Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 19/01/17

Anmeldelse: Jah Izakaya

  • Jah Izakaya Foto: Asger Ladefoged

    Jah Izakaya

    Foto: Asger Ladefoged
  • Jah Izakaya Foto: Asger Ladefoged

    Jah Izakaya

    Foto: Asger Ladefoged
  • Jah Izakaya Foto: Asger Ladefoged

    Jah Izakaya

    Foto: Asger Ladefoged
Jah Izakaya er meget mere end en »japaner-pub« eller kødknejpe med sake.

Jah er de jamaicanske rastafariers ord for gud, afledt af det jødiske Jahve eller Jehova. Og Gud var med os denne aften på den japanske Izakaya på Gasværksvej, der er opkaldt efter rastaernes religiøse overhoved.

Soundtracket til vores måltid bestod nemlig udelukkende af reggaerytmer. Men ellers var det i udpræget grad Det fjerne Østen, der var i fokus denne aften på Jah Izakaya, der efter japansk forbillede serverer snackagtige retter, som man typisk bestiller mange af og deler ved bordet.

Se også: Ny autentisk 'japaner-pub' er åbnet på Vesterbro

Maden er lagt i hænderne på Shinya Ito, der har en trestjernet Tokyo-fortid. Angiveligt kan han mod bestilling lokkes til at lave det helt vilde japanske gourmetudtræk for stamkunder, men til daglig er det mere traditionel izakayamad. Som f.eks. vores indledende sashimi (laks, tun og tiarmet blæksprutte) serveret med en soja forstærket med bonitoflager, som er hovedbestanddelen i dashi-fond. Eller de tre appetizers, der blev serveret på en aflang tallerken: delikat røget sild med afpasset fedme, let sprængt kylling med sesammættet dip og endelig syltede enokisvampe.

Nu kom de lune bestillinger: otte skiver marineret og let stegt sild med smag af eddike og ingefær smukt arrangeret i stjerneform efterfulgt af let tørret blæksprutte med perfekt bid-konsistens, kun let brændt med bunsenbrænder til at give karamelliseret sødme og serveret med japansk mayo forstærket med syv slags chili. Samt en ægte izakaya-klassiker, den koreanskinspirerede buta kimchi, hvor nakke eller brystflæsk af svin steges i olie, inden det overhældes med en blanding af fermenteret kimchi, forårsløg, hvidløg, østerssauce og sød chilisauce.

Se også: Michelin-kok åbner restaurant med alt godt fra Mellemøsten

Det er en nærmest afhængighedsskabende kombi af det søde svin, den syrlige kål og den stærke chili, og her, hvor den blev serveret i et salatblad, var den eksekveret til ug med kryds og slange.

Buta kimchi kræver sin øl, og gudskelov kommer alle Jahs fadøl fra det fremragende bornholmske specialbryggeri Beer Here.

Vi valgte en pale ale passende smagssat med den japanske citrusfrugt yuzu (65 kr.) og supplerede med et glas sake (65 kr.) af den fineste ufortyndede junmai ginjo-kvalitet fra Osakabryggeriet Akishika, tør og mineralsk med noter af lichee i næsen.

Jah Izakaya Foto: Asger Ladefoged

 

En skål ris af god kvalitet var smagssat med store orange lakseæg, der var marineret i sake og soja, og blev fulgt op af flere godbidder: nuggets-agtige stykker af kylling, hvor den delikate og saftige kylling var dækket af en brødkrummepanering. Med soja og yuzu som dip et highlight på aftenen inden kødfinalen: oksefilet ligeledes nænsomt paneret og dybstegt, inden de møre, skiveskårne stykker blev serveret herligt mørkerøde i midten med en dip på østerssauce, citrusbaseret ponzu og reven kinaradise. Enkelt, men superdelikat og intenst smagende.

Se også: Bo Bech lukker restaurant

Vi havde næsten ikke plads til mere, men måtte prøve en af dagens specials: stegte rejer.

De store spændstige rejer, som kun lige havde kysset den kogende olie, blev serveret overhældt med en varm cremet sauce på kondenseret mælk, fløde og yoghurt, der var så mættet og fedladen, at den kunne gå for en dessert, havde det ikke været for den chili, der gudskelov fik givet sødmen lidt (pi)kant.

Her havde vi ret beset hejst det hvide flag, men lod os overtale til en gang »rigtig« dessert, men kun fordi isen var lavet på grøn te og dermed med lidt tiltrængt bitterhed.

Se også: Guide: Her kan du spise i Kødbyen

Det gjaldt gudskelov min is på almindelig grøn matcha, mens medspiseren fik houjicha, der ikke kun er tørret som almindelig grøn te, men også ristet og derfor har fået den for en grøn te så ukarakteristiske rødbrune farve. Samt en nøddeagtig smagsnote der i denne is tangerede honningristede majs (guldkorn).

Jah Izakaya er meget mere end en »japaner-pub« eller kødknejpe med sake.

Maden er ganske vist ølmad og forholdsvis enkel i sin form, men der er kælet for detaljerne, og man er tro mod sit japanske udgangspunkt uden at være fidel.

Tre en halv stjerne og et stort Hallelu-JAH herfra!

Hvad: Jah Izakaya
Hvor: Gasværksvej 21, 1650 København V, tlf. 38 41 27 21
Hvor meget: Billigste vin 350 kr., hovedretter 150 kr., tastingmenu 350 kr.

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester