Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 21/09/17

Anmeldelse: Ssam

  • SSAM på Colbjørnsensgade 7 i København serverer koreansk streetfood. Der er en uhøjtidelig stemning og man kan nyde maden i restauranten eller få den som takeaway. Her er det deres populære dolsom bibimbap i hotpot. Foto: Ikke oplyst

    SSAM på Colbjørnsensgade 7 i København serverer koreansk streetfood. Der er en uhøjtidelig stemning og man kan nyde maden i restauranten eller få den som takeaway. Her er det deres populære dolsom bibimbap i hotpot.

  • Foto: Boen Imaging Foto: Boen Imaging
  12  
Anmelderen har været på Ssam Korean Food Bar.

Koreas tre kendte Ker – kimchi, k-pop og Kim (Jong-un) – er det desværre mest sidstnævnte Rocket Man, der løber med omtalen i øjeblikket. Derfor var det velgørende forleden at besøge Vesterbros nye Korean Food Bar, Ssam, hvor fokus for en gangs skyld var på de to andre Ker. Toiletterne var overbroderede med plakater af stylede k-pop-idoler, og på menukortet var der indtil flere udgaver af kimchien, den med hvidløg og chili fermenterede hvidkål, der er det koreanske køkkens største kending.

Korea-køkkenet stormer frem, også på Vesterbro. Vi havde fået de sidste pladser denne lørdag – desværre på stueetagen i det todelte lokale, der tidligere rummede den vietnamesiske bistro KiVi, hvilket gjorde det svært at få fat i en tjener for at afgive bestilling. Da det endelig lykkedes efter en halv time, så var beskeden, at man da selv skulle gå ned i kælderetagen og bestille i baren! Det er muligt, at Ssam bare kører den ind med autentisk Gangnam Style, men fremover må de gerne sige det meget tydeligt ved seating eller skrive det på menukortet. Til gengæld gik det stærkt, da først bestillingen var gået ind. Snart sad vi med et større udvalg af retter, anrettet på små bakker i bøjet træ. Vi havde satset på at dele dem, men man får ikke udleveret spisetallerkener, og flere retter er ganske enkelt direkte uegnede til den slags social dining – så er man advaret!

»Forretten«, en salat ved navn Green Protein Bomb, blev serveret sidst, men smagte fremragende med kikærter, snittet rød- og hvidkål og så overraskelsen: varmristet tofu i en sesam-mayo-dressing! Meget delikat. Små KFC-nuggets (KFC står her for Korea Fried Chicken) lignede Kentucky-originalen, om end de blev serveret med snittet rødkål og i en meget afdæmpet soja/ingefær-marinade. Så var der mere kontant knald på kimbap: sushi-lignende tangruller med ris, revet gulerod og syltede grønsager samt et tilvalg af spicy pork. En tilkøbt omgang kimchi havde chilipasta og hvidløg nok til at berettige et helt batteri af soju – små shotlignende glas af en vodkaagtig risbrændevin på ca. 20 procent, der med risens søde smag er glimrende til mad. Soju minder i smag lidt om den japanske sake, om end den vi fik (20 kr. glasset) var langt fra de mere forfinede saketyper.

Somaek er en anden K-klassiker, simpelthen en lokal øl med et shot soju i (40 kr.). For sød til mig, så vi søgte tilflugt i to IPAer fra hhv. Lottrup Stone Street og Schiøtz (med bl.a. citrus og hyldeblomst), begge fra Royal til 45 kr.

Koreanks biksemad

Blandingen af små snacklignende retter og alkohol har ligefrem et navn på koreansk – anju. Vi fortsatte anju style med langtidsbraiseret spicy tofu. Derefter en meget klodset dolsot bibimbab – en slags koreansk biksemad, med spejlæg på toppen, tilkøb af oksekød (25 kr.), der hyggede sig i en sydende varm gryde med diverse grønsager (ærter, gulerod, agurk, rødkål og bønnespirer) samt såkaldt purple eller black rice. Sidstnævnte er angiveligt et sandt helsedrøn med ekstra mange antioxidanter, men efterhånden som hot potten kølede ned, blev den hurtigt til en meget klæbrig og tung risotto. Så var der langt større begejstring for Ssams sliders – faktisk så stor, at vi måtte bestille en ekstra omgang af den bløde briochebolle med fyld af rib eye-bulgogi og en cole slaw-agtig blanding af bl.a. spicy agurk, stegte løg og knasende sprøde forårsløg samt smeltet mozzarella. Simpelthen en himmerigsmundfuld, som i sig selv berettiger lange køer ned ad Colbjørnsensgade. Inden afslutningsbomben – kimchi jjigae – en meget varm og særdeles spicy suppe med tun samt ikke mindst meget stærke bidder af chiliristet tofu og kimchi. En særdeles potent sag, som i et par lange minutter nærmest fik medspiserens hoved til at implodere, da et af kimchikålstykkerne satte sig fast på vej ned. Hvilket fik ham til at foreslå suppen som et passende svar på Kim Jong-uns raslen med raketter.

Foto: Boen Imaging

Ægteparret Grace Jeong Hwa og Jeff Larsen har sine steder tilpasset velsmagen til europæiske smagsløg, men deres Seoul-udgave af et uhøjtideligt japansk izakaya er med sine hjemmelavede snackagtige retter af ordentlige råvarer noget af det bedste og mest autentiske koreanske mad, jeg har fået i Danmark. Den første halve times venten burde få konsekvenser, men de kompenserede efterfølgende med en hurtig og sød betjening, så vi lader nåde gå for ret og ender på fire små stjerner.

Hvad: Ssam Korean Food Bar
Hvor: Colbjørnsensgade 7, 1652 København V, tlf. 28183518.
Hvor meget: vin fra 190 kr. Billigste hovedret 95 kr.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

AOK Tjenester