Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 16/10/07

Dyr fisk i klassisk dressur

Krogs fiskerestaurant på Gl. Strand er i den nye version med Morten Avlskarl som bagmand blevet endnu mere dyr og klassisk.

»Reprise på Krogs fisserestaurant« lød en af novelletitlerne i Jan Sonnergaard-samlingen »Sidste søndag i oktober« - og der var ikke tale om en stavefejl. Og jo, Krogs på Gammel Strand, hvor det gamle fisketorv i sin tid lå, er unægtelig kostbar at aflægge visit. Til gengæld er stedet også lidt af en institution i København. Med sine lysekroner, stuk og store grønne paneler på væggene er den lille restaurant så klassisk, som den næsten kan blive, og så er den mig bekendt den eneste tilbageværende fiskerestaurant i byen.

Indtil starten af 2004 blev stedet drevet af Frank Lantz, som med unge, innovative køkkenchefer som Rasmus Kjær og Rasmus Kofoed stod for et ganske moderne, fremadskuende køkken iblandet et par enkelte klassikere. Men Lantz måtte give op, og i stedet tog Morten Avlskarl, som kom fra Gastronomique i Frederiksberg Have, over.

Dette skift har betydet, at Krogs er vendt tilbage til udgangspunktet, den ultraklassiske fiskeservering. Vi taler om forretter som hummerbisque (220 kr.), seks limfjordsøsters (250 kr.) og en halv dansk hummer (400 kr.). Hovedretterne tæller bl.a. helstegt søtunge meuniere (490 kr.), søtunge Walewska (480 kr.) og klassisk dansk torsk (390 kr.). A la carte-kortet har også en afdeling kaldet retter fra moderne køkken, men også disse er meget klassiske i snittet.

Byens dyreste

Priserne er, som det ses, monstrøst høje. Det gælder også menuerne, den almindelige femretters koster 750 kr., mens den helt store surprise-menu koster 950 kr. Krogs er således overraskende nok byens dyreste restaurant - endnu dyrere end Michelin-bestjernede klassikere som Kommandanten og Kong Hans, og det vel og mærke uden selv at besidde en stjerne.

Vinkortet, som unægtelig byder på et flot udvalg, følger samme recept: Priserne er ekstreme, og modsat hvad der er tendensen på samtlige andre restauranter på dette niveau i Købehavn, kører Krogs ikke med vinmenu - angiveligt fordi gæsterne alligevel går a la carte med flaskerne. Billigste vin overhovedet på kortet koster 290 kr., og skal det bare være lidt sjovt, koster det hurtigt omkring de 600-1.000 kr. for en flaske. Umiddelbart har jeg svært ved at finde andre restauranter i byen, hvor fortjenesten er højere end her.

Efter nogen parlamenteren besluttede vi at fordele opgaverne imellem os, således at jeg tog Krogs menu (750 kr.), mens min ledsager gik a la carte i den klassiske afdeling af kortet. Før vi fik vores egentlige forretter, ankom et lille aflangt fad med tre små appetizers til hver: Røget laks med kaviar, let røget torsk og en krokette med fyld af brandade (klipfisk) - alle tre enkle, klassiske og ganske rene i smagen. Derefter fik vi endnu en appetizer, som faktisk skulle vise sig at være aftenens bedste og mest velsmagende ret: En virkelig flot, stor og rygende varm limfjordsmusling til hver, som var gratineret med ostesauce og dryppet med peberrodsvinaigrette - her blev det til fulde demonstreret, at den kødfulde danske musling er i stand til at overleve ikke bare varmebehandling, men også skarpt tilbehør som peberrod.

Saftige muslinger

Første egentlige forret var for mit vedkommende tre (eller var det fire?) styks ganske flotte jomfruhummerhaler, placeret på hver deres leje af sauteret spinat vendt i skalotteløg. Hver hummer var belagt et stykke fint turneret gulerod og et estragonblad, og udenom lå en lysebrun sauce nage. Retten, som var hentet fra kortets moderne afdeling, smagte bestemt pænt, uden dog at være sindsoprivende.

Min ledsager fik den lille forretsversion af Krogs bouillabaisse (240 kr.). På kortet har man skrevet, at fyldet i denne klassiske provencalske fiskesuppe består af danske fisk og skaldyr. Dermed har man på fornuftig vis taget forbehold for eventuel kritik for ikke at servere en 100 pct. autentisk bouillabaisse. Foran min ledsager stod en tallerken godt læsset med bl.a. store saftige blåmuslinger, kammuslinger, hjertemuslinger, store rejer (eller var det jomfruhummer?), havtaske og pighvar - alt smagte godt. Nedenunder lå selve suppen, som så rigtig ud i kuløren, nærmest rødbrun med små safrantråde stikkende frem hist og pist. Suppens krydring var relativt troværdig, men smagen var efter vores mening alt for tynd og lidt intens, og så var den nærmest lunken, hvor den burde have været skoldhed.

Vinmæssigt havde vi som sagt ikke muligheden for at læne os op af en vinmenu, og da Krogs heller ikke serverer glasvise vine, og jeg i øvrigt gerne ville spare såvel regnskabsafdelingen som eventuelle læsere for det chok, det ville medføre at gå på strandhugst blandt etablissementets helflasker, fandt jeg det klogest at vælge en af husets relativt få halvflasker: En riesling 1996 Clos Häuserer fra den gode Alsace-producent Zind-Humbrecht (370 kr.) - flot lagret sag med en stor krop.

Før hovedretterne fik jeg endnu en forret, en artiskok-veloute. Det var en velsmagende, grøn, tykt cremet suppe - den klassiske køkkenlitteratur påbyder den klassiske veloute at være meljævnet - med fyld af et stykke søtungefilet og en lille sprød dejpakke eller pirog om man vil, med svampe indeni. Der var pyntet med et par skiver sort trøffel, som så ud til at være syltet, men smagte ganske godt, hvilket man også kan sige om retten generelt.

Retro-agtig ret

Min hovedret bestod af et ganske stort, højt stykke flot pighvar stegt på benet. Tilbehøret var en lille hvid, hvidløgskrydret, velsmagende pølse, skorzonerrødder, en skive fint lagt kartoffelgratin og en kalvefondbaseret sauce med morkler, som jeg går ud fra må have været tørrede, idet de besad den røgede smag, som denne svamp har, når ikke den er frisk.

Hertil passede den anbefalede røde bourgogne 2001 Vosne-Romanée »Aux Champs Perdrix« fra Priure Roch (590 kr. for en halv flaske) ret godt til, lys som den var og med meget fine pinot-toner. Vinen var heller ikke dårlig til min ledsagers søtunge Walewska, en rigtig gammel klassiker fra tiden før Anne Larsen, hvor søtungefilet belægges med hummer, gratineres med tyk mornaysauce (bechamel forstærket med ost og smør) og pyntes med trøfler. Her var der anrettet i en cirkel med pommes duchesses (kartoffelmos rørt med æggeblomme og smør) sprøjtet op på siden, mens et stykke hummerhale var placeret i skal ovenpå. Trøflen var den samme, formentlig syltede, jeg havde fået. En ganske nærende, sjovt retro-agtig ret, som dog havde det betragtelige problem, at søtungen var for kold, ovnvarmen var ganske enkelt ikke nået ordentligt igennem det tykke panser af mornaysauce.

Af pladshensyn springer vi lidt let hen over osten - vi delte min servering i to, så vi fik hver en skive explorateur og en fougerus, som er en brietype. Så kom desserten, menuen bød på rødvinspocherede, friske figner gratineret med sabayonnesauce, igen en udmærket ret af klassisk tilsnit, som smagte fint uden rigtigt at ophidse.

Lidt for dyrt

Min ledsager havde fra a la carte-kortet valgt Krogs chokoladedessert (180 kr.), som bestod af fire små choko-ting: En almindelig chokoladeis, en varm, løbende kage, en mørk cremet ganache og dejlig let, hvid chokolademousse. Sidstnævnte var det bedste indslag i den udmærkede, men også lidt banale dessert. Kaffen, som stod i 60 kr. per næse, kom med diverse konfekt, som det sig hør og bør.

Efterfølgende må vi konkludere, at Krogs på trods af god betjening og flotte råvarer ikke helt lever op til positionen som byens dyreste. Der er i princippet intet galt i at servere klassiske retter - heller ikke i disse light-tider - men når det sker til så hambre priser, skal serveringerne være 150 procent skarpe, og det var de ikke helt den aften, vi var forbi. Havde de været det, havde det måske ikke været nødvendigt at sidde tilbage med fornemmelsen af at savne noget mere alkymi, kogekunst eller cuisine, som de også kalder det i udlandet.

Vi befinder os således et sted mellem fire og fem stjerner, men bliver desværre, grundet det ikke helt fordelagtige pris/kvalitetsniveau, nødt til at runde ned.

Javascript is required to view this map.
Kort

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: AOK.dk
Byliv | 08/04/14

Hvem skal nomineres til Byens Bedste 2014?

Årets kategorier ligger klar, men hvem fortjener en nominering? Giv dit bud, og vind fede præmier.

AOK Tjenester