Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 11/03/08

De nye stjerner på Michelins gourmethimmel

  • Der var glæde i køkkenet da Restaurant Noma fik tildelt 2 Michelin stjerner i 2007. Til venstre ses Lau Richter, restaurantchef. Alieu Sonko, opvasker og Matt Orlando, souschef. Foto: Erik Refner, Scanpix Der var glæde i køkkenet da Restaurant Noma fik tildelt 2 Michelin stjerner i 2007. Til venstre ses Lau Richter, restaurantchef. Alieu Sonko, opvasker og Matt Orlando, souschef. Foto: Erik Refner, Scanpix
11. marts kom årets nye michelinstjerner. Se hvem, der fik og hvem, der mistede og læs deres kommentarer.
Flest stjerner til København
I 2008-udgaven af Guide Michelin Main Cities of Europe har tre nye restauranter fået deres første, funklende stjerne. Med hele 11 gourmetrestauranter i michelinguiden, har København cementeret sin position som Nordens gastronomiske center.

 

Se også AOKs guide til alle byens michelinrestauranter

Bo Bech fik sin første

Som forventet fik Bo Bech, som er bredest kendt for at give andre restauranter bramfri råd i tv-programmet Kniven på Struben på TV3 en rigtig stjerne i 2008-guiden. I 2007 fik både Paustian ved Bo Bech og Kiin Kiin en såkaldt rising star, som er en slags pil-opad-karakter, der betyder, at hvis restauranten holder niveauet, vil den få en rigtig michelinstjerne året efter.

Michelinchef besøgte selv Kiin Kiin
Også Kiin kan i dag bryste sig af en skinnede michelinstjerne, og det stemmer godt overens med, hvad Michelins chef sagde i 2007 i et interview til magasinet Arena, om at det var moderne restauranter som Noma med en gennemført stil fra indretning til maden på tallerkenerne, der fremover ville blive kastet flest stjerner efter. Kiin Kiins ejer Henrik Yde fortalte før offentliggørelsen af stjernene, at Michelin guidens chef Derek Bulmer selv havde spist på Kiin Kiin, da han var i Danmark, og havde været meget begejstret, men også gav gode råd om, hvordan restauranten kunne blive endnu bedre set med Michelins øjne.

Stjerne til stjernekokken i Kongens Have
Stjernekokken Rasmus Kofoeds Geranium i Kongens Have åbnede i maj 2007, så det var usikkert, om Michelins strenge inspektører, der gerne vil se lidt stabilitet og kontinuitet, før de kaster stjerner i grams, ville belønne den biodynamiske gourmetrestaurant med sin første stjerne i 2008-guiden. Men det lykkedes Geranium at gøre et så godt indtryk på Michelins udsendte, at restaurantens første optræden i michelinguiden bliver med en stjerne, som i parentes bemærket mere ligner en blomst med seks kronblade. Og hvad kunne være mere passende for en økologisk restaurant med et blomsternavn?

"Det har været en hektisk morgen. Vi har fejret vores stjerne medbiodynamisk champagne - kan kan ikke lige huske hvilken - og skal ud på Noma og spise frokost. Man skal huske at stoppe op og nyde det, når noget lykkes. Det var først i november, at jeg syntes, at vi var blevet så gode, som vi skal være, og jeg jeg er meget tilfreds, for jeg synes, at vi har fortjent stjernen. Men vi kunne da godt bruge et par til", sagde Rasmus Kofoed med et grin, da AOK talte med ham, og tilføjede: "Vi vil jo gerne op på et højt internationalt niveau."

Rasmus Kofoeds medkøkkenchef og partner in crime Søren Ledet, forklarede det sådan:
"Det er lidt ligesom med film. Det er bare sjovere at få De Gyldne Palmer, end at få en Bodil".

Formel B mistede sin rising star
Mange af byens gourmetfolk, som for eksempel René Redzepi fra Noma og Jan Restorff fra Søllerød Kro, havde forventet, at Formel B ville få to michelinstjerne i 2008-guiden. Restauranten, som både har haft Boserup og Nikolaj Kirk bag komfuret, havde siden 2006 haft en stjerne og en såkaldt rising star.

Formel Bs to kokke Rune Jochumsen og Kristian Møller har de sidste to år erklæret, at de gik målrettet efter stjerne nummer to. At det ikke bare er snak, vidner Kristian Møllers tatovering på armen om: Tre stjerner, hvoraf kun den ene er udfyldt med farve. Desværre blev drømmene ikke indfriet i år. Da AOK talte med Kristian Møller, kunne han fortælle, at Formel B i 2008-guiden mistede deres rising star og måtte nøjes med en stjerne.

"Det er bare op på hesten igen. De par gange, hvor vi ved, at Michelin har været her, har alt åbenbart ikke været lige i skabet, og vi har heller ikke selv følt, at det har været vores bedste aftener. Det er der bare ikke noget at gøre ved. Men jeg har da haft det bedre, svarede Kristian Møller, på spørgsmålet om, hvordan han havde det.

De blev forbigået i 2008
Prémisse har endnu til gode at få deres første stjerne eller rising star, mens klassiske gourmetrestauranter som Pierre André og Restaurationen, som begge har mistet deres stjerne i de senere år, igen blev forbigået af Michelin i 2008, selvom mange kokkekolleger mente, de fortjente en stjerne.

Fordelingen af stjerner i den 27. udgave af dækfabrikanten Michelins guide til hoteller og restauranter i Europas større byer blev offentliggjort 11. marts. Guiden vil være til salg hos boghandlerne en uges tid efter til knap 200 kroner.

Læs også om michelinstjernerne i 2007, hvor Noma fik sin anden stjerne og dermed blev byens eneste tostjernede michelinrestaurant.

Bib Gourmand er god mad til rimelige priser
Michelinguiden har også en restaurantkategori, som hedder Bib Gourmand for restauranter, der serverer god mad til mere rimelige priser. I 2008 finder Michelin seks københavnske restauranter værdige til at få Bib Gourmand-udmærkelsen, som i guiden er markeret med en lille ikon af Michelisguidens maskot, der hedder Bibendum:

Se også AOKs guide til alle byens michelinrestauranter

Billedet
Der var glæde i køkkenet da Restaurant Noma i 2007 fik tildelt to michelinstjerner. Til venstre ses Lau Richter, restaurentchef. Alieu Sonko, opvasker og Matt Orlando, souschef.