Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 02/09/10

De 5 vietnamesiske

  • Phôsuppe på den vietnamesiske Nha Trang fotograferet i august 2010 Foto: Else BjørnPhôsuppe på den vietnamesiske Nha Trang fotograferet i august 2010 Foto: Else Bjørn

Jeg er vild med vietnamesisk mad. Det vietnamesiske køkken er med sine friske krydderurter, mættende pho-supper og salatsprøde ruller af rismelspandekager stærkt vanedannende og perfekt, når du vil spise lækkert, sundt og billigt. Her får du en håndfuld af mine ydmyge favoritsteder og en opfordring til at prøve hvilket fantastisk match den rette hvidvin kan være.

Guiden er skrevet i 2007 og fornyet og redigeret i september 2010.

Restaurant Nha Trang

Jesper Brochmandsgade 11
2200 København N

Nha Trang på Nørrebro

Den vietnamesiske Nha Trang overfor Brorsons Kirke fotograferet i august 2010 Foto: Else Bjørn
Mange naboer og nørrebroere har opdaget, at Nha Trang ved Brorsons Kirke i Rantzaugade laver god mad til prisen, og ofte må man væbne sig med tålmodighed, for dels sælger restauranten også mad ud af huset, og dels er stedet en mand- og kone-restaurant, hvor hun passer køkkenet og han gæsterne, og retterne komme i den hastighed, som kokken kan levere dem.

Specialiteten er en en baguette - som er et af den tidligere kolonimagt Frankrigs bidrag til det vietnamesiske køkken - fyldt med grøntsager og Char Siu, som er grillet kød. Den er især er populær som take away og tilmed en af menukortets billigste retter.

Phô-suppen, som de fleste Vietnam-rejsende taber deres hjerte til, består af en klar, fond uden fedtperler, nudler og papirstyndt, skært oksekød, som stadig er rosa, og er en af de bedste af slagsen i byen. Portionen er kæmpestor og nok til at mætte en kontorarbejder.

Nha Trang har masser af menutilbud, men retterne er så billige, at du godt kan tillade dig at bestille præcis det, du har lyst til, fra menukortet. Som regel giver det god mening at springe dessert og kaffe over på små, asiatiske restauranter, men Nha Trang serverer den vietnamesiske dessert Che Dau Trang, som er lavet på bønner i sukkerlage. Den er værd at prøve, hvis man ikke har fået den før. Gem de af Sundhedsstyrelsen anbefalede genstande til weekenden og prøv i stedet den hjemmelavede limonade, som har en fin balance af surt, sødt og salt. Den er en glimrende tørstslukker. Læs mere om Nha Trang

Vietnam

Nordre Frihavnsgade 101
2100 København Ø

Vietnam ved Nordhavn Station

Foto: Else Bjørn

Vietnam åbnede som byens første vietnamesiske restaurant i 1984 for enden af Nordre Frihavnsgade ved Nordhavn station. Restauranten er med sine vægge med mørke træpaneler og rødt og guldmønstret tapet, tykke gulvtæpper og et stort akvarium med kaper en tidløs restaurant lidt en tidslomme, men en hyggelig, huleagtig én af slagsen.

På Vietnam kan du få Phosuppen både i store og i små portioner, hvilket er en fordel, hvis du også gerne vil prøve andre retter fra menukortet, da en stor skål ofte gør det ud for et helt måltid.

Bestiller I Goi cuon ga va heo, som betyder noget i retning af rul selv, får I ikke blot lov at rulle jeres friske ruller selv med fyld, som du her kan se på billedet. På Vietnam blødgør du også selv de hårde rismelspandekager, så når tjeneren sætter en stor skål varmt vand foran dig, er den ikke til at vaske hænder i. Jeg taler af erfaring. Men selvom tjeneren blev meget overrasket over, at jeg fluks stak poterne ned i vandet, tog hun det pænt. Hvilket man ikke kan sige om min veninde, der grinede hele vejen hjem til Hillerød.

Læs AOK artikel om Vietnam og se brugernes anmeldelser

Restaurant Kim

Åboulevard 12
2200 København N

Kim på Åboulevarden

Foto: Else Bjørn

Selvom jeg, som datter af en svinebonde, er født op på gris og elsker ribbenssteg med svær, var jeg ikke meget for de gennemsigtige ruller med kogt, strimlet flæskesvær i. Derimod kan jeg varmt anbefale versionen med svinekød og rejer, ligesom de dybstegte kongerejer er delikate. Har du ikke før smagt salat med lotusstilke, er den også værd at prøve. Er I to kan I som regel få lov at dele både forretter og hovedretter.

Lad dig ikke afskrække af den lidet eksotiske beliggenhed på Åboulevarden og den Biva-agtige indretning: Den vietnamesiske restaurant Kim serverer spicy og sprød vietnam-nam til fair priser. Du kan tilmed få en flaske hvidvin lavet på pinot blanc fra Alsace, som går fint til chili og koriander, for to krøllede hundredekronesedler.

Læs AOKs artikel om Restaurant Kim og se brugernes anmeldelser

Restaurant Saigon Quan

Godthåbsvej 48
2000 Frederiksberg

Saigon Quan på Godthåbsvej

Foto: Scanpix

En god tommelfingerregel er at droppe kaffen og desserten, når man er på etnisk restaurant, men på Saigon Quan er det værd at prøve den vietnamesiske iskaffe med kondenseret mælk og den autentiske dessert Ché Thâp Cam. Ché Thâp Cam er lavet af grønne og røde bønner i sukkerlage med gele-dimser og knust is i kokosmælk. Den har en lidt speciel konsistens - især gelédimserne ville man nok ikke have lyst til at spise med bind for øjnene - men smagen fejler ikke noget.

Bordene står tæt i den lille restaurant, som har et smukt, gammelt wienerglasloft. Indretningen er lidt spraglet, end hvad du kan blive udsat for på andre etniske restauranter, og her er rent og pænt. Men husk at Saigon Quan holder lukket tirsdag.

Læs AOK artikel om Saigon Quan og se brugernes anmeldelser

Lá Lúa

Frederikssundsvej 32
2400 København NV

Lá Lúa i Nordvest

Foto: Else Bjørn

Lá Lúa er et af de små vietnamesiske spisesteder, der ikke er så fancy, men som serverer god mad til rimelige priser. Du kommer efter maden, ikke for æstetikken. Restauranten er forholdvis lille og lavloftet, og dit tøj nok dufter lidt af vietnamkøkken, når du går ud af døren igen efter middagen.

Suppen er med sine papirtynde, rosa stykker oksefilet og små oksekødboller et mættende måltid, som gør godt en søndag aften, hvor man trænger til at restituere sig selv lidt efter weekendens strabadser. Du kan også få gryderetter i lerpotter.

Lá Lúa åbnede på Frederikssundsvej i 2007, og ligger omtrent en kilometers penge fra Nørrebro Station et par husnumre efter krydset ved Frederiksborgvej.

Læs AOKs artikel om Lá Lúa og se brugernes anmeldelser!
 

Pho - vietnamesernes hverdagsmad

Foto: Ikke oplyst

Mest berømt og helt basal i det vietnamesiske er retten Pho, som udtales foå. Den er en fyldig suppe med bl.a. nudler, krydderurter som thai-basilikum, mynte og koriander, limesaft og chili og kylling eller oksekød, som enten er fedt eller magert, rosa eller langtidssimret. I Hanoi kan man få Pho hele tiden. I boder på gaden eller ved sælgere, der går rundt, og selvfølgelig på restauranterne.

Det vigtigste i en Pho er nudlerne og bouillonen eller fond'en. Hver kok har sin hemmelige opskrift, der giver en duft, som de Pho-sultne kunder navigere efter. De nudler, som er mest egnet til Pho-suppen, er fremstillet af moc tuyen-ris. De skal være faste og må ikke klistre. Fond'en laves på okseben, som simrer ved lav varme i timevis. Den må aldrig koge, og den perfekte suppe er klar og uden fedtperler.

Hvor essentiel Pho-suppen er for vietnameserne, giver forfatteren Nguyen Tuan, som døde i 1987, her et billede af:

"Pho er en ret med masseappel: arbejdere, bønder, soldater, intellektuelle, folk i byen og på landet, alle kan lide den...". "... Den kan spises og bliver spist på alle tider af døgnet, om morgenen, midt på dagen, om aftenen og endda sent på natten. Sammen med venner kan man nyde en skål pho som man kunne nyde en kop the. Jeg tror ikke nogen vil sige nej tak, hvis en ven byder ham på en skål pho Således er det muligt, endda for fattig mennesker at være gæstfrie over for den venner, fordi de kun skal spendere meget lidt."

 

Vin til vietnamesisk

Foto: Ikke oplyst

Jeg har gennem mange år konsekvent bestilt øl eller te, når jeg spiste på asiatiske restauranter, men takket en nærmest bevidsthedsudvidende vinoplevelse på en vietnamesisk restaurant i Paris, hvor jeg fik alle mine fordomme om fransk vin til asiatisk mad aflivet, har jeg nu fået blod på tanden og vin på tungen, når jeg spiser asiatisk, og vil derfor ikke tøve med at opfordre andre til at vove sig ud i at bestille vin til spicy mad.

Nu er det jo ikke hver dag, at man får lov at drikke stor, hvid Bourgogne som den Chassagne-Montrachet Les Champgains 1999 fra Michel Niellon, jeg fik til friturestegte kæmperejer, som sammen med en Chatêau Clinet fra Pomerol i Bordeaux i årgang 1989 til tynde skiver oksekød i sødlig sauce fik mig til at forstå, at man sagtens kan drikke fransk vin til asiatisk mad. Indrømmet, det hjælper, at vinen er god. Men mindre end kostbare topvine kan gøre det.

Prøv en hvidvin med en anelse sødme, som f.eks. en Pinot Blanc eller en Riesling fra Alsace, som jeg nylig har fået på den nye vietnamesiske restaurant Kim på Åboulevarden og på Vietnam ved Nordhavn station. Priserne er tilmed ofte yderst fair: tohundrede kroner for en vin med fin balance som matchede både koriander, chili, mynte og lime.

 

Find mere vietnam-nam

Foto: Ikke oplyst
København har flere vietnamesiske restauranter, end de fem vi her har valgt ud. Du kan se listen med resultatet af en søgning på ordet vietnamesiske her. Find mere vietnamesisk på AOK
 

Hvad hedder din vietnamesiske favorit?

Foto: Ikke oplyst

Hvor går du hen, når du får lyst til vietnamesisk mad? Hvad gør restauranten til din favorit og hvad bestiller du?

Når du har oprettet dig som bruger på AOK, kan du nederst på siden skrive en kommentar og fortælle om din vietnamesiske yndlingsrestaurant eller -ret, så resten af AOKs læsere kan få glæde af dit tip.

Ngoc Linh

Vesterbrogade 89
1620 København V

Ngoc Linh

Den vietnamesiske Ngoc Linh i marts 2009. Foto: Else Bjørn

Danskerne er vilde med Vietnams lette og aromatiske køkken. For nylig er et tidligere cafeteria på Vesterbrogade blevet til vietnamesisk restaurant.

 

Det mener brugerne..

I Brønshøj ligger der en

I Brønshøj ligger der en fantastisk vietnamesisk restarant. MinhMinh, Brønshøjvej 14. Kæmpe udvalg, høj kvalitet, altid friske råvarer. Priserne særdeles rimelige. Vi kommer der igen og igen og spiser stegt oksekød m. citrongræs og ris og ægnudler med rejer, kylling og friske grøntsager. Betjeningen er venlig, effektiv og underholdende. Prøv den!!

 

Restaurant Saigon ligger på

Restaurant Saigon ligger på Retortvej i Valby. Min mand og jeg er kommet der rigtig mange gange og har altid været ovenud tilfreds. Både maden og de meget venlige og kompetente tjenere kan vi kun anbefale.
Vi har også haft familie og venner med på Rest. Saigon og også de har været meget tilfredse.

 

Restaurant Saigon ligger på

Restaurant Saigon ligger på Retortvej i Valby. Min mand og jeg er kommet der rigtig mange gange og har altid været ovenud tilfreds. Både maden og de meget venlige og kompetente tjenere kan vi kun anbefale.
Vi har også haft familie og venner med på Rest. Saigon og også de har været meget tilfredse.

 

Restaurent Saigon er klart

Restaurent Saigon er klart den bedste vietnamesiske restaurent af alle. Har prøvet samtlige af de anmeldte og oplevelsen i Valby er en klasse for sig selv.

 

Mit Vietnamesisk

Det er helt sikker nogle gode restaurant der bliver nævnt men jeg som vietnameser synes du glemmer den bedste af dem alle.
Saigon ude i Valby er en glemt stjene, det er ikke en fancy eller en restaurant hvor man tager på date men et sted man spiser virkelig godt vietnamesisk mad til ingen penge. Betjeningen er ikke altid noget at råbe hurra for men man tager der ud for maden skyld og her kan du også få desserten Ché Thâp Cam:o)Kan ikke anbefale det sted nok..
mvh Quang

 

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register