Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 14/03/13

Dobbeltstjerner og champagne på Geranium

  • Rasmus Kofoed (th), hans kæreste Maja Bak-Hansen og Søren Ledet fra restaurant Geranium skåler på deres anden Michelin stjerne torsdag 14. marts 2013. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2013). Foto: Keld NavntoftRasmus Kofoed (th), hans kæreste Maja Bak-Hansen og Søren Ledet fra restaurant Geranium skåler på deres anden Michelin stjerne torsdag 14. marts 2013. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2013). Foto: Keld Navntoft
De har allerede verdens bedste kok. De har europas bedste tjener. Og nu er restaurant Geranium indehaver af dobbelt op på Michelinstjerner. AOK var med ved fejringen.

Der er helt stille i elevatoren på vej op til ottende sal i Parkens H-tårn. De to kvadratmeter fyldes med lydløs eufori. Mere og mere for hver etage. Geranium ligger på toppen af København - i dag i mere end en forstand.

»Det er fuldstændig vildt. Jeg troede ikke på det. Ikke i år. Jeg er meget meget rørt. Det bliver man jo, når man får en anerkendelse som denne,« lyder det lavmælt fra køkkenchef Rasmus Kofoed.

Han står der midt i restauranten. Omklædningen er udskudt, og det obligatoriske hvide forklæde er byttet ud med den sorte skjorte. Hånden i siden og den anden om champagneglasset. Med makkeren Søren Ledet og kæresten Maja Bak-Hansen ved sin side. I glasset drikker man Lassaignes »De Montgueux«. Økologisk og tør. Fuldstændig velvalgt i dagens anledning.

»Vi må indrømme, at det kom noget bag på os. Vi aftalte at mødes til fælles morgenmad her til morgen. Om ikke andet for at fejre andre i branchen. Det er jo en særlig dag for os. Og den kunne jo ikke starte bedre,« siger Søren Ledet.

Stemningen er løssluppen. Uden at det har med champagnen at gøre. Rasmus Kofoed og Søren Ledet er Geraniums dreamteam. Elite kok og elite tjener, der deler passionen for kvalitet. I dag er de indehaver af to Michelinstjerner, som kun verdensetteren, Noma, kan matche. Men ydmygheden er der ikke rørt ved.

»Hvis du spørger mig, om vi ser os som en ny konkurrent til Noma, så vil svaret være nej. Vi er to forskellige restauranter, og vi gør det på hver vores måde. Noma er i verdensklasse og stod det til mig, så bliver de kåret til verdens bedste restaurant igen i år,« lyder det fra Søren Ledet.

I restauranten kommer lykønskningerne i en lind strøm. Gaver sendes med taxa, mens andre møder personligt op. Flere glas skænkes og de formelle rammer erstattes af smalltalk. Fra restauranten kan man skule ind til det åbne køkken på den anden side af glasindgangen. Her er maskinrummet anderledes støjende. 100 procent koncentration kombineret med suppegryder, varme pander og 25 grader. Halvanden time til servering. På den anden side af marmorbordet forberedes gæsternes frokost-snacks. Tørret æble krydret med blomsten Morgenfrue. I køkkenet fejrer man Michelinstjerner på sin egen måde. Gæsterne skal have mad til tiden, det er det vigtigste.

Tilbage i restauranten. Formiddagssolen fra Geraniums store vinduespartier vælter ind over de 13 runde og delvist dækkede borde. Søren Ledet har sat champagneglasset fra sig. Strygejernet er taget frem, og servietterne skal foldes. En time til frokost. På Geranium er to stjerner ikke nok, så længe man synes, man kan gøre det bedre.

»Det vigtigste for os er, at vi bliver ved med at gøre det bedre. Målet er ikke nødvendigvis tre stjerner næste år. Eller om to år. Vores mål er, at vi hele tiden bliver bedre til det, vi laver. Vi skal blive ved med at arbejde målrettet, og vi skal blive ved med at forny os,« forklarer Søren Ledet.

Rasmus Kofoed kommer tilbage i restauranten. Han har taget sit forklæde på. Han går ind i køkkenet og briefer fire kokke om dagens opgaver.

»Vi er alle enige om, at vi skal blive endnu bedre. På Geranium lever vi lidt i to verdener. Der er så mange lister og anerkendelser, at vi ikke kan jagte dem alle. Selvfølgelig går vi op i f.eks. Michelinguiden, men vi skal også være tro mod vores gæster og give, hvad de mener kan være den bedste oplevelse,«forklarer Rasmus Kofoed og tilføjer, at gæsterne i aften kan vente sig en overraskelse fra hans side.

»Hvis vi fik tildelt to stjerner, havde jeg planlagt, at gæsterne i aften skulle have en ekstra ret. En nyhed jeg ikke har serveret før. Der er tale om grillet stenbiderrogn med spæk. Man har altid sagt at stenbiderrogn ikke kan tåle varme, men nu har jeg forsøgt mig med at grille den hurtigt, og det smager helt fantastisk,« siger Rasmus Kofoed forventningsfuldt, inden han stiller sig bag gryderne.

Søren Ledet er enig. Aftenens gæster skal have noget helt specielt, og han lover et ekstra glas fint champagne i dagens anledning. Velbekomme.

Javascript is required to view this map.
Kort

AOK Tjenester