Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 16/10/07

Bankende billigt brasserie

Nyåbnede Pastis i Gothersgade står for en sympatisk cocktail af autentisk fransk brasseriemad, god vin og rørende priser.

KØBENHAVN BUGNER, som det nok vil være læseren bekendt, efterhånden af toprestauranter, hvor dagens menu koster 600 kr. eller mere.

Det er faktisk en langt større kunst at finde en god restaurant i mellemlejet, hvor man kan få en hovedret til 150 kr. og en treretters menu, der holder sig under 250 kr. Desværre er denne casual prisklasse domineret af caféer, som alt for ofte serverer nærmest bevidstløs mad til alt for høje priser fra et køkken, som i realiteten ikke magter mere end at lave en okay burger.

Pastis i Gothersgade adskiller sig herfra med en klar holdning til sit køkken og leverer kvalitet for pengene i en grad, at man ikke mindst for menuens vedkommende (tre retter for 235 kr.) kan stille sig tvivlende overfor, om priserne kan holdes så langt nede på sigt. Køkkenet, som styres dygtigt af Mikkel Egelund, der har en fortid som køkkenchef på M/S Amerika i Frihavnen og The Dining Room på toppen af Hotel Scandinavia, bekender sig til den franske brasserie-tradition med præference for det provencalske.

Restauratørtitlen deler Egelund med Henrik Lazlo, en gammel rotte ud i faget med erfaring bl.a. fra caféen af samme navn. Det var Lazlo, der serverede for os den aften, vi var forbi, og det gjorde han godt.

Eftersom min ledsager tog sig af dagens menu, gik jeg a la carte. Kortet på Pastis er ikke stort, men rummede til gengæld denne aften stort set lutter titler, som jeg havde lyst til at sætte til livs. Forretterne udgjordes af Salat med chevre chaud, foie gras, moules og stegte tigerrejer med aïoli - jeg valgte førstnævnte. Hovedretterne talte tunbøf, dorade, braiseret kanin, perlehøne og bøf bearnaise - jeg endte med sidstnævnte.

Hvad vinkortet angår, blev jeg lettere chokeret ved at finde en hele side viet udelukkende til champagne. Et kig ned gennem listen afslørede, at den var signeret af bobleeksperten Jørgen Krüff, som driver L'Esprit du Vin, der udover det nævnte nordfranske distrikt også gør meget i bourgogne og bio-vine.

Normalt er det at foretrække, at restauratøren gør sig den ulejlighed at frekventere flere forskellige vinleverandører. Men jeg kom ikke til at lide denne aften - tværtimod, for grundet en fornuftig prispolitik endte vi med at drikke nogle rigtig flotte vine. Først et glas kraftig bio-champagne fra producenten Fleury (85 kr.), gjort udelukkende på blå druer, og så et gensyn med chablis-producenten Daniel-Etienne Dufaux, en full-size vinbonde, der bijobber som Michelin-inspektør og adskiller sig fra mængden ved at frigive visse af sine vine meget sent. Vi kunne således nyde en halv flaske 1. cru Vaillon med otte år på bagen (225 kr.), en dejlig, blød og flot udfoldet vin. I virkeligheden skulle jeg dog nok have valgt en yngre model for optimalt at matche min gratinerede gedeost, som kom ind på en stor crouton og var garneret med forskellige salatblade. En god ret lige efter bogen bortset fra, at der lidt utraditionelt var drysset med syltede rosiner og valnødder.

Min ledsagers forret bestod af fire-fem tern hurtigt stegt halvrå tun, som var garneret med lidt linser, en dejlig marokkansk inspireret gulerodscreme smagt til med spidskommen og lækkert grillede små stykker fennikel. En klar middelhavstone her i denne ret, som jeg rigtig godt kunne lide, selv om min ledsager mente, at tunen ikke smagte af så meget, (jeg forklarede ham, at det gør rå tun sjældent).

IND KOM LAZLO så med en flok af tallerkener - jeg skulle have fadservering. Min entrecôte og en bagt tomat havde fået sin egen tallerken, mens de tydeligt håndskårne fritter befandt sig i en skål ved siden af, ligesom salaten og den rigtig gode hjemmegjorte bearnaise kom a part. Hyggeligt med fadservering og i grunden ganske praktisk, at fritterne ikke blev gennemvædet af sauce og kødsaft. Bøffen var god og saftig, men jeg ville lyve, hvis jeg påstod, at jeg aldrig har smagt den bedre. For det første var den skåret en anelse skævt, således at den tyndere ende var næsten gennemstegt, og for det andet smagte den en kende af grillpande.

Også min ledsagers hovedret var glimrende. Skiver af fint mørt og lyst rosastegt lammekød (culotte lignede det) var placeret på et leje af snittede grønne bønner og mandler, som smagte rigtig godt, og så var der garneret med håndudstenede oliven og bagte tomater.

Jeg var rigtig begejstret for vinen, som vi drak til, en 2000 Coteaux de Languedoc Tête de Cuvée fra Château Puech-Haut. Sjældent har en vin fra det område smagt så civiliseret, saftig, elegant med et resolut, men ikke overgjort skud træ. Slet ikke noget marmelade her på trods af den hede årgang.

Min ledsager, som blandt venner går under navnet crème brûLars, skulle selvfølgelig have en servering af den brændte, karamelliserede franske vanillecreme, så jeg måtte overtage menudesserten, bagt fersken med chokoladekage og is. Det viste sig at være en fair byttehandel, for ferskenen, braiseret tror jeg nok med lidt rødvin og krydderier, var god, og det samme gjaldt den ledsagende is og kage. Crème brûléen viste sig at være lige efter bogen, fast uden at være for hård.

Vi rundede af med god kaffe og kunne hurtigt konkludere, at Pastis netop er et af den slags steder, som man ofte står og mangler med god og ærlig uhøjtidelig mad, som ikke behøver at koste en hel aften og en halv månedsløn. Fire stjerner for god mad, vin og betjening - og en pil opad for det sympatiske prisniveau, som gør ikke mindst menuen til et af byens pt. bedste køb.

sof@berlingske.dk

Pastis i Gothersgade leverer kvalitet for pengene i en grad, at man ikke mindst for menuens vedkommende (tre retter for 235 kr.) kan stille sig tvivlende overfor, om priserne kan holdes så langt nede på sigt.

Javascript is required to view this map.
Kort

Foto: Ikke oplyst

Ny Cirkus Festival - Clockwork

Ny Cirkus Festival - Sisters

Foto: Ikke oplyst

Ny Cirkus Festival - Oktobre

Ny Cirkus Festival - Oktobre

Foto: Ikke oplyst

Hyperaktiv vildskab under blafrende teltdug

Ny Cirkus Festival - Risque Zéro

Foto: Ikke oplyst

Flyvefærdigheder, en romantisk western og en forsvunden hest

Ny Cirkus Festival - Miss Dolly

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester