Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 07/07/10

Den lille gule godte

  • Foto: Liselotte Sabroe Foto: Liselotte Sabroe
Retterne er små og køkkenet er nordisk, feminint og fleksibelt på Den Gule Cottage, som kan meget mere end bare kaffe, kage og picnickurv.

Den Gule Cottage, som ligger på Staunings Plæne, bare få meter fra ghettoblastere, ispinde og kokos sololie på Bellevue Strand, er et stykke funktionel historie.

Bygget af Bindesbøll i 1848, oprindelig som portnerbolig til kurbadeanstalten, der lå her dengang, og senere i rollen som sommerhus, hvor Liva Weel efter sigende skulle have boet.

De senere år har der været relativt stille omkring det lille gule dukkehus med det grønne bindingsværk, men for et par måneder siden genåbnede hytten: Nu i samdrift med Den Røde Cottage et par hundrede meter længere mod nord med Anita Klemensen - tidligere køkkenchef på 1 th. og dessertkok på Søllerød Kro - bag roret. 

Restauratøren har valgt at lade den afsidesliggende røde hytte være gourmetrestaurant med lange menuer, mens Den Gule Cottage derimod har åbent hele dagen for spontane besøg, en hurtig kop kaffe og et stykke kage eller en picnic kurv eksempelvis.

Maden på stedet minder dog meget lidt om cafémad. Her er ingen clubsandwich og burgere og for dens sags skyld heller bøf, dampede blåmuslinger og pomfritter.

Køkkenet er derimod lokalt dansk/nordisk og sæsonpræget – tydeligvis og forståeligt nok nært beslægtet med Den Røde Cottage, hvor den tidligere Dragsholm Slot-souschef Lars Thomsen regerer.

Tonen er fin og feminin i modsætning til den mere rustikke stil, som trives i de efterhånden utallige bistro-køkkener, som man ellers finder her i mellemprisklassen, hvor Cottagen hører til.

Ros til Klemensen og co. for at gå nye veje, for det er unægtelig trættende at skulle ud at forholde sig til bøf og creme brûlée hver eneste uge.
   
Kortet er ikke stort, der er fem retter at vælge imellem, plus snacks og det søde. Til gengæld er fleksibiliteten stor, så man kan sagtens skrue et både anstændigt og præsentabelt måltid sammen.

De fem retter fås i to størrelser til 100 kr. som ligner en forret og til 150 kr., hvor der er tale om en mellemret eller en lille hovedret.

Inden døre er der noget trangt i det lille dukkehus, så hvis vejret tillader det, bør man klart spise på terrassen, hvor elvarmere hjælper med at holde kulden i skak ud på aftenen. Vi nød til fulde det fine lys og udsigten over Øresund.

Vi lagde ud med et glas champagne fra en lille Avize-producent, hvis navn er undsluppet mig (100 kr.) og snacks, som kan købes hver for sig til 25 kr. Vi valgte dog hele pakken: Fem små hjemmelavede og meget langt fra bevidstløse ting. Chips af små violette kartofler med dildmayonnaise til at dyppe i.

Mandler ristet i porter, som i forbavsende grad mindede om de mere velkendte sojastegte mandler. Grønne oliven marineret i herlig hvidløgssmagende ramsløgslage.

Smørstegte rugbrødschips med rørt rygeost til at dyppe i og små lyse hvedebrød bagt med karamelliseret løg og hjemmerøget bacon. Allerede her var det tydeligt, at ambitionsniveauet er langt over normal cafémad og endda også et godt stykke over de fleste bistroer i mellemprisklassen.  

Rygtet havde på forhånd lydt, at retterne på Cottagen er meget små, så vi besluttede os for at vælge hver to retter i lille portion (100 kr.) og derfor én stor (150 kr.) til hver.

Jeg lagde for med et pocheret æg, som blev serveret med dampede grønne asparges og en sherryvinaigrette med kapers og korender, pyntet med chips af sprødt kyllingeskind, tynde bændler af rå asparges og fuglegræs.

En enkel men dog elegant servering. Hertil et glas 07 riesling fra Rheingau.
Min ledsager fik tre flotte store sprødstegte kammuslinger med herligt friskbælgede ærter, ærtepuré, stegt bacon og små portulakskud nede fra nøgenbaderenden af stranden.

Læs også: Se hvem der har fået flest stjerner i 2010

Masser af god ærtesmag, men blot en smule oversaltning i det samlede billede, pga. den saltede bacon. Hertil et glas kropstung og fadpræget 07 Meursault vieilles vignes fra Girardin (125 kr.)

I anden runde fik jeg et stykke stegt lyssejfilet med hvide asparges, igen fra Wiuff, brunet citronsmør og pyntet med gåsefod (en spinatagtig urt, som vokser sammen med asparges), tynde bændler af rå asparges og sprøde rugbrødschips – godt og meget Dragsholm-agtigt.

Hertil et glas herlig sprød og mineralsk 08 puligny-montrachet fra Benoit Ente.

Så kom de store retter, som nok må siges at være for små til i sig selv at stille en flyttemands sult, men som her, hvor vi var ude at spise flere småretter, fungerede fint.

Jeg fik dejlig saftig kalvefilet fra Himmerland, det mediumrarestegte kød var skåret i skiver og blev serveret med Wiuff-porrer, små nye løg og så vidt jeg husker også en pure på bagt karamelliseret løg, samt en lækker sky med urter.

En lys og elegant sommerlig version over det gamle tema bøf med løg. Og vel skyllet ned med et glas barolo fra Marenga (125 kr.).   

Desserter kan man godt vente sig noget særligt af her: Jeg fik en kærnemælkskoldskål sat som en panna cotta agtig gele, serveret med jordbær, jordbær ”guf” og sprøde tuiles.

Min ledsagers dessert - identisk med dagens kage til 35 kr. - var lige så ligeså lækker: Sprød kagebund med hvidchokolade creme med små diskrete vinrabarber pyntet med jordbær og skovsyre -  som dessert betragtet et glimrende køb til prisen.

Trods stedets delfunktion som café og det relativt begrænsede menukort er det ikke til at komme udenom, at de gastronomiske ambitioner, hvad går både mad, vin og betjening angår, er høje på den Gule Cottage. Vi kvitterer med fire stjerner så store, at de er lige ved at blive til fem.

Læs mere:
AOK's omtale af Den Gule Cottage
Se hvem der fik flest og færrest stjerner af AOKs anmelderkorps i 2009
Den Gule Cottage - lukket og åbnet med ny ejer

Det spiste vi:

Snacks 100 kr.
Stegt kammusling, bacon og ærter 100 kr.
Pocheret æg og grønne asparges 100 kr.
Kalvefilet, nye løg og porre 150 kr.
Lyssej, hvide asparges og brunet citronsmør 150 kr.
Jordbær og koldskål 65 kr.
Hvidchokoladekage med rabarber og jordbær 35 kr.

Hvad: Den Gule Cottage
Hvor: Strandvejen 506, Klampenborg tlf. 39 64 06 91
Hvor meget: Priser fra: Stor ret 150 kr., lille ret 100 kr.

Læs også: Se hvem der har fået flest stjerner i 2010

Javascript is required to view this map.
Kort

AOK Tjenester