Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 03/01/12

Blød lykke på østerbrosk vinbistro

  • Bistro Bock Foto: Camilla RøndeBistro Bock Foto: Camilla Rønde
Glimrende autentisk ungarsk vinbistro imponerer med både moderne mad og vin og sikker betjening.

...
En moderne ungarsk og tilmed god vinbistro i København var måske ikke lige det første man havde forventet sig at skulle opleve.

Ikke desto mindre indgik Bistro Bock I Budapest i det forgange år en franchiseaftale med ejerne af det tidligere Pax Bistro på Dag Hammerskjölds Allé overfor den Amerikanske Ambassade.

Bisztro Bock i Budapest, som har en Bib Gourmand i Michelinguiden (for god bistromad) er en af de mest populære restauranter i byen.

Jeg har erfaret det på egen krop, for da jeg i fjor var i Budapest og ringede for at få bord, var alt besat. Til gengæld har jeg besøgt Josef Bock i Villany i det sydlige Ungarn, hvor han er vinproducent og laver nogle af landets bedste og mest kostbare vine.

Læs også: Nyt i 2012: Her bestemmer vinen menuen

Det ungarske køkken er en slags blanding af Balkan og Centraleuropa. Ungarerne spiser adskillige kilo paprika (som også dækker peberfrugt) per næse årligt, og går samtidig ikke vejen af andesteg med rødkål og knödel eller schnitzel.

Og så har ungarerne et helt særligt forhold til foie gras, helst fra gås, som de faktisk næsten overgår franskmændene i.

Hvad vinscenen angår har den udviklet sig betragteligt siden murens fald og fremstår i dag med fin diversitet, for de bedste vines vedkommende i klar international klasse. Billige er de førende vin desværre langt fra, men folket bag Bock i København, har heldigvis været meget beskedne i deres avancer, så især glaspriserne fremstår meget attraktivt, for ikke at sige decideret billige.

Der er ingen undskyldning for ikke at gå på opdagelse i dette for de fleste nok relativt nye og ukendte vinland.

Ungarn har en stor tradition for produktion af mousserende vine, så det var her, jeg startede med et glas ganske fin Hungaria Grande Cuvee Brut til særdeles fornuftige 55 kr. Blandet af chardonnay og pinot med udmærket dybde og en anelse sødme.

Læs også guiden: De 5 gode bistroer

På bordet kom straks paprika rørt op i flødeost med hvidløg, det smagte solidt godt ovenpå det udmærkede brød. Tre retter valgt frit fra kortet koster 325 kr., men man kan også gå a la carte, og så ligger hovedretterne mellem 185 og 205 kr..

Vi tog en tre’er, min ledsager valgte straks en tapas tallerken med hjemmelavet charcuteri fra Bock I Budapest, hvilket bragte mig i lidt af et dilemma: Skulle jeg vælge Lecso, en saute/ragout af peberfrugter, som kandiderer til titlen som ungarsk nationalret eller en duo af foie gras, der jo også er en nationaldisciplin?

Valget faldt på sidstnævnte - også selvom det ene element, en cappucino af foie gras var udsolgt. Til gengæld smagte “sushi’en” - heldigvis uden ris - pornoagtigt godt: På en skive en meget let sous vide-varmebehandlet (emnet vaccumeres og tilberedes ved lav varme i vandbad) foie gras var placeret en tynd skive syltet ingefær og japansk miso-soja glaseret ål og wasabicreme.

Det hele smeltede sammen og blev til blød lykke i min mund. I glasset havde jeg en tør furmint (som er den man også bruger den til søde Tokaji) fra Demeter (55 kr.), men den særdeles kapable vært, sommelier og medejer Peter Sarvari (De andre to er køkkenchefen Krisztian Balogh og Tillike Jørgensen) skænkede på siden et halvt glas 2008 Legli Riesling 2008 Balaton Søen med 4 måneders fadlagring på barrique, som jeg nok må indrømme passede bedre. 

Min ledsager var bestemt heller ikke utilfreds med sine tre forskellige
slags ungarsk charcuteri: Først og fremmest en mesterlig grov, røget
salami med paprika på højde med de allerbedste chorizo’er fra Spanien.

Den lufttørrede skinke holdt samme høje niveau - blød og ikke for salt, men
den sidste mere almindelige salami var nu heller ikke at kimse af. 

Læs også: Årets restaurantanmeldelser 2011

På den store sorte skiferplade lå også et fyldte, syltede småstærke
paprikaer, og her skulle man nok have stoppet. Vi kunne godt have
undværet rå løgring, agurk og rå peberfrugt.

Det siger sig selv, at jeg til min hovedret måtte have et glas
Bikavér, bedre kendt som okseblod, som jeg skal skynde mig at sige
smagte ikke så lidt bedre i denne fine, burgundiske version fra St.
Andrea 2007 end de flasker Irma havde på hylderne i 1970’erne fra
statsvineriet i Eger.

Fra menukortet havde jeg ladet mig friste af sous vide-tilberedt
svinemørbrad med blodpølse efter at have sikret mig, at der ikke var
tale om den modbydeligt søde, julekrydrede danske variant, men den ægte
vare fra Bocks Charcuteri i Ungarn.

Og jo det var en fremragende saftigt og heftigt peberkrydret sort
sag, som spillede smukt med to store perfekt tilberedte rødbeder med
masser af dejlig jordsmag.

Okseblod i glasset og svineblod på tallerken – hvad mere kan man
ønske sig? Det skulle da lige være at kokken ikke havde givet mørbraden
for meget, for den var desværre alt for tør, og det er jo ikke ligefrem
meningen med den skånsomme varmebehandling i vacuum og vandbad.

Læs også guiden: De 5 restauranter, der åbnede i efteråret 2011

Det er klart, at jeg ikke kunne forlade huset uden et glas fra Bock selv, så da hans 2007 Cuvée, en klassisk bordeaux-blanding, var åben sprang jeg på: Velafbalanceret og velafrundet efter nogle år på flaske ville jeg nok have gættet bordeaux eller napa hvis jeg havde fået den elegante klassevin blindt. Rørende prissat til 80 kr. for en lille karaffel på ca. én deciliter.

Min ledsager fik “Oksemørbrad a la Budapest”, som godt kunne have været lidt mere rød – vi blev ikke spurgt om ønsker til stegningen. Serveret med fritter i glas, fin, sous vide tilberedt foie gras, en halv stegt portobellosvamp, ærtepuré og så retten måske største attraktion, et par skefulde helt fantastisk lecso med smag af modne sødmefulde peberfrugter og noget røget - paprika eller pølse?.

Normalt er husets oste hjemme fra Ungarn, men forsyningssituationen kan drille mellem jul og nytår, så denne aften var de franske, hvorfor vi gik direkte på desserter.

Jeg fik en sjov, innovativ og velsmagende cheese cake lavet af hytteost med dild og honning, der, ganske som værten havde lokket, fungerede glimrende sammen med et glas smukt Tokaji szamorodny (senhøstet men uden botrytiserede aszudruer) - flydende magyar guld til 100 spænd for 5 centiliter.

Min ledsagers dessert var mere tung, brun og sød i udtrykket - butterdej med kastaniecreme og tokajimarinerede rosiner.

Læs flere madanmeldelser på: aok

Efter en dobbelt espresso (30 kr.) var jeg absolut godt på plads, men værten lokkede med endnu flaske, som han mente at jeg bare måtte smage – en grapa årgang 2007 på ren cabernet franc fra en anden af Villanys topproducenter, Vylyan (45 kr.).

Et virkelig vellavet destillat, hverken for sød eller for krads – faktisk var den bedre end noget, jeg husker at have smagt fra Italien i nogen tid.

En overraskende positiv aften kan man roligt sige – men dog ikke helt uden skønhedsfejl: Vi ligger et sted lige midt mellem tre og fire stjerner, for det er klart, at det koster at servere en tør svinemørbrad.

Til gengæld må man sige, at marginalerne er på Bocks side: Det er lykkes at få lidt Budapest café stemning ind i de ganske hyggelige lokalerne.

Betjeningen/værtskabet er glimrende, prisniveauet er fordelagtigt, og vinen er et besøg værd i sig selv. Så Bock hiver sig alligevel i land på fire stjerner.

Det spiste vi
Charcuteri fra Bock Bisztro Budapest.
Foie gras duo.
Oksemørbrad a la Budapest.
Svinemørbrad med blodpølse.
Kastanje millefeuille med tokajimarinerede rosiner.
Cheese cake med hytteost, dild og honning.

Hvad: Bistro Bock
Hvor: Dag Hammerskjölds Allé 7, Kbh. Ø Tlf. 33 13 91 94
Hvor meget: Priser fra: Hovedret 185 kr., 3-rettersmenu 325 kr. Vin fra 250 kr.

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Fantastisk hyggeligt og outstanding mad

Jeg har nu spist på Bock Bistro en håndfuld gange. Hver gang har jeg forsøgt at prøve noget nyt.
Der er ingen tvivl om at forretter samt hovedretter er deres stærkeste side.
For mig virker priserne meget fornuftige sammenlignet med kvaliteten. Forret+hovedret for under 300.
Mine nye favoritter på en skala fra 1-6:

Forret:
Bønnesuppen kogt op på svineskank - 6
Tapas tallerken med ostefyldt peberfugt - 5
Den såkaldte Lesco / pølse peberfrugtsgryde - 5

Hovedret:
Oksemørbrad a la Budapest - 6
Kronhjort - 5
Oksekæbe - 5

Jeg glæder mig meget til at opleve denne restauration i sommerhalvåret...

 

Tænker Søren på andet end sex og sin tabte ungdom?

Det er som om madskribent Søren Frank aldrig blir' rigtig voksen. Sidder og læser en anmeldelse af en ny Ungarsk bistro i København - lyder interessant. Lige indtil midaldrende Søren vælger at beskrive sin første smagsoplevelse på stedet som "pornoagtig" god. Søren, du burde i det mindste være professionel nok til at indse, at du planter et billede, der får mindst 50 pct. af dine læsere til at stå af LIGE der - og at ordvalget "-agtigt" ikke dur til mindst ligeså mange pct. Især os 40+, som nok vil være bistroens primære målgruppe.

Ungarnsfarer anno 1980 - da jeg var teenager

 

Aktuelt fra Nepal - foredrag af ambassadør Kirsten Geelan

Aktuelt fra Nepal

Foto: Ikke oplyst

Fernisering Chrestina Jørgensen

Byliv

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester