Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 14/06/12

De fem franske

  • Få ting gør så glad som god mad og vin. Heldigvis har København masser at byde på fra det fremragende franske køkken. Foto: ScanpixFå ting gør så glad som god mad og vin. Heldigvis har København masser at byde på fra det fremragende franske køkken. Foto: Scanpix
Selv om vi er ved at komme rigtig godt efter det med vores nordiske fremmarch, så kan man jo godt lige snuppe en chèvre chaud – eller to. København har heldigvis mange restauranter med franske forbindelser. Her en rundtur til nogle af de særligt gode.

Le St. Jacques

Sankt Jakobs Plads 1
2100 København Ø

Klassisk kogekunst

Foto: Jakob Boserup
Daniel Letz er en institution i dansk madhistorie. Fra 1980 til 1997 var han køkkenchef på Kong Hans’ Kælder og var manden, der startede den danske stjernejagt, da han i hedengangne 1984 hev landets første Michelinstjerne i hus. Siden rykkede han til Østerbro, hvor han åbnede Le St. Jacques, som hurtigt blev populær, både fordi maden selvfølgelig er veltillavet, men også fordi det lykkedes Daniel Letz at omdanne pladsen til en sværmende fransk oase med al den sydlandske stemning, vi normalt rejser langt efter. Daniel snakker ofte gerne om mad og vin i alle afskygninger, og »kender du den her?« og »har du smagt den her?«, og man skal ikke blive overrasket, hvis man pludselig står og får et glas med mesteren selv og er fordybet i snakke om mineraler i jordbunden på en udvalgt fransk mark. Lige over for restauranten har Letz åbnet sin shop med import af franske delikatesser og hans snart landskendte laks.

Hvad: Le St. Jacques
Hvor: Sankt Jakobs Plads 1
Hvornår: Mandag-fredag kl. 12-15 og kl. 18-22. Fredag-Lørdag kl. 12.00-16.00 og 18.00-22.22

L'Education Nationale

Larsbjørnsstræde 12
1454 København K

Fransk i Pisserenden

L'education Naltional 2006 gæster ved bord med ternet dug Foto: Else Bjørn
I år fejrer L’Education Nationale i Pisserenden tyve års velfortjent jubilæum. I 1982 åbnede bistroen for de madforskrækkede danskere med deres stolte logo af den dristige franske hane og har faktisk ikke set sig tilbage siden. L’Education har fået sat sig på pladsen som stamstedet for frankofile københavnere, hvor Eric og Nanna sørger godt for én. Stemningen er som hevet ud af en fransk film, og man sidder tæt her, men det passer fint til det rustikke franske køkken, hvor maden skal være veltillavet, rygende varm og kunne mætte en bonde, der har været i marken hele dagen. Betjeningen er professionelt hurtig, men alligevel med tid til komplimenter og blink med øjet. Den autentiske parisiske bistro-stemning går igen på kortet, hvor den solide kogekunst er så fransk, at franskmænd bosiddende i Danmark også tit lægger vejen forbi. Specialiteterne hentes i Frankrig, og til frokost kan du få klassikere som croque monsieur, omeletter, moules marinieres, suppe, quiche og salat.

Hvad: L’Education Nationale
Hvor: Larsbjørnsstræde 12, Kbh. K
Hvornår: Køkkenet er åbent mandag-lørdag 11.30-24.00, søndag 16.30-22.00. Køkkenet lukker kl. 22.00 alle dage.

La Pétanque

Rømersgade 9
1362 København K

Pandekagemester

La Paysanne-crêpe til 80 kroner på La Pétanque i oktober 2011. Foto: Else Bjørn

I den høje kælder ved Israels Plads bor en pandekagemester. Yannick Crozier hedder han og er om nogen manden, der kan forvandle en pandekage til en gastronomisk himmerigemundfuld. Her er ikke kun tale om søde dessertpandekager, men derimod rigtige spisepandekager fra de salte køkken lavet på boghvedemel, som vi kender fra Frankrig, de såkaldte Les Galettes. Der er næsten 20 forskellige udgaver, nogle med et mere klassisk snit andre mere eventyrlystne, så man kan i den grad få en ordentlig svingom i det franske køkken – til yderst rimelige priser endda. Foruden Galettes byder Yannick selvfølgelig også på de traditionelle franske serveringer, og så er ejeren også i besiddelse af det verdenskendte franske værtsgen, hvor snik-snak, svæven rundt om bordene og kindkys til stamgæster bliver ophøjet til en kunst.

Hvad: La Petanque
Hvor: Rømersgade 9, Kbh K.
Hvornår: Tirsdag til søndag 11.30-22.00

Jean Claude

Victor Borges Plads 6
2100 København Ø

Ny dreng i klassen

Foto: Ikke oplyst

Jean Claude åbnede primo juni 2012 på Victor Borges Plads på Østerbro. Her ligger den i godt selskab dør om dør med den italienske Fischer og forvandler Victor Borges Plads til en lokal gourmetdestination. I køkkenet hersker Luc Larratte, som tidligere både har slået sine folder på L’Assiette Champenoise, en to-stjernet Michelin restaurant i Reims, og Ruths Badehotel. Nu er han blevet hentet fra L’Education Nationale, og han tryller retterne frem fra det relative beskedne menukort med ærkeklassiske tre forretter, tre hovedretter og to desserter. Derudover har Luc fået indført en countdown tavle-menu, forstået på den måde, at hver dag skriver han dagens specielle serveringer op på en tavle, som man kender det fra mange bistroer. Det nye er, at på Jean Claude skriver de også et tal ud for, som indikerer, hvor mange af pågældende ret der er tilbage, inden køkkenet løber tør. Væggene i de lyse og luftige lokaler er prydet med masser af gamle franske plakater og blød stemningsmusik, der ligger højt på komfort-skalaen.

Hvad: Jean Claude
Hvor: Victor Borges Plads 6
Hvornår: Alle dage 12.00-24-00. Køkkenet slukker for panderne kl. 22.00

Tire Bouchon

Teglgårdstræde 5
1452 København K

Kan De lide østers?

Foto: Else Bjørn
Tire Bouchon ligger i det københavnske område, der svarer til latinerkvarteret i Paris, og meget mere fransk bliver det vel egentlig ikke på disse kanter. Navnet betyder proptrækker, og det er fordi Tire Bouchon startede som en vinbar, der nu har udvidet til også at omfatte spisning. Specialiteten er østers, og kortet rummer mange glædelige gensyn for kendere, for hvem det lille maritime skaldyr er det ypperste, som naturen kan frembringe. Vinene på hylderne er »Vin de Terroirs«, altså vine, som afspejler det mikroklima, som netop de druer har vokset i, og som giver en mere karakteristisk smagsoplevelse. Tire Bouchon har også haft held med at skaffe det verdenberømte surdejsbrød pain Poilâne hjem fra Paris, som ristes og serveres med charcuteri, ost, foie gras eller røget andebryst.

Hvad: Tire Bouchon
Hvor: Teglgårdstræde 5, Kbh. K
Hvornår: Mandag - Onsdag: 17.00-24.00 Torsdag - Lørdag: 16.00-01.00. Køkkenet åbner kl. 17.00 og lukker kl. 22.00

 

Det mener brugerne..

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester