Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 31/01/13

Anmeldelse: Klint Café

  • Foto: Niels Ahlmann Olesen Foto: Niels Ahlmann Olesen
De nye folk på Designmuseets Café Klint serverer mormormad med nynordisk inspiration, men betjeningen halter.

Det er den danske arkitekt og møbeldesigner Kaare Klint (manden bag bl.a. safaristolen og kirkestolen), der har tegnet montrerne og nyindrettet udstillingslokalerne på Kunstindustrimuseet. Det skete, da man i 1926 flyttede ind i det tidligere Frederiks Hospitals smukke rokokobygninger i Bredgade. Her ligger Kunstindustrimuseet stadigvæk, selv om man i 2011 omdøbte det til Designmuseum Danmark, hvad der nok er gået hen over hovedet på de fleste. I hvert fald på undertegnede.

For tiden huser Designmuseet den store særudstilling om pladecovers, der nok er et besøg værd, men det var nu ikke dét, der var formålet med vores visit. Men derimod museets frokostcafé, der for lidt over en måned siden genåbnede efter en mindre renovering og med nye forpagtere. Det er folk med erfaring fra bl.a. restaurant Jacobsen ved Bellevue, og de har lagt friskt ud med et ambitiøst menukort af smørrebrød og lette retter med rødder i det klassiske danske mormorkøkken og med inspiration fra det nye nordiske køkken. Hver onsdag holder man aftenåbent med en varm familieret, i denne uge f.eks. kartoffelporresuppe med bagt vesterhavstorsk og perlehønebryst til hovedret til små 200 kr. for tre retter.

Om sommeren kan man spise i den indre gårdhave, som også lægger rum til Grønnegaardsteatrets forestillinger. Det kan man ikke om vinteren, så der foregår det hele i den lyse og enkle café til venstre for receptionen. Det havde tilsyneladende været en forholdsvis travl frokost, da vi ankom kl. 13. Ingen spurgte til vores reservation (selv om vi havde én), og i det hele taget var der ingen, der gjorde mine til at tage imod os eller registrere vores ankomst. Efter et stykke tid gik jeg op i baren og fik at vide, at jeg bare kunne sætte mig et tilfældigt sted. Det var nu lettere sagt end gjort, for der stod uafryddede tallerkener og glas ved alle borde, og dér fik det lov at stå længe, uden at tjenerne reagerede. Det er selvfølgelig et af grundvilkårene ved at drive en museumscafé, hvor der også skal være mulighed for at nyde en hurtig kop kaffe og et stykke kage, og på sin vis forståeligt, hvis tjenerne efterhånden er holdt op med at kære sig, men ærgerligt, når man forsøger at slå sig op på at løfte madniveauet fra museernes ofte cafeterialignende spisesteder.

Nu hjalp det heller ikke, at man lagde ud med at servere to retter, som vi ikke havde bestilt. Eller at det glas vin, vi havde bedt tjeneren om at finde, der kunne matche maden, blev serveret med ordene: ”hvilken drue? øhh vist chardonnay…” (det vár det, en ubestemmelig sydamerikansk af slagsen, med behageligt neddæmpet fadpræg, 40 kr. glasset). Men alt sammen forklarligt ud fra præmissen, at vi er på en museumscafé. Hvad jeg derimod ikke forstår, er at tjeneren på et designmuseum ikke kender navnet på den, der har designet stolene eller lamperne i loftet – hvis der er noget, man må forvente, at gæster på et museum for dansk designkunst interesserer sig for og vil vide mere om, så er det da dét! Både stole og borde er i øvrigt Wegner, og de smukke lamper Kaare Klints Frugtlygtependler, venligt sponsoreret af niecen Le Klint. Endelig kom maden, og den var faktisk ikke så ringe endda. Vi lagde ud med saltet nordsølaks, serveret med peberrodsmayo, agurk i flager og kugler, samt selleritern.

Laksen kom nænsomt rimet i salt, sukker og krydderier, af god smag og kvalitet og i rigelige mængder. Havde min rugbrødssandwich bare haft tilsvarende mængder skinke og ost, så havde jeg været glad. For smagen fejlede ikke noget i hverken min kammerskinke (Thistedslagteriet Ticans ni måneder lufttørrede superskinke) eller den smeltende skive vesterhavsost ovenpå – problemet var, at der var for lidt af det. Forholdet til de to skiver i øvrigt glimrende kernerugbrød var vel 1:10 i rugbrødets favør, og det gik – sammen med en garniture af hjertesalat, blidt syltede løg og tomat – ud over balancen i retten.

Begge anretninger var i øvrigt dækket af en mindre skov af karse (der virkelig har fået sin genkomst i det nynordiske det seneste år), og karsen var tydeligvis populær hos kokken på Klint. Den beklædte nemlig også vore to næste retter. Både medspiserens velsmagende roastbeef skåret af okseinderlår og serveret på et stykke rugbrød med bløde løg, syltede løg og selleri (både tern og og pureé), og også min ragout på oksebov, hvor den fyldige ragout med svampe og møre trevler af bov også godt kunne have fyldt mere i forhold til de dampede skorzonerrødder og porrer samt de (igen) syltede løg og (igen-igen) karsen. Begge blev fulgt til dørs af et glas rødvin – en igen ubestemmelig cotes de rhone (40 kr. glasset), der var absolut forglemmelig.

Til dessert valgte vi kage, og her var Klint Café på hjemmebane: ganske vist var man udgået for den annoncerede skovmærkecreme til æbletriflien, men den rustikke og særdeles velsmagende trifli kom i stedet med citroncreme, og det var ikke noget dårligt bytte. Medspiseren fik en mazarinagtig sandkage med appelsinagtig creme. Vi ender på tre stjerner, men den manglende variation i garnituren, ubalancen i kompositionen af de enkelte retter og betjeningens denne dags åbenlyse mangler gør det til tre små af slagsen. Jeg har siden fået oplyst, at både køkkenchefen og den daglige leder var på ferie, og at der derfor var nye folk på alle poster. Det forklarer jo en del, men ændrer desværre ikke ved oplevelsen denne grå januarfredag. Og det er ærgerligt, for det madmæssige ambitionsniveau er velgørende uvant for en museumscafé, grundelementerne klart til stede og priserne ikke afskrækkende.

Hvad: Klint Café
Hvor: Designmuseum Danmark, Bredgade 68, 1260 København K,
tlf. 33 18 56 86
Hvor meget: Vin fra 40 kr. glasset, smørrebrød fra 60,-

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester