Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 19/04/12

Anmeldelse: Karma tager kampen op

  • Foto: Uffe Weng Foto: Uffe Weng
Kan en nordjysk sushikæde, der kalder sig noget så hippieagtigt som Karma Sushi, klare sig blandt konkurrenterne i København? I dén grad og Karma er klar til at tage konkurrencen op med Umami, når det gælder high-end sushi.

Fordommene var en del højere end forventningerne før dagens anmeldelse. Jeg har efterhånden spist mig gennem flere sushibarer end de fleste mennesker når at spise ude i hele deres liv. Og selv om jeg måske også er blevet en smule forvænt med tiden, så må jeg bare konstatere, at i takt med at de rå fisk er blevet mainstream, så er mængden af ligegyldig simili-sushi tiltaget tilsvarende.

Det forklarer måske min umiddelbare skepsis, da jeg læste om et nyt sushisted i Gammelholm-kvarteret bag Det kongelige Teater. For ikke alene skulle det være high end sushi, altså sushi af en udsøgt kvalitet, de hedder noget så håbløst hippieagtigt som Karma Sushi og så er de en del af en kæde af overvejende takeaway-sushisteder i Nordjylland! Alle advarselslamper var derfor tændt, da jeg tog plads i de lokaler, der i et tidligere liv rummede Korean Palace.

Læs også: Nordjysk sushi-karma har bredt sig til København

Vinkortet var hurtigt overskuet – fornuftigt tilpasset maden med en del hvidvine, men tilsyneladende uden nogen overordnet linje (når man ser bort fra et pænt stort udvalg af sake). Vi lagde ud med en af de få glasvist serverede, en riesling fra alsaciske Kessler (85 kr. glasset), der havde både alkoholstyrke og petroleumsnæse uden hverken at være hårdtslående som en Mikkel eller oppumpet som en Linse.

Menukortet (printet på rispapir og rullet sammen i et glas) var særdeles omfattende og fristede med mange specialiteter, men da vi spurgte ind til flere af de mere sjældne delikatesser, viste det sig at bl.a. havtaskelever og blæksprutte ikke kunne fås. Så vidt, så fordomsbekræftende skidt.

Men så kom en appetizer i form af en ricecracker med grillet kammusling, hummercreme og ørredrogn. Stor velsmag og i sublim balance! Vi kiggede noget forundret på hinanden: hvad foregik der? Og bestilte fluks den umiddelbart noget voldsomt prissatte omakase-menu, hvor det er køkkenet alene, der bestemmer hvilke retter, man får serveret (698 kr.) Og snart stod endnu et under i afstemt balance og delikat velsmag foran os: frisk tun i skiver sammen med en tempurapaneret østers og lidt pyntegrønt, skarpt forfulgt af en grillstegt jomfruhummer i østerssaft-emulsion med friterede shisoblade, kartoffel-chips og hummersirup!

Jøsses dog, sagde medspiseren, mens vi kiggede os omkring efter det skjulte kamera. I stedet kom to salater: én med strimler af laksebug, avocado, lakserogn, wasabicreme og kataifi-fuglerede (friterede, ultratynde strimler af filo-hvededej), og endnu ét; en studie i grønt med wakametang, salturt, sojabønner, karse og hakkede saltmandler.

Læs også: De 5 gode spisesteder i forårssolen

»Vi bærer ind, til I siger stop,«sagde tjeneren, hvis viden om sushi ved nærmere efterprøvning viste sig ikke bare at være overfladisk udenadslære. Og da han dernæst bar et imponerende sashimisæt ind (østers en vianaigrette, lynstegt tun rullet i krydderier, marineret havbars, rå tun, rå laks og flamberet laks med to slags marinader), så måtte vi erkende, at dette i allerhøjeste grad er high end, og at Karma ér ude på at tage kampen op med Umami.

Ganske godt gået af driftig kok, der med base i Frederikshavn og takeaways i Ålborg, Århus og Skagen og efterfølgende også egen fiskefabrik nu vil gøre københavner-Karma til kædens gourmetflagskib. Ejer og chefkok Morten Månsson har fransk kokkebaggrund, og det kunne mærkes i næste omgang: en laksehosomaki med en klat flødeost på toppen, crunch på pandekagedej, teriyakisauce og et tag af frisk karse.

En flaske fremragende vildgæret new zealandsk Wild Greywacke Sauvignon Blanc fra Cloudy Bay-vinmager Kevin Judd var til 545 kr. sympatisk prissat (en detail koster den minimum 170 kr.) og passede perfekt til de lidt tungere retter, der nu fulgte slag-i-slag. En slange-makirulle med tun, forårsløg, friterede løgringe, frisk radise og stenbiderrogn. Nigiri med teriyakiflamberet laks, japansk mayo og lakserogn.

Endnu en rulle, der mere lignede en overlæsset gourmet-hotdog, men smagte fantastisk: kongekrabbe, tempurareje, avocado, salturt, stenbiderrogn, friteret lotusrod og sakekrabbeskum. En nigiri med Læsø-jomfruhummer på ris glaceret i hummersirup med mere kataifi-fuglerede ovenpå. Efterfulgt af en tempurastegt reje med flødeost, frisk radise og marineret laks. Samt en lynstegt tun rullet i rosenpeber med chilimayo, flødeost og ricecracker.

Gentager jeg mig selv? Så er det, fordi kokken var begyndt at gøre det samme. Ikke kun med de samme ingredienser, der gik igen fra én servering til næste: frisk karse, radise, flødeost, friterede løgringe og lotusrod og kataifi-topping, men også i smagssammensætninger og (mangel på) kontrast og variation.

Læs også: Frokost i Malmø: En, to tre … Lønsjch!

Og det var langt fra slut: teriyakimarineret reje med den efterhånden velkendte karse, crunch og chilimayo, en rulle med kylling, shiitakesvampe, de nu noget forslidte friterede løgringe og lotusrod, avocado og sauce på shiitakesvampe og endelig en nigiri med flamberet wagyu-oksekød (der var blevet noget tør i det); inden vi stopmætte måtte give op og slutte af med lidt sødt i form af en ganske velsmagende frossen mango, vanilleis, brændte nødder og hvid chokosne.

Kokkens evner fejler ingenting. Blot man ikke forventer autentisk japansk sushi (hvad det så end er for noget nu om stunder). Det er avanceret gourmet sushi med voldsom fransk accent, og første halvdel af vores omakase var faktisk fremragende og i direkte konkurrence med f.eks. Umami.

Men netop omakase, denne sushikøkkenets kongeetape, hvor kokken enerådigt bestemmer, kræver musiske evner og sans for at variere sin komposition. Og lige præcis dér mangler Karma – sammen med et større vinkort – stadig en crú, før man kan måle sig med de allerbedste. Men de fire stjerner er yderst velfortjente. Jeg æder mine fordomme om nordjysk sushi i mig igen og siger: Vel(be)kommen til København!

Hvad: Karma Sushi
Hvor: Peder Skrams Gade 15, København K, tlf. 32 20 22 23
Hvor meget: Vin fra 315 kr. Nigiri fra 30 kr. 6 stk 118 kr. Omakase 798 kr.

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

god sushi men uopmærksom service.

havde spist der sidste uge med familien gennem early bird. Vi blev alle enigr om at det var fantastisk sushi. God fyldig smag der smeltede i vores. mund. Når det er sagt er der ikke andet at komme efter. Servicen var kedelig, virkede mere eller mindre ligeglad med gæsterne. Der var kun 2 borde da vi kom, men alligevel måtte vi gå op til baren for at få hendes opmærksomhed.
Det er syndt at så god mad ikke bliver præsenteret bedre fra tjeneren. Vi lev på ingen måder mætte af menuerne.Jeg selv kunne spise 2 menuer helt alene.vi endte med at bestille 2 menuer to go da vi stadigvæk var sultne men havde ikke lyst til at være der pga tjeneren ligegladelse. i tog videre til tivoli hotel for at drikke kaffe og spise dessert da de ikke havde noget.

8pers til 8 menuer.Ekstra bestiller af sushi ruller.snaks.suppe som de ikke havde kommet tofu i pga der ikke var mere tilbage. Hvad med at informere gæsteren da de bestilte???
Der blev glemt tallerkener. så den ene spiste uden.
30stk sushi til 400 kr. blev bestilt til at tage med hvor det tog dem 30 min?

ved ikke om jeg gider at komme tilbage. selvom maden er god men når man føler sig ubehagelig tilrette så betyder maden ikke så meget mere.

 

Sushi i verdensklasse!

Efter at have læst denne madanmeldelse i Berlingske, kunne det ikke gå stærkt nok med at få bestilt bord på Karma Kannon.

Den madoplevelse jeg havde i lørdags hører til blandt mit livs bedste og jeg vil anbefale alle at berige dem selv med en sådan oplevelse! Fantastisk service, buddhistisk og hyggelig atmosfære, skønne cocktails, gode vine og retter som er i en fuldstændig klasse for sig selv! Mit selskab og jeg bestilte alle omakase-menuen og jeg mærkede bestemt ikke at der var variationsproblemer, tværtimod! Med alt fra østers til deluxe makiruller til appetizers til nigiri, snacks og hoso-maki som ses på billedet på denne side - til salater, sashimi og stegte kammuslinger. Vi var allesammen slået ud af begejstring og jeg er stadigvæk målløs!

Karma Kannon hører til superligaen hvad angår restauranter i København og mit næste bord er reserveret.

Spred ordet, tag turen og i så fald- god fornøjelse!

 

yummy

so delicious, can't wait to practice this recipes. it makes me feel starving by looking at the picture.Air Source Heat Pump

 

Suk!

Middelmådige Umami bliver nævnt 20 gange i anmeldelsen. Har anmelderen aktier i foretagendet? Morten Månsson er en middelmådig producer på TV2 og ikke kok. Hvorfor skal han blandes ind i anmeldelsen? Stram dog op!

 

Blot en lille rettelse

Chefkokken og indehaveren hedder nu godtnok Morten Hansson..

Iøvrigt fantastisk lækker sushi, også hvis man kommer forbi i Gourmet restauranten i Frederikshavn, eller på en af take-away stederne.. Uhmm..

 

Velfortjent!

Tillykke med den flotte anmeldelse, den er i dén grad velfortjent!

Jeg har haft fantastiske oplevelser med Karma både i Lodsgade og i Peder Skrams Gade og jeg glæder mig allerede til næste besøg.

Stor tak til Morten Månsson for dette himmelske koncept, vi er mange madelskere der er taknemmelige.

 

NOMA i bås med Rio Bravo?

Jeg har længe kendt til Karma og var en af de absolut første til at besøge restauranten da den langt om længe åbnede op i København.

Jeg har naturligvis været en trofast gæst lige siden.

De positive anmeldelser overrasker mig ikke og mennesker med viden om gourmetrigt, dekorativt, smagsfyldigt og kunsterisk mad, vil alle vide at Karma er den eneste sushi restaurant i Skandinavien som lever op til ovenstående titler.

Hvad der går overrasker mig er at, en madanmelder som dem, som forstår at få sig selv til at lyde som en yderst velkendt sushi madanmelder, formår at nævne Umami som konkurrent til Karma? Umami har ikke fornyet deres sushikort siden restaurantens åbning og desuden hører det til skandinaviens mest indholdsforladte og fantasiløse. Jeg mener, ethvert sushi sted kan kreere en tempurarulle og lave en lakse nigiri? Blot fordi restauranten har kapital til en overlegen indretning betyder det i den grad ikke at sushien er noget at råbe hurra for. Umami er dygtige til de japanske retter, men de kan ikke lave sushi. Og det er OK - men det er bare ikke OK at sætte Karma i bås (hvad madoplevelsen angår) med Umami. Det er i den grad at SNYDE jeres trofaste AOK-læsere for faktuel viden og det er som at sætte NOMA i bås med Rio Bravo.

Svend Rasmussen, forstår du hvad jeg siger?

Vi elsker allesammen Blondie - men hun var et hit i 80'erne hvis du forstår. Livet går videre.

C.B

 

Foto: Ikke oplyst

Ægte cirkuskærlighed under teltdugen

Ny Cirkus Festival - For Better or for Worse

Foto: Ikke oplyst

Æggejonglering, mavedans og knuste skaller i massevis

Ny Cirkus Festival - La Poème

Foto: Ikke oplyst

Flyvefærdigheder, en romantisk western og en forsvunden hest

Ny Cirkus Festival - Miss Dolly

Foto: Ikke oplyst

Hyperaktiv vildskab under blafrende teltdug

Ny Cirkus Festival - Risque Zéro

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester