Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 15/09/10

Fabbio den tredje

  • Foto: Liselotte Sabroe Foto: Liselotte Sabroe
Herligt rustik og autentisk grillmad fra ildstedet i kælderen i den tredje FAMO-filial på Østerbro.

FAMO er efterhånden ved at udvikle sig til et helt imperium. For fem år siden åbnede den første restaurant i Saxogade i bedste italienske osteria-stil (stort set det samme som trattoria) og fik med det samme så stor succes, at man kunne åbne filialen FAMO 51 på Gl. Kongevej.

Nu har Fabbio Mazzon og Morten Kaltoft – begge forhenværende Era Ora-kokke - så udvist det vovemod at gå i krig med det forblæste hjørne af Øster Søgade og Østerbrogade, hvor utallige restauratører har knækket nakken,  siden HA’eren Blondie reducerede Bullshits medlemstal med flere procent på adressen, som dengang husede værtshuset Søpromenaden.

Her i starten huserer både Mazzon, Kaltoft og sidstnævntes søster Maj, der også er medejer, på Øster Søgade, men det er dog planen, at Mazzon rykker tilbage på FAMO 51, når der er kommet helt styr på tingene i den nye restaurant.

Det var således Mazzon selv, som tog imod den aften, vi var forbi  – den ægte Fabbio, som TV-kokken Bo Bech kalder ham, refererende til at Mazzons efterfølger som køkkenchef på Era Ora også hed Fabio, nemlig Fabio Donadoni, der i dag driver Il Dona i Huset i Magstræde.     

Nyt er det i FAMO-sammenhæng, at man kan gå a la carte og så den toscanske girarostagrill – et ildsted med roterende spyd – nede i den hyggelige kælder. Ellers ligner FAMO sig selv, man starter med en gang anti pasto misto, der ikke som visse andre steder kommer ind på en gang i en platteagtig portionsservering, men  derimod sucsessivt på store familievenlige fade.

Faktisk er denne lange strøm af små lækkerier noget af det jeg holder allermest af ved det italienske køkken, ikke mindst, når huset, som her, lægger arbejde i, i stedet for bare at åbne glas og vakuumpakker.

Læs også:
Se hvem der har fået flest stjerner i 2010
AOKs omtale af Famo Metro

Første fad var spækket med fremragende prosciutto, eminent vellagret parmesan og små tynde sprøde crostini med kikærtepuré. I glasset franciacorta, som jo er en af de bedste champagneefterligninger der findes, fra Bellavista (90 kr.)  

Og så gled fadene ellers ind på bordet i et fint jævnt tempo: Lækkert frisk råmarineret torsk med fennikel, citrus og chili, en dejligt læskende peperonata af bagte røde, gul og grønne peberfrugter med fortryllende håndimporterede ansjoser, store og saftige.

En smuk carpaccio med kantareller og basilikum,  marineret kylling med tynde fennikel-shaves og – bedst i min bog – en megarustik crostone – toast – med hjemmelavet salciccia og bitter bladbede til at skære igennem fedtet.

Er det næsten ikke til læse, så var vi allerede så småt ved at blive mætte – ellers blev vi det i hvert fald efter primo’erne med pasta som daglig fremstilles på adressen: vi delte rundt på tre styks: Bedst var så afgjort penne med en helt forrygende kaninragout, den smagte simpelthen så italiensk af man næsten kunne se piemontes rullende bakker for sig.

Udmærket var bestemt også spaghetti med tomater  og en utraditionel pesto gjort på mandler og mynte. Den tredje pastaret, som eller var dagens special og den vi havde set mest frem til – spaghetti med friske porcini – karl johan – var til gengæld saltet for meget, hvilket desværre stjal fornøjelsen.

Vi havde faktisk dårligt plads til hovedretter og var således lykkelige for at Fabbio havde insisteret på bare at servere en gang girarosto til deling i stedet for de tre forskellige hovedretter, vi i den hellige prøvespisnings navn oprindelig bad om.

Der var tale om en gang mixed grill bestående af kylling, brød og store klodser af krydret pancetta – eller var det guanciale, kæbesnitte – under alle omstændigheder særdeles fedt, saltet og lufttørret svinekød. En mega rustik ret på et kvalitetsniveau, som man i Toscana skal lede længe efter at finde serveret med bagte kartoffelbåde og grøntsager.

Jeg drak et glas super veltempereret brunello 04 fra Carparzo, herligt saftige sager til en fornuftig penge (125 kr.), og med tilstrækkelig krop og tannin til at ledsage den ikke helt lette ret.  

Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi var ved at falde ned af stolen af mæthed, men alligevel rundede vi for god ordens skyld af med henholdsvis ost og dessert: forskellige italienske oste og en gang panna cotta med  brændevinsmarinerede bær – en ganske enkelt og helt udmærket dessert.

Ganske som det var tilfældet, da jeg sin tid anmeldte FAMO og FAMO 51, befinder vi os et sted midt mellem fire og fem stjerner. Mens jeg sidste gang valgte at runde op af til fem i FAMO 51’s tilfælde, tipper vægtskålen i dag lige netop den anden vej grundet den oversaltede porcini pasta.       

Hvad
: Famo Metro
Hvor: Østersøgade 114, Kbh. Ø, tlf. 35 55 66 30
Hvor meget: Hovedret 175 kr., vin 250 kr. og firerettersmenu 400 kr.

Læs også:
Se hvem der har fået flest stjerner i 2010
AOKs omtale af Famo Metro

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Famo ansjos

Det er virkelig flot med HÅNDIMPORTEREDE ansjoser--ha ha