Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 06/04/11

De 5 kaffebarer

  • Kaffekunst fra The Coffee Collective i Jægersborggade Foto: Ikke oplystKaffekunst fra The Coffee Collective i Jægersborggade
  • Foto: Jan Jørgensen Foto: Jan Jørgensen
  12  
Kaffebaren har afløst cafeen som mødested. AOK har besøgt et par klassikere og et par af byens nyeste steder at tanke mokka.

Der var engang for et par århundrede siden, hvor københavnerne drank øl og brændevin i stride strømme. Så kom kaffebønnerne til landet, og blev et hit blandt de rige og intellektuelle, og efter en tid bredte den nye trend sig til folket og det blev almindeligt at drikke kaffe og være ædru.

København oplever i disse år sin anden kaffebølge. Hvis man tidligere gik på cafe og drak en øl, mødes vi oftere over en kop kaffe, og når åbner et nyt spændende sted i byen, er det sjældent en cafe, men som regel en kaffebar eller en juicebar - og hvis der er alkohol på hylderne en ølbar eller en cocktailbar.

Fra cafeer, som ville det hele og måske ikke var lige gode til alting, har vi i dag fået en masse mindre steder, som har specialiseret sig i lige netop det, de brænder for at servere.

AOK har besøgt en en række af byens gode kaffebarer, og giver her en håndfuld bud på fem gode kopper mokka til at nyde på stedet eller tage med.

Mokkariet på Østerbro

Odensegade 3
2100 København Ø

Østerbro-hygge

Foto: Else Bjørn

Odensegade på Østerbro er ikke en gade man kommer i, med mindre man har et ærinde, men den nye kaffebar Mokkariet, er bestemt et besøg værd. Den lille, hyggelige kaffebar ligger lige efter den kinesiske restaurant New Garden på Trianglen.

Holder du af espresso med mælk, men synes du caffe latte er lidt for mainstream, kan du bestille en såkaldt tude-cortado, som er en cortado med ekstra mælk (cortado er en espresso med lidt mælk på spansk). Den koster 27 kroner, hvad enten du drikker den på en af barstolene ved vinduet eller ved et af de få borde eller du tager den med.

Vil du have fast føde til din morgenkaffe, har Mokkariet en lille morgenmadstallerken til under en 50’er, men du kan også nøjes med et stykke ristet rugbrød med ost.

Kaffe kan som bekendt give en let gang over gården, og Mokkariets fantasifulde toilet, må du ikke snyde dig selv for. Hvorfor skal være en overraskelse. Mokkariet har også en fætter på Jagtvej 127.

Hvad: Mokkariet
Hvor: Odensegade 3, Østerbro
Hvornår: Man-fre 8-19, lør-søn 10-19

Kent Kaffe Laboratorium

Nørre Farimagsgade 70
1364 København K

City-sort

Foto: Linda Kastrup

Efter årtier, hvor sort kaffe var for lastvognschauffører eller noget man drak fra termokander i provinsen og i plastickopper på bilfærger, er den sorte kaffe igen blevet city-cool.

Kent Kaffe Laboratorium, som åbnede i februar, har endda investeret i særligt bryggeudstyr, så du både kan vælge hvilken type bønner og bryggemetode, kaffen skal brygges på. Bønnerne er økologiske og ristet på eget risteri. Kaffebaren serverer også caffé latte, cappuccino og espresso, men baristaen forsøger at overtale dig til at prøve en af de rene sorte, kaffer.

Indretningen er lige så minimalistisk og gedigen, som den sorte kaffe baristaerne brænder for at sælge. Møblerne er klassisk dansk design fra dansk møbelkunst storhedstid. I barlokalet står en sofa, og i rummet bag baren, som også har vinduer til gaden, kan du sidde ved borde eller på lammeskind ved vinduerne. I modsætning til mange andre af byens kaffebarer også et kundetoilet.

Hvad: Kent Kaffe Laboratorium
Hvor: Nørre Farimagsgade 70, Kbh. K
Hvornår: Man 7.30-18.30, tir-lør 7.30-21, søn 10-18

MakkeKafe

Nybrogade 18
1203 København K

Legerum og kager

Guilia Fadini på MakkeKafé i Nyborgade i februar 2011. Foto: Else Bjørn

Har du børn med på byturen, og vil du gerne kunne nyde din kaffe uden at skulle bekymre dig om, om ungerne sidder stille eller spilder på dyre designermøbler, er kaffebaren og cafeen MakkeKafé i den høje kælder på Nybrogade for enden af Gammel Strand et godt bud.

Det ene lokale er indrettet med genbrugsmøbler og her står også et par sofaer, du kan lade dig synke ned i. Gulvet er af klinker, og stedet får nok ikke en indretningspris af Bo Bedre, men for en børnevenlig cafe er det mere en fordel end en ulempe. MakkeKafe har både puslebord og et børnerum med legetøj.

»Egentlig er jeg konditor, og da vi ikke må lave varm mad i vores lille køkken, sælger vi kager og sandwich og tapas-tallerkener til frokost,« siger Giulia Fadini, som er en af to italienske ejere. Giulia bager selv en kage hver dag, og laver selv små konfektstykker, der ligner mini-romkugler. Ifølge Giulia er Makkekafé, hvad man siger, når man i Italien får en rigtig god kaffe.

Hvad: Makkekafé
Hvor: Nybrogade 18
Hvornår: Man-fre 8.30-18.30, lør-søn 10.30-18.30

The Coffee Collective

Jægersborggade 10
2200 København N

Den bedste barista

coffee colectiv Foto: Jan Jørgensen

Hvis du nogen sinde har været i tvivl om, hvor du kunne finde byens bedste barista, den mest aromatiske espresso og det mest forførende mælkeskum, har du nu svaret: The Coffee Collective i den noget trashede, men også hippe og up-and-coming Jægersborggade på Nørrebro.

Anne-Stine Bae fra baren, butikken og risteriet vandt titlen som Barista Danmarksmester 2011 ved Dansk Kaffe Show og hendes kollega Christian Ryberg blev nummer to.

På solrige dage er de Berlin-agtige bænke udenfor et fint sted at sidde og drikke en god kop. Priserne er fair og kaffebønderne, som The Coffee Collektive køber direkte fra, får en god bid af kagen. Und dig selv en pose af deres nyristede, gode espressoblanding til godt 80 kroner for 250 gram, men pas på – den er vanedannende.

Hvad: The Coffee Collective
Hvor: Jægersborggade 10, Kbh. N.
Hvornår: Man-fre: 7.30-20, lør 9-18, søn 10-18.

Risteriet i St. Kongensgade

St. Kongensgade 54
1254 København K

Den hemmelige

Foto: Else Bjørn

De fleste kender Risteriet, som ligger i Studiestræde, som både er en kaffebar, hvor du kan få en kop kaffe til en rimelig pris, og en butik.

Her kan du købe kaffebønner og alskens udstyr, hvad enten du er den nørdede type, der både rister, kværner og brygger din kaffe selv, eller du bare skal have en pose malede bønner at hælde i stempelkanden.

Hvad færre ved, er at Risteriet også en lille kaffebar i Store Kongensgade. Den ligger i en høj kælder og er svær at få øje på, og her er kun få pladser, men den er et godt sted at kende, hvis du gerne vil have en god kop kaffe to go i den ende af byen.

Er du på cykel, kan du få koppen anbragt i en papholder i en lille papirspose, som du kan hænge på styret, så du kan fragte din kaffe sikkert frem.

PS: I Risteriets webshop kan du købe et kaffeabonnement, så du hver uge får en pose nyristede bønner i postkassen.

Hvad: Risteriet
Hvor: St. Kongensgade 54, Kbh. K.
Hvornår: Man-fre 8-18 og lør 10-15

 

Det mener brugerne..

Café med sublim udsigt

Kun 15 min. i metro fra Kgs. Nytorv ligger den prisvindende bygning 8tallet, og hermed også Café 8tallet.

Nyd den fantastiske udsigt igennem de store panoramavinduer eller stilheden, søen ved ens fødder og den københavnske savanne med dådyr, rådyr, køer, får og et rigt fugleliv fra den store terrasse når solen skinner.

Uanset vejret, får du en afslappende og anderledes positiv oplevelse når du besøger Café 8tallet.

Kom væk fra det travle og turistpræget København i sommerferien, og nyd en del af København som mange er uvidende om.

Vi har kajakker til udlåns, en parkourbane, rulleskøjtebane, basketballbane og meget meget mere blot få meter fra Caféens hoveddør.

Se meget mere på www.cafe8tallet.dk

Vi ser frem til at se dig.

 

Tude-cortadoens oprindelse

Bare til info ....

Tude cortadoen - eller tuderen også kaldet - blev opfundet på Riccos i Istedgade. Da Riccos var åbnet, begyndte gutterne fra Boutique Lize at komme før og efter vagter. De fleste drak dobbelt cortado, men én skulle altid have lidt ekstra mælk og blev drillet som “tudemarie" - deraf navnet en TUDECORTADO

Den fås selvfølgelig bedt hos Riccos eller hos TOBI´s på Islands Brygge

:-)

 

Anmeldelse er af caféer

En ægte kaffebar er på Ålekistevej i Vanløse, hvorfor skriver Else Bjørn om caffer og kalder dem for kaffebar...plat er hvad den "anmeldelse" er..

 

kaffebarer

det er ikke kaffebarer.det er latterier.
prøv den på jyllingevej 16 det er en kaffebar det andet er cafeer