Berlingske anmeldelse
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Føj til favoritter Del Send
Restaurant og café | 14/02/13

Anmeldelse: Fisketaginen

  • Rammerne er ydmyge, men maden glimrende på »Fisketanginen«. Foto: Bettina Garcia

    Rammerne er ydmyge, men maden glimrende på »Fisketanginen«.

    Foto: Bettina Garcia
Fisketaginen ligner en ydmyg grillbar på en befærdet ringvej, men gemmer med sin fiske- og skaldyr-tagine på byens bedste marokkanske spisested.

...

Indrømmet, København NV er ikke lige det kvarter, hvor denne side opholder sig mest, og da slet ikke i gastronomisk sammenhæng. Det var da også med en vis skepsis, grænsende til mistanke om at han var blevet udsat for en practical joke, at min medspiser denne aften lod sig sætte af en taxa midt på den brede og befærdede Tomsgårdsvej.

Ikke alene er genbo og nabo henholdsvis en kæmpe tankstation og Islamisk Trossamfund med Ungdomshuset på Dortheavej lige om hjørnet, men selve det lokale, han trådte ind i, lignede grangiveligt en hvilkensomhelst ydmyg grill- eller pizzabar. Fliser på gulv og vægge, cafeborde i poleret aluminium, billige plastikstole og køkkenruller på alle borde. Eneste forskel var fraværet af den ellers altid dominerende friturestank. Og så kølemontren, som er proppet med frisk fisk og skaldyr!

For Fisketaginen dækker, sine beskedne og til dels vildledende rammer til trods, over intet mindre end et af byens bedste marokkanske spisesteder. Nu er der ganske vist ikke så mange af slagsen.

Siden uforlignelige Elbaz for over et årti siden emigrerede fra Valby til Andalusien, er det spændende marokkanske køkken – med berbernes forkærlighed for kylling, okse, lam, fisk og grønt, udsat for arabiske krydderier og påvirket af middelhavsnaboerne Spanien og Frankrig – herhjemme fortrinsvis blevet repræsenteret af caféer og tehuse.

Men ingen af dem er som Fisketaginen, hvor specialet, som navnet antyder, er fisk og skaldyr dampet i tagine-lerfadet med dets kegleformede skorstenslåg, som både kan gå i ovn og på gasblus. Man vælger selv sine råvarer fra det store udvalg af frisk fisk og skaldyr i kølemontren og betaler efter vægt. Det er også muligt at smage en række andre traditionelle marokkanske retter som auberginesalat, harirasuppe, marinerede sardiner, rødbedesalat, grillede kød- og fiskespyd og om fredagen couscous.

Oliven, godt brød og tomatsalsa følger med i prisen, når man bestiller taginen, der også fås med oksekød. Men nu var det specialiteten fisketagine, vi var kommet efter, så vi studerede nøje udvalget af bl.a. rejer, blæksprutter, guldbars, laks, hvilling, havbars, makrel og pangasius i kølemontrens udstillingsvindue. Inden vi besluttede os for de tre førstnævnte; 800 gram sagde vægten for en stor tagine til deling.

Der ville gå 30-40 minutter, før retten var dampet færdig, meddelte kokken os, så for at fordrive ventetiden bestilte vi også hver en harira-suppe samt til deling en auberginesalat og lidt assorterede rejer og blæksprutter, der skulle dybsteges.

Alkoholbevilling har Fisketaginen ikke, så drikkevarerne skal findes i køleskabet med sodavand, eller alternativt den marokkanske nationaldrik: sød grøn te med mynteblade (25 kr. for en kande). Vi valgte begge dele og sad snart med vores harira, en god tæt suppe på fortrinsvis linser, kikærter, oksekødstern og løg samt masser af tomatjuice og lidt tynde vermicelli-pastastænger med en dyb krydring af bl.a. peber, chili og paprika.

Marokkansk mad er generelt mere spicy end mellemøstlig mad, og denne sad med sin fortættede grønsagssmag lige i skabet på en aften, hvor sneen faldt over Tomsgårdsvej. Suppen blev serveret med en halv citron, saften i suppen giver lige det sidste pift, og godt fladbrød. Brødet kom også handy til næste ret – en lun auberginesalat, hvor auberginerne er kogt med tomat og løg og krydret let med bl.a. spidskommen.

Vi delte en stor portion til 79 kr. og kunne uden problemer have spist os mætte og glade i de to forretter. Men der skulle også være plads til de dybstegte blæksprutter og chili-ingefærmarinerede kinarejer (sidstnævnte stadig i skallen, der sagtens kan spises med efter at stegningen har omdannet den til stivelse), som kom med en god chilimayo.

Så var det tid til at lette låget på vores dampende fisketagine, hvor rejer, blæksprutter og guldbars havde hygget sig gevaldigt sammen med kartofler, tomat, løg og en syltet gul peperone, der gav retten lidt tiltrængt syrlighed og styrke.

Rejerne var sprøde, sprutterne bløde og fisken lige tilpas, kartofler og peberfrugt havde bevaret strukturen, mens krydringen – der ifølge kokken bestod af hvid peber, ingefær, hvidløg og persille – tilførte varme og karakter, ikke mindst til suppen i bunden, der var et skønt sammenrend af væden fra de mange ingredienser.

Til den søde tand har Fisketaginen også marokkanske mandelmelskager, men vi var mætte og nøjedes med lidt mere af den søde grønne te med mynteblade. Mens vi fordøjede det glimrende måltid ved at konversere nabobordet, hvor en herboende marokkaner på et mere formfuldendt dansk end nogen af os kan præstere, fortalte om unge dansk-marokkaneres stigende identitetskrise og rodløshed, og opviste en forbløffende viden og indsigt i såvel nyere nordafrikansk historie som nogle af verdens største geopolitiske spørgsmål p.t.

Så meget for vores fordomme om, hvad man møder i 2400 Nordvest, både i form af mennesker og mad. Indrømmet – på flere af de parametre, vi normalt forventer og forbinder med den højere gastronomi, halter Fisketaginen et stykke bagefter.

Men hvis man vil smage et autentisk, billigt og særdeles velsmagende stykke af Marokko, så ligner »grillbaren« på Tomsgårdsvej lige nu byens bedste bud. P.S. De udstillede taginer kan i øvrigt købes med hjem, hvis man har fået mod på at dampe videre derhjemme.

Hvad: Fisketaginen
Hvor: Tomsgårdsvej 32, 2400 København NV, tlf. 38 88 50 10
Hvor meget: Hovedretter fra 69,- Fisketagine 500 gram fisk 110,-

Det spiste vi:

Harira-suppe 39,
Zaalook-auberginesalat 79,
Dybstegte rejer og blæksprutter 90,
Tagine m. rejer, blæksprutter og guldbars 159,
Samlet pris ekskl. drikkevarer: 406 kroner

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: AOK.dk
Byliv | 08/04/14

Hvem skal nomineres til Byens Bedste 2014?

Årets kategorier ligger klar, men hvem fortjener en nominering? Giv dit bud, og vind fede præmier.

AOK Tjenester