Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 26/10/12

Anmeldelse: Mrs Brown

  • Foto: Søren Bidstrup Foto: Søren Bidstrup
Glimrende, moderne bistromad fra det nye skånske køkken samt herlig vin på Mrs Brown i Malmö

...

Der er noget næsten cafeteriaagtigt over den spartanske indretning hos Mrs Brown i den høje kælder på hjørnet af Storgatan og Davidshallstorget i Malmö – men på den gode måde, for hyggen fejler ikke noget.

Bag gryderne regerer Jörgen Lloyd, som bekender sig til lokale råvarer og gerne anvender hele det slagtede dyr. Bistro er det vel, men i en nordisk stil uden de trivielle serveringer af bøf og de andre franske brasserieklassikere, som efterhånden helt er ved at forstene mellemklassen på restaurantscenen i København.

Ligesom Lloyd helst bruger økologiske varer i sit køkken er det med vinene. De fleste af dem kommer fra den nye naturbølge, som er ganske stor i Malmö – listen er lille, men absolut veludvalgt og fair prissat. Vi startede således med et glas glimrende champagne, en knastør og sprød brût nature (uden dosage/likør) blanc de blancs fra Laherte (125 skr,).

Jeg tog mig af menuen (fire retter 395 skr. – vegetar 365 skr.), som indledningsvis bød på en grøn salat af forskellige urter, vilde som dyrkede, med masser af bid og smag. I midten lå to æggeblommer, tilberedt så de var koaguleret en anelse, men stadig cremede i teksturen. Det hele var overhældt med herligt brunet smør med ristede skalotteløg, som bandt tingene flot sammen og gav retten, som ellers godt kunne være blevet lidt småanæmisk, et pornografisk touch.

En glimrende indledning, og i glasset hertil et glas naturbourgogne fra Domaine de la Cadette (95,-) på usædvanligvis vis gjort på melon-druen, som man ellers mest kender fra muscadet, her i et mere blødt og fedmefuldt modent udtryk.

Min ledsager fik en gang tatar af elg, som er en kende dybere i smagen end oksekød - i rå tilstand er der dog ikke ligefrem en verden til forskel. Men glimrende var elgen bestemt, garneret som den var med rødbeder, brombær, creme fraiche og herligt skarp brøndkarse, som næsten smagte af peberrod.

Menuens anden ombæring var en varm ret af gulerødder placeret i hummerbouillon og toppet med cremefraiche, sikrogn og et par ringe af skalotteløg. Også meget velsmagende, selv om man måske kunne indvende, at den kraftige hummerbouillon satte smagen af den fine sikrogn under hårdt pres.

Min ledsager fik et stor skive grillet brød, generøst belagt med forskellige svampe – vilde bl.a. tragtkantareller såvel som farmede, blandt andet østershatte – ganske let stuvet med fløde og tilsat spinat. Ovenpå rucola og tyttebær - en generøs portion, som normalt gør det ud for vegetarhovedret.

Menuens hovedret bestod i to forskellige udskæringer af en velsmagende okse fra Friskartorp – langtidstilberedt nakke og rosastegt filet. Serveret med en tæt næsten klæbrig sauce på dyrets hale samt puréer på henholdsvis kartoffel og græskar samt list løg og urter.

I glasset en virkelig herlig saftig crozes-hermitage (105,-) fra Domaine des Lises med masser af den særlige silkebløde frugt, som vellykkede lavtsvovlede naturvine besidder. Min ledsager fik en gang miljøcertificeret torsk, et flot højt stykke fint pocheret, så kødet stadig var glasklart og saftigt.

Fisken var belagt med tern af græskar og havtorn til at give det fade kar lidt syre samt hakkede hasselnødder for sprødhedens skyld. Under torsken lå flere store saftige muslinger, som tydeligvis lige havde fået en tur på panden efter dampning samt i hvert fald én slags kål - formentlig sort og/eller grønkål. Og ved siden af fisken en klat kartoffelmos – en meget helstøbt ret. I glasset herlig naturbeaujolais fra Christian Ducroux (95,-).

Menues dessert var en syndig fugde lavet på kondenseret mælk og fløde toppet med en crumble af kogt, frosset og derefter revet Ingrid Marieæble, og så vidt jeg husker også brødkrummer. I mund smagte det som en moderne særdeles vellykket versionering af den klassiske æblekage, men jeg må tilstå, at jeg intet ved om den svenske tradition ud i denne disciplin.

Min ledsager fik en helt klassisk, men absolut velsmagende creme brûlée med lidt hindbær ved siden af.

Punktum for en fin aften med virkeligt velsmagende lokal sæsonmad og dejlig vin – Mrs Brown jorder helt sikkert hovedparten af den danske mellemklasse og er således et besøg værd, hvis man - trods den ikke længere helt så favorable kronekurs - skal over sundet for at købe julegaver. Fire stjerner af de helt store.

Hvad: Mrs Brown
Hvor: Storgatan 26, Malmö tlf 46 40942250
Priser fra: Hovedret 195 sv.kr, vin 320 sv kr. 5 rettersmenu 395 sv. kr.

Javascript is required to view this map.
Kort