Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 18/11/11

De 4 bidder af Bornholm

  • En funky sild fra Bornholm på Koefods. Foto: Else BjørnEn funky sild fra Bornholm på Koefods. Foto: Else Bjørn
  • Foto: Liselotte Sabroe Foto: Liselotte Sabroe
  12  
Se her, hvor du kan genopfriske søde ferieminder og opleve smagen af Bornholm uden at forlade København.

Gorms Pizza i Torvehallerne

Frederiksborggade 21
1360 København K

Pizza på bornholmsk

En margarita (i front) kostede 45 kroner lige efter åbningen af Gorms Pizza i Torvehallerne i november 2011. Foto: Else Bjørn

Knapt havde folkene bag Magstræde 16 sammen med den bornholmske pizzabager og Godmorgen Danmark-kok Gorm Wisweh forvandlet den tidligere michelin-restaurant KokkenTyvenOsv. til et kombineret pizzahus og italiensk vinbar, før det var umuligt at få bord, fordi folk var vilde med Gorms gode pizzaer til rimelige priser.

På Bornholm havde Gorm arbejdet på sin mors cafe og med en nørds ildhu lært sig selv at lave pizzaer efter ægte, italiensk forbillede. Da han mestrede kunsten, begyndte han at eksperimentere med danske råvarer som rygeost.

I november åbnede Magstræde-drengene en pizzabar i Torvehallerne i Vendersgade-enden af hal 1 tættest på Søerne. Her kan du både få en håndfuld italienske pizzaer og en enkelt Gorm Special med rygeost og kalvetunge. Priserne begynder ved 45 kroner for en Margarita med tomat, mozzarella og frisk basilikum, og går op til 75 kroner. Baren har kun få siddepladser, men du kan også tage pizzaen med hjem eller bestille en af Gorms pizza-sandwich, som er gode at tage med sig og spise, mens du kigger på de andre lækkerier i hallerne.

Hvad: Gorms
Hvor: Torvehal 1 mod Vendersgade
Hvornår: Man lukket. Tir-tor 10-20, fre 10-21, lør 9-18, søn 10-16
Hvor meget: Fra 45 til 75 kroner

Læs også: Nu kan du spise tv-kokkens pizzaer i Torvehallene

Restaurant Koefoed

Landgreven 3
1301 København K

Restaurant Koefoed

Foto: PR

Slægtsnavnet Kofoed er især udbredt på Bornholm, hvor det staves på flere måder. Københavns første rendyrkede bornholmske restaurant hedder Koefoed.

Den åbnede på Landgreven, som ingenmandslandet mellem Borgergade og Store Kongensgade hedder, i 2006, hvor en af de nye tendenser i gastronomien var det regionale køkken, hvor man i stedet for at lave italiensk mad i Spanien, bruger de gode råvarer, man har lokalt og ofte i retter, der er inspireret af den lokale madkultur. I den høje kælder hos Koefoed, kan du spise dansk mad på moderne facon, fortrinsvis lavet på bornholmske råvarer.

Til frokost kan du få en god, ristet pølse fra Hallegaard med sennep og rødbede, en bornholmsk saltstegt sild med rørt sennep og løg-relish eller en kartoffelmad med mayonnaise rørt på rapsolie fra øen. Om aftenen finder du bornholmerhane, skovgris fra Vasagaard på menuen, som du kan få vin fra det meste af verden – inklusiv Lille Gadegård på Bornholm til.

Hvad: Restaurant Koefoed
Hvor: Landgreven 3, Kbh. K., 56 48 22 24
Hvornår: Man-lør 11.30-15 og 17.30-22
Hvordan: Læs mere på restaurant-koefoed.dk
Hvor meget: Frokostretter fra 85 kr., aftenretter fra 195 kr. eller 5 retter til 495 kr.

Bornholmerbutikken

Frederiksborggade 21
1360 København K

Bornholmerbutikken

Foto: Liselotte Sabroe

Er du på jagt efter Christiansø-sild, Sort Guld fra Svaneke Bryghus, pølser fra Hallegaard, eller chokolade fra Bech eller Kjæerstrup, er Bornholmerbutikken i Torvehallerne et godt sted at kigge.

Du finder den i hal 1 tættest på Søerne, hvor også fiskehandlerne og slagterne er. Butikken synes at vælge sine produkter ud fra et geografisk kriterium frem for et kvalitetskriterier, for butikken har masser af bornholmske fabriksprodukter lige fra fiskekonserveres til kiks og kager på hylderne, og hvilket man kun kan håbe ikke når at afskrække feinschmeckere fra at nå at opdage de produkter, hvor der er kælet mere for kvaliteten.

Bornholm er et af en få steder i Danmark, hvor der er nok sol til at man kan dyrke durummel, som man blandt andet bruger til pasta, og Bornholmerbutikken sælger tørret pasta i varianter med fuldkorn, chili, ramsløg. Prøv også Karamel Kompagniets vanedannende lakridskarameller og flødekarameller med sydesalt fra Læsø, der fremhæver smagen af karamel.

Hvad: Bornholmerbutikken
Hvor: Torvehal 1, stade E6
Hvornår: Tir-tor: 10-19, fre 10-20, lør 10-18, søn 11-17
Hvordan: Se produkter på bornholmerbutikken.dk
Hvor meget: Svanekes Bryghus’ Sort Guld 40 kr.

Bülow lakrids

I 2011 lancerede Bülow Lakrids en julekalender. Foto: PR

Elsker du lakrids, og har du endnu ikke undt dig selv at sætte tænderne i des må lækre lakridser, må du snarest finde en grund til at købe en dåse. Prisen er pebret, minimum 50 kroner for 50 kroner, men så kan du også få en type, der matcher din lakridssmag, hvad enten du er til den søde, bløde Nr. 1., Nr. 2, som er salt, blød salmiaklakrids oplagt til en dag med tømmermænd, Nr. 4 med den stærke chili eller den hardcore Nr. 5 med tranebær, salmiak og chili. Holder du ligesom islændingene af kombinationen lakrids/chokolade, har Bülow endnu et par fristelser på hylden. Vær forberedt på, at det godt kan udløse en mindre parforholdskrise, hvis din kæreste opdager, at du i ly af mørket har spist resten af lakridserne dåsen. Du kan købe Bülow Lakrids i den lille butik i Tietgensgade-enden af Tivoli og i mange delikatesse-afdelinger og -butikker.

Hvad: Bülow Lakrids
Hvor: I Meyers Deli på Gl. Kongevej 107, Frederiksberg
Hvornår: 8-22 alle dage
Hvordan: Læs mere på lakrids.nu

 

Det mener brugerne..