Omtale
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 03/11/15

Cafe Sonja

  • Foto: Nynne Hein Møller Foto: Nynne Hein Møller
  • Foto: Nynne Hein Møller Foto: Nynne Hein Møller
  • Foto: Nynne Hein Møller Foto: Nynne Hein Møller
  • Foto: Nynne Hein Møller Foto: Nynne Hein Møller
  • Foto: Nynne Hein Møller Foto: Nynne Hein Møller
Cafe Sonja er en del Sidegade-projektet, som Settlementet, der har lavet socialt arbejde på Vesterbro i mange år står bag. Her er billig, hjemmelavet mad og plads til alle - også nybagte mødre.

Med fancy cocktailbarer, hippe tøjbutikker og Michelin-restauranter kan det være svært at huske, at Vesterbro i gamle dage var kendt som et arbejderkvarter befolket af borgere, der havde økonomiske udfordringer og svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.

Men Café Sonja minder én om det. Stedet er opkaldt efter den legendariske DR-børneserie "Sonja fra Saxogade", der i 1960'erne lærte danske børn om socialrealisme og det til tider barske miljø på Vesterbro. Cafeen er nemlig en del af den frivillige, sociale organisation Settlementet på Vesterbro, der giver en hånd til de personer, der er præget af det hårde miljø.

Et beskæftigelsesprojekt sørger for, at udsatte borgere bliver aktiveret i cafeen, hvor de hjælper med madlavning, rengøring , oprydning osv. og samtidig får en succesoplevelse, fordi de bliver anerkendt for deres arbejde og indgår i det meget familiære fællesskab, der er centralt hos Café Sonja.

Siden åbningen i 1986 har cafeen haft fokus på at hjælpe de svage sjæle. Til det har man i dag fem lønnede medarbejdere, der dækker arbejdet i åbningstiderne, syv borgere, der er i aktiveringsforløb og 20 frivillige - hvoraf enkelte har været med i 25 år. Både studerende og pensionister arbejder som frivillige, og i det hele taget er cafeen et sted, hvor der er plads til alle.

Håndværkere mødes for at holde møder, studerende kommer for at arbejde og mødre med små børn kan benytte Sonjas rum, som er et særligt indrettet børnerum med legetøj og mulighed for at amme. Fælles for cafeens gæster er, at de har nært forhold til dem, der arbejder i cafeen - både de frivillige og dem, der er i aktiveringsprojekter. Så tæt, at nogle gæster fx har købt hårspænder med hjem fra ferie til en transvestit, som er en af cafeens tilhørere.

Den familiære stemning er tydelig, så snart man træder ind i cafeen. De mange frivillige medarbejdere er imødekommende og smilende, og der bliver sagt goddag og farvel til alle gæsterne. Det er lidt som at være hjemme i en bekendts lejlighed, hvor der er inviteret til folkekøkken.

På menukortet finder man både hverdags- og weekendsbrunch, mens den varme mad er klassiske danske retter som boller i karry, frikadeller og hakkebøf. Alt sammen til yderst billige priser, hvor alle kan være med.

Cafeen har plads til omkring 30 siddende gæster, mens der om sommeren er plads til det halve på fortovet uden for. I sommerhalvåret er cafeen ligeledes involveret i mange af de gadefester, der bliver afholdt i området i og omkring Saxogade, fx Distortion. Desuden arrangeres fastelavnsfester, julemarked, sommerfester osv.

Læs mere
Få flere tip til babyvenlige cafeer i guiden De 5 hvor du må amme

 

Brugeromtale
Oprettet af: Café Sonja 15. okt 2007
 

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.