. Mødested ”Under Uret” i festivalhallen.

Læs også: Ølentusiastens 5 favorit-ølbarer

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register