Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 02/01/14

De 5 med moderne smørrebrød

  • Sådan kan smørrebrød tage sig ud på Aamanns  Foto: Claes Bech-Poulsen

    Sådan kan smørrebrød tage sig ud på Aamanns

    Foto: Claes Bech-Poulsen
  • Sådan kan smørrebrød tage sig ud på Aamanns  Foto: Claes Bech-Poulsen

    Sådan kan smørrebrød tage sig ud på Aamanns

    Foto: Claes Bech-Poulsen
  12  
Højtbelagt. Nyt år, nye traditioner. AOK guider til københavnske spisesteder, der smelter det kulinariske arvesølv om og serverer smørrebrød med gourmetkant.

Restaurant No. 1

Århusgade 1
2100 København Ø

Den legesyge

Foto: Kaspar Mørk

Restaurant No. 1 på Østerbro har i over et årti balanceret mellem let tilgængelig brasseriemad, traditionel husmandskost og mere kreative Michelin-eksperimenter. I efteråret 2013 åbnede restauranten for frokostgæster, og menukortet frister bl.a. med »Køsters Moderne Smørrebrød«.

Navnet hentyder til indehaver og kok Morten Bech Køster, og selv beskriver han konceptet som »kulinariske anretninger på brød snarere end smørrebrød som sådan«. Ser man tilbage på nogle af de moderne smørrebrødskreationer, der indtil videre har mødt gæsterne på No. 1, forstår man da også, hvad han mener.

Den kunne f.eks. stå på oksetatar rørt med østers, pocheret vagtelæg og peberrodschips, syltet laks med rogn og dild-sne eller hvad med hønsesalat med selleri, æble, chips af kyllingeskind og fuglegræs. Du får altid en tallerkenservering med tre visuelt indbydende og højgastronomiske håndmadder, udfærdiget og tilsmagt efter chefkokkens luner.

Oplev selv "Køsters Moderne Smørrebrød" til en særpris med AOK Kupon lige HER.

Hvor: Restaurant No.1 Aarhusgade 1, 2100 København Ø
Hvor meget: 185 kr. for 3 stk.
Hvordan: Bordbestilling online eller på tlf. 35 26 42 01

Almanak

Havnegade 44
1058 København K

Den nydanske

Foto: Rasmus Kramer Schou

Hypen omkring Custom House’s genopstandelse som The Standard har været til at tage at føle på. Ud over gourmet i The Studio og indisk kreativitet på Verandah, huser Claus Meyer og Niels Lan Dokys jazzede hjertebarn også den mere uhøjtidelige restaurant Almanak.

Her serveres kort og godt »moderne dansk mad«, og derfor kan det da heller ikke undre, at smørrebrød har fundet vej til frokostkortet. Med udsigt til havneløbet kan du i den lyse spisesal gå på opdagelse blandt et væld af varianter med elementer både fra det klassiske smørrebrødskøkken og mere moderigtige, danske lokalingredienser.

Menuen står bl.a. på rullepølse af frilandsgris med enebær, æble-hyben og kål, samt en kæk parafrase over klassikeren fra Gudhjem, der på Almanak er blevet til »Sol over Knippelsbro« med røget makrel, fynsk rygeost, ræddike og rå æggeblomme. Almanak følger årets gang og dertilhørende råvarer intenst – udvalget af smørrebrød skifter naturligvis i samme tempo.

Hvor: Almanak - The Standard, Havnegade 44, 1058 København K
Hvor meget: 75-115. kr. pr. stk.
Hvordan: Bordbestilling online eller på tlf. 72 14 88 08

Lumskebugten

Esplanaden 21
1263 København K

Den enkle

Foto: Kaspar Mørk

Blot en slentretur længere oppe langs inderhavnen holder en af dansk gastronomis grand old men til. Efter han i 2011 drejede nøglen om på den navnkundige Restaurant Saison i Hellerup, har Erwin Lauterbach budt indenfor til gedigne smagsoplevelser i Lumskebugten for enden af Esplanaden.

I den næsten sommerhus-agtige, hvidmalede restaurant kan du til frokost sætte tænderne i et stort udvalg af smørrebrød. Menukortet udarbejdes af smørrebrødets grande dame Jytte Støvlebæk.

Ved første øjekast ser det yderst klassisk ud med evergreens som karrysild, rejepyramide og dyrlægens natmad, men Lumskebugtens smørrebrød kvalificerer sig alligevel som moderne ved sin enkelthed.

Selv understreger Lauterbach, at minimalisme er nøgleordet på tallerkenen, og derfor bandlyses retrogarniture som appelsinskiver, rå løgringe og deslige. Brødet smørres for eksempel i stedet med dildyoghurt, rejemayo, kartoffelcreme og sennepsemulsion.

Få særlige fordele på Restaurant Lumskebugten med AOK Kupon lige HER

Hvor: Lumskebugten, Esplanaden 21, 1263 København K
Hvor meget: 80-145 kr. pr. stk.
Hvordan: Bordbestilling online eller på tlf. 33 15 60 29 Den ambitiøse

Aamanns

Øster Farimagsgade 10
2100 København Ø

Den ambitiøse

Foto: Kaspar Mørk

Man kan ikke sige moderne smørrebrød uden at sige Aamanns. Siden 2006 har Adam Aamann genoplivet det klassiske håndværk med en tidssvarende sans for både råvarer og præsentation. Faktisk med så stor succes, at han i 2007 modtog en pris for sit arbejde fra Det Danske Gastronomiske Akademi.

Hvad end du lægger vejen forbi den oprindelige deli og takeaway i Øster Farimagsgade eller hellere vil nyde et decideret måltid hos Aamanns Etablissement lige ved siden af, kan du være sikker på at få en gedigen smørrebrødsoplevelse.

Aamanns bager sit eget økologiske malt-surdejsrugbrød, der herefter iklædes pålæg som hønsesalat med bacon, jordskokker og ramsløgskapers eller blå kornblomst med hasselnøddecreme og nougatine. Det nyfortolkede smørrebrødskoncept har mødt bred anerkendelse herhjemme, men er også blevet en eksportsucces i New York og Shanghai.


Hvor: Aamanns, Øster Farimagsgade 10-12, København Ø
Hvor meget: 75-60 kr. pr. stk. i deli’en og 75-153 kr. pr. stk. hos Aamanns Etablissemt.
Hvordan: Bordbestilling online eller på tlf. 35 55 33 44 (Deli) / 35 55 33 10 (Etablissement)

Royal Smushi Cafe

Amagertorv 6
1160 København K

Den royale

the royal cafe Foto: Jens Astrup/Scanpix

Er det smørrebrød? Er det sushi? Faktisk er det begge dele i caféen hos Royal Copenhagen på Amagertorv, der for en håndfuld år siden lancerede »smushi«. Det kække fænomen så dagens lys i en tid, hvor både japansk og nordisk gastronomi hittede.

Med smushi kombineres smørrebrøddets klassiske inventar som sild, leverpostej og svinemørbrad med sushikøkkenets mundrette bidder. Dermed sørger Royal Smushi Café for, at man kan smage på endnu mere af det kulinariske arvesølv, før mætheden sætter ind. Konceptet er en velsmagende iscenesættelse af en af landets store eksportvarer; dansk design.

Således serveres de små, moderne smørrebrødshapsere på fade fra Royal Copenhagen, mens resten af det eklektiske interiør byder på møbler fra bl.a. Georg Jensen, Fritz Hansen og Bang & Olufsen. De asiatiske kunder er vilde med det – faktisk i en sådan grad, at Royal Smushi Café også har en filial i Tokyo.

Hvor: Royal Smushi Café, Amagertorv 6, 1160 København K
Hvor meget: 1 smushi 48 kr. -3 smushi 135 kr.
Hvordan: Bordbestilling via info@royalsmushicafe.dk eller fra gaden

 

Det mener brugerne..

Meget flot, men..

Mangler i ikke lige også at besøge restauranten McDonalds som i den grad kreativt udforder new nordic trenden med et amerikansk twist med deres "burgers" og "milkshakes"....

 

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Foto: Ikke oplyst

Oplev en samtidig og relevant udstilling på Nivaagaards Malerisamling: "Hvad der kan tænkes, kan tegnes. Karikaturtegneren Jens Hage"