Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 17/11/14

De 5 klassiske julefrokoster

 

 

Aktuelle begivenheder:

  • Foto: Ikke oplyst Foto:
  • Foto: Martin Kaufmann Foto:
  • Foto: PR Foto:
  • Foto: Columbus Leth Foto:
  • Foto: PR Foto:
Nu det jul igen, og nu det jul igen, og vi skal æde hele dagen. Men hvor? AOKs restaurantredaktør har fundet fem restauranter, der ved, hvordan juleflæsket skal skæres helt perfekt.

Dansk/norsk fest

Foto: Martin Kaufmann

Dybt begravet inde blandt Københavns små brostensfyldte gader ligger Restaurant Kronborg på et hjørne. Et par trin ned i kælderen og du står midt i den danske folkesjæl.

Siden Walther Griesé og hans partner overtog restauranten har de år for år bevæget sig mod toppen af den danske smørrebrødsscene. Det er sket helt, som man gjorde i gamle dage - med masser af kærlighed til håndværket og skarp fokus på smag. Og den slags kan jo som bekendt smages.

Julemånederne på Restaurant Kronborg er piskende travle, og der er en rigtig  god chance for at høre andet end rigsdansk i kælderen. Vores kære naboer mod nord har nemlig også, som de kvalitets-smørrebrøds-opstøvende-jagthunde de er, nemlig også opdaget ikke bare Kronborgs mad, men i særdeleshed også deres snaps, som med glæde bliver hældt indenbords, mens de norske gloser bliver højere.

Julefrokosten har alt, hvad en julefrokost skal have af hjemmelavede godter og koster 389 kr. pr. person og skal forudbestilles af minimum to personer.

Hvad: Restaurant Kronborg
Hvor: Brolæggerstræde 12, Indre By


Nyt og gammelt

Foto: Ikke oplyst

Hvis I er i humør til at prøve noget nyt, men stadigvæk er fastlåst i de klassiske julemads-dyder, så er Restaurant Akvavitten årets bedste nyhed. Den er nemlig både ny og gammel på én gang. Hvordan hænger det så sammen, spørger du?

Koblingen hedder Stig Arnsel, og han er en kendt herre i de københavnske smørrebrøds-kredse, eftersom han startede Told & Snaps og gjorde den til en af byens bedste. I 2014 besluttede han at starte helt forfra med et nyt sted.

Det ligger i Store Kongensgade nr. 91 og hedder Akvavitten - hvilket jo får tankerne over på snaps - og det med god grund. Stig Arnsel er nemlig passioneret snapseproducent, og Akvavitten har selvfølgelig det fulde udvalg af hans snapse, der er lavet på udtræk af urter og smagsgivere, og jeg vil gå så langt som til at sige, at selv folk, der ikke kan lide snaps, vil løfte øjenbrynene og kraftigt genoverveje deres standpunkt.

Maden er hjemmelavet, knivskarp og sine 445 kr. værd.

Hvad: Akvavitten
Hvor: Store Kongensgade 91, Indre By


Smørrebrøds dna

Foto: PR

Man kan ikke lave en liste over de klassiske julefrokoster i København uden at have Schønnemanns med. De er næsten selve dna'et i dansk smørrebrød.

Der er blevet serveret snaps og sild på Schønnemanns siden 1877, og restauranten har da haft sine op- og nedture, men er siden 2007 dog blevet drevet med usvigelig sikker hånd af John og Søren Puggaard, som har manifesteret den i toppen.

Faktisk så meget, at det kan være komplet umuligt at få bord i kælderen med sand på gulvet. Det kan de jo ikke have siddende på sig, så i 2014 slog de væggen ned til nabolokalet og fordoblede pludselig antallet af gæster, som kan nyde traditionel mad.

Og som om det ikke var nok, har de også åbnet op for, at man nu også kan bestille bord online. Jamen altså, fagre nye verden.

En juleanretning koster 338 kr. pr. person og består af tre retter, men rigtige kendere hopper nok ombord i julefrokosten til 438 kr., som sikrer, at man ikke går sulten derfra.

Hvad: Schønnemann
Hvor: Hauser Plads 16, Indre By


Den moderne

Foto: Columbus Leth

Det er lykkedes Adam Aamann at sende det klassiske danske smørrebrød ind i det nye årtusind på flyvende vinger.

Han er faktisk blevet kaldt vor tids smørrebrøds-guru for sin evne til at modernisere en af vores nationalretter - rugbrød med noget ovenpå.

Hr. Aamann har længe været et kendt ansigt at mad-interesserede, men bragede igennem i den brede danske offentlighed i 2014, da han startede som vært på "Madmagasinet" på Danmarks Radio.

Hvis I er klar til at få rykket lidt ved jeres jule-comfort-zone, så er Aamanns et sikkert sted at gøre det - f.eks. kan de sagtens finde på at sende en stegt sild med græskar, appelsin, lakrids og creme fraiche på bordet, og uden at tage munden for fuld, så gætter vi på, at lige præcis den kombination har du ikke prøvet før.

Man kan smage alle de nye sammensætninger, overraskende twist samt klassisk håndværk til både frokost og aften og priserne ligger i det pæne middelleje.

Hvad: Aamanns
Hvor: Øster Farimagsgade 10, Østerbro


Til den seriøse snapseelsker

Foto: PR

Da Mikkel Borg Bjergsø i 2006 åbnede det danske mikrobryggeri Mikkeller blev det startskuddet på en eksplosiv øl-karriere, der har gjort ham noget nær verdensberømt.

Her i 2014 kom der også en lille restaurant på kortet. Den hedder Øl & Brød og ligger lige ved siden af ølbaren i Viktoriagade 6.

To unge kokke har skiftet Michelin-restauranten Søllerød Kro ud med byens brosten og fået ansvaret for at servere smørrebrød af en vis kaliber til de besøgende gæster. Stilen er moderne og helt perfekt for dig, som gerne vil stikke den kulinariske snude en smule frem for at prøve noget nyt og spændende.

Snapsekortet er kilometerlangt over lander et godt stykker over de 100 forskellige snapse, herunder flere sjældne som aldrig er blevet serveret i Europa før.

Tre retter til frokost koster 320, seks retter til aften 600 kr., og ja, selvfølgelig kan man også få øl-menuer til sin mad, så det hele passer perfekt sammen.
Hvad: Øl & Brød
Hvor: Viktoriagade 6, Vesterbro

Foto: Ikke oplyst

I 1962 kom resterne af fem vikingeskibe op af dyndet på bunden af Roskilde Fjord. Fundet vendte op og ned på vores viden om Nordens maritime kultur, og åbnede døren ind til verden i vikingetiden.

Særudstilling: I Vikingernes kølvand

Foto: Ikke oplyst

På sejladsen vil du opleve, hvordan det var at være viking til søs. Vi sejler i Vikingeskibsmuseets traditionelle, nordiske både- direkte efterkommere af vikingeskibene. Alle deltager aktivt ombord med ro, sætte sejl og udføre andet 'sømandsarbejde'.

Daglige sommersejlture på Roskilde Fjord

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester