Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 09/11/10

En latte med pudset glorie, tak

  • Foto: PR Foto: PR
Gå på cafe og hjælp nødlidende ude i verden. Non-profit cafeer er så populære, at Café Retro har knopskudt på Nørrebro, og Mellemfolkeligt Samvirke har åbnet en cafe, der forventer årligt at kunne sende 300.000 kroner til velgørenhed.
Ikke alene er priserne ganske rørende. Det er intentionerne blandt de københavnske non-profit cafeer også. De ansatte arbejder gratis, og overskuddet fra salget af øl, cafe latte og mad går ubeskåret til humanitære projekter.

Og det er populært blandt cafébrugerne. Senest har Café Retro åbnet en ny afdeling på Nørrebro, kaldet Retro Nørrebro, og den 5. nov. åbnede Mellemfolkeligt Samvirke deres non-profit café Mellemrummet på Nørrebro.

Trods hård konkurrence fra vrimlen af cafeer, der ligger dør om dør i København, så er projektleder Maja Bech Gregersen ganske sikker på, at Mellemrummet bliver en succes. Målet er 300.000 kroner årligt i overskud til velgørende formål. Det er endda lavt sat, understreger hun.

»Det er ikke hver dag, raslebøsserne kommer rundt og banker på. På en non-profit cafe kan man meget let pudse lidt på glorien og gøre noget for andre. Mennesker savner en eller anden form for indhold i livet end bare forbrug. Her er muligheden for en brandert i en god sags tjeneste,« siger Maja Bech Gregersen.

Stigende overskud
Det har ikke været svært at skaffe de 125 frivillige, der får Mellemrummet til at køre rundt.

»Alene i de tre dage, vi foreløbig har været åbent, har vi fået flere henvendelser fra folk, der gerne vil arbejde gratis. Det sociale fællesskab vejer højt, det er et godt formål, det ser pænt ud på cv’et, og så gør jobkrisen for tiden også, at folk tænker et frivilligt caféarbejde som et spring til noget andet i branchen,« siger Maja Bech Gregersen.

Københavnske Café Retro har siden 2005 sendt hele overskuddet til forskellige projekter i udlandet og åbnede i sidste måned Retro Nørrebro. Det går godt både med omsætning og rekruttering af frivillige kræfter, forklarer Rie Skårhøj, formand for foreningen VIAid, der driver de to Retro-cafeer. 

Sammenlagt har overskuddet de sidste fem år været en million kr.
»Vi er ikke helt færdige med regnskabet for i år, men håber på 300.000 kroner i overskud. De sidste to år har overskuddet stille og roligt været støt stigende.«